НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Въпрос за Igowin (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Въпрос за Igowin
#1752
Stanimir Yanchev (User)
Буквописец
Posts: 2
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Въпрос за Igowin 2011/05/08 13:41 Karma: 0  
Здравейте, играя Го от месец с Igowin(софтуер за игра срещу компютър) и ме вбесява едно нещо в програмата. Между четири камъка под формата на ромб не ми дава да сложа камък там, изписва illegal suicide, а компютъра ми ги прави тези мизерии, иде ми да счупя нещо като го заградя в по-малка територия и почне да ми слага камъни между четири мои и да ги изяжда. Имате ли накакви идеи - аз ли съм пропуснал нещо в правилата или програмата си е направена така да играе без правилото за самоубийство?
  The administrator has disabled public write access.
#1753
Пламен Калчев (User)
Буквописец
Posts: 7
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Въпрос за Igowin 2011/05/09 12:58 Karma: 0  
Ходът не е самоубийствен само когато с него взимаш последната свобода на групата - преди това трябва да си обградил всички останали свободи. Другия вариант на камък м/у 4 противникови се получава при Ко.
  The administrator has disabled public write access.
#1754
Християн Табаков (Admin)
Admin
Posts: 46
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Въпрос за Igowin 2011/05/09 22:33 Karma: 2  
Не можеш да сложиш камък на "х" при "а" и "b",
но можеш да вземеш на "o" при "c".



При вариант "c" обаче имаш правилото за "Ко", не се допуска позицията на дъската да се повтаря с предходна. Ако черните вземат на "o" в момента, белите няма да могат да вземат обратно на следващият ход. Когато има "Ко", този на когото са взели камък трябва да играе "Ко заплаха" - ход на който опонента ще се почувства длъжен да отговори, така позицията на дъската ще се е променила и на по-следващият ход "Ко"-то може да бъде взето. При "Ко" се редуват "вземане на Ко-то" и "Ко заплахи", докато "Ко"-то не бъде запълнено или вземането му стане маловажно.
  The administrator has disabled public write access.
#1755
Stanimir Yanchev (User)
Буквописец
Posts: 2
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Въпрос за Igowin 2011/05/10 15:07 Karma: 0  
Благодаря, вече ми стана ясно
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация