НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Форум
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Re:Един пловдивчанин в София :) (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:Един пловдивчанин в София :)
#207
Янко Георгиев (User)
Прописващ
Posts: 38
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Един пловдивчанин в София :) 2007/08/02 18:44 Karma: 1  
Онзи ден ми се отвори възможност да посетя София с брат ми за 2 дни и искам да споделя с вас няколко инцидента, които ми се случиха през моя кратък, но вълнуващ престой в столицата

1. Научих от една контрола, че 10-те билетчета за 6 лв. могат да се ползват САМО от 1 човек. Пътувам си аз с брат ми най-спокойно с 2 продупчени билета съвсем спокоен (защото като ги взимах питах дали стават за трамвай и автобус, но продавачът не ми каза, че са само за 1 човек). Та идва един циганин и "Карти и билети" и аз ги вадя моите. Свали ни като последните рецидивисти и чак тогава отварям аз на последния 10ти билет и на него виждам, че пише, че важи само за 1 пътник. Защо не го пише на 1вия, ами на последния? Казах му, че съм от Пловдив и, че не знам и се наложи да му дам 7 лв. (не ми даде разписка или някакво талонче и ще си ги прибере в джоба, но не ми се занимаваше повече).

2. Хващаме 18ката от Орландовци и чакаме да дойде спирката на "Славейков" ... тя така и не дойде и разбрахме, че трябва да останем за последна спирка. Хубаво си викам аз, ще обърне и ще ни върне пак към центъра, ама не (В Пловдив всичко като стигне до последна спирка и си обикаля пак) Обаче ватманът ни вика "Слизайте това е последната после съм за депото". И слизаме ние на майната си някаде из края на Софията и едни баби ни казаха да хванем 22 за центъра. Така и не разбрах защо тази 18ка не мина през "Славейков" , защото на следващия ден пак от Орландовци я хванахме и си слязохме на "Славейков"

3. Природонаучният музей е сигурно най-добре пазената тайна в София. От "Славейков" докато стигнем питахме над 10 граждани на столицата, повечето от които и представа си нямаха къде се намира това чудо. Една даже ме попита какво трябва да има в него!!! По едно време стигнахме до една голяма жълта сграда и видях насреща ми да идват жена, мъж и дете. Отивам да питам жената къде е природонаучният музей, а тя така се стресна Каза, че е свикнала да й искат пари като я спират на улицата и много се учуди, че търсим нещо друго. Оказа се, както стана ясно от мъжа, че музеят е точно тази голяма жълта сграда. Поне беше доста интересно в него и си заслужаваше.

4-то и най-глупово. Тръгваме да си ходим днес и на отиване към гарата минах през оръжейния магазин да си купя нов газов пищов. Взимам го аз и се отправяме към автогарата. Тъкмо я наближихме и видях, че някакви туристи я снимат. Викам си я и аз да я щракна. Снимам аз "Централната Авто Гара" и след около 10 метра към мен се задава един полицай. Представи ми се и ми поиска личната карта. Вадя му аз картата и се чудя какво става, а човекът с един съвсем сериозен тон ме пита: "-Защо снимахте гарата ?" Обясних му , че видях едни туристи да я снимат и съм решил и аз да я щракна и го питам дали е забранено. В отговор полицая ми каза, че било заради атентатите, които ставали ... И докато ми зашисваше данните от личната карта в някаква тетрадка аз се сещам, че в торбичката, която нося имам пистолет и реших, че е по-добре да му кажа, но човекът даже не го погледна, само ме пита дали си имам удостоверение за него. (аз и лютив спрей имах в джоба). Та 1во ме изкара терорист, после се оказа, че съм въоръжен терорист и в крайна сметка ни пусна да си ходим

Най-хубавото , което ми се случи беше зоологическата градина и това, че можах да посетя един китайски магазин и да си купя комплект за Китайски Шах
  The administrator has disabled public write access.
#208
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Един пловдивчанин в София :) 2007/08/02 23:48 Karma: 6  
ми в БГ са така нещата нема да коментирам некомпетентността на кого и да е, защото то е ясно, че компетенция липсва...

я кажи в този Китайски магазин имаше ли Го комплекти , че си търся камъчета яки
  The administrator has disabled public write access.
#210
Янко Георгиев (User)
Прописващ
Posts: 38
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Един пловдивчанин в София :) 2007/08/03 11:43 Karma: 1  
От китайския магазин на Пиротска 18 От там си взех един много хубав комплект за Го преди време.Сега не видях да имат, но не мога да кажа със сигурност =)
  The administrator has disabled public write access.
#215
Re:Един пловдивчанин в София :) 2007/08/04 10:08 Karma: 38  
Когато идвах в София през 2005-а от същия магазин на Пиротска 18 и аз си купих комплект за китайски шах (xiangqi).Имаше два вида - голям и малък. Дадох за малкия 4 лв. и после ме питат приятелите, защо не съм си купил големия, на което им отговарям, че познанията ми в китайския шах не са достатъчно големи, че да си купя големия комплект.


Иначе наскоро също посетих София, дъски за Го има.
На обратната им страна има табло за китайски шах.

Пулове ще докарат чак през октомври. Но, ако се огледате добре, на щанда с игрите може да си вземете едни малки купички - "гърненца" за го-моку. Могат да ви свършат работа.
  The administrator has disabled public write access.
#217
Янко Георгиев (User)
Прописващ
Posts: 38
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Един пловдивчанин в София :) 2007/08/04 11:43 Karma: 1  
Ето и моята малка колекцийка от газови оръжия Всички са реплики на бойни модели.
Забравих да спомена, че в китайския магазин продавачката на касата се случи да е една китайка на средна възраст, която много се зарадва като видя, че си взимам китайски шах Даже си поговорихме на китайски. С моите 3 фрази, но беше интересно, даже ме покани като стана по-добър да дойда пак и да играем.
  The administrator has disabled public write access.
#220
Бранимир Събев (User)
Пишущ
Posts: 89
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Един пловдивчанин в София :) 2007/08/04 16:50 Karma: 20  
Тя направо си е поискала жената! Ей това е!
  The administrator has disabled public write access.
#224
Цветомир Върбанов (Admin)
Admin
Posts: 50
graphgraph
User Online Now Click here to see the profile of this user
Re:Един пловдивчанин в София :) 2007/08/04 22:51 Karma: 4  
... да играе китайски шах, де. Нали?
а може и културен обмен да се направи - да се опита да обясни количествените показатели като определения в китайския, които са ни непознати като на Пловдивчанина Софето в България
  The administrator has disabled public write access.
#278
Nedelin Boyadjiev (User)
Буквописец
Posts: 14
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Един пловдивчанин в София :) 2007/08/08 10:36 Karma: 4  
Аз пък, в един китайски магазин в Пловдив попитах китаеца за името на един китайски мореплавател (имах да преподавам урок за епохата на Великите географски открития; аз съм учител по история). Китайският мореплавател има няколко имена – Жен Хе (моя вариант), Жън Хъ и още няколко варианта. Исках да знам как е най-правилно. Китаецът ми отговори: „О, момче, аз не знам. За пръв път чувам за него! Знаеш ли, в Китай има около 60 народа. Говори се на толкова много езици, има толкова много диалекти... Абе, както и да го преподадеш на учениците си, все ще бъде вярно!”
  The administrator has disabled public write access.
#287
Re:Един пловдивчанин в София :) 2007/08/09 11:13 Karma: 38  
Китайският мореплавател е Джан Хъ (Zheng He). За неговата околосветска експедиция 100 години преди Колумб пише Гевин Мензес в книгата "1421 - годината в която китайците откриха света", а също и на диск може да се изтегли филм. Сайтът е http://www.1421.tv

Обърнете внимание на публикуваната в него карта от онези времена. Предполага се, че европейците са ползвали китайски карти, за да открият Америка. http://www.1421.tv/pages/maps/1418.htm

Филмът може да си го изтеглите от колибка.ком. Книгата съм я чел на руски (към 800 страници), изключително интересна и ценна информация. Но това е друга тема, за друга дискусия. Тук си говорим за посещенията си в София.
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация