НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Форум
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Животът като шахмат (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Животът като шахмат
#814
Животът като шахмат 2008/01/23 15:36 Karma: 38  
Попаднах на едно много хубаво есе за шахмата.

Шах и мат!

Г. Йорданова

Как да изживеем живота си най-достойно, най-смислено и най-полезно за нас и за обществото? Как да избегнем повтарянето на познати грешки от минали животи, как да се измъкваме от ситуации, фатални в миналото ни, как да научим повече уроци, за да ускорим духовната си еволюция. Кое е предопределение и кое можем да променим чрез свободна воля?

Пътят на действие е показан в играта шахмат - това велико Откровение, спуснато ни от най-висшите сфери, по значение, близко до същността на "Битие" от Библията.

Шахматът представлява стремежът на светлите сили към победа на злото; борбата на всеки един от нас да превъзмогне съблазните в живота; битката между духа и материята. Шахматната дъска е полето на сражението - пространството, което насищаме с мислите си.

Централната фигура е царят. Това е логиката, логическото мислене. Царят се движи внимателно, стъпка по стъпка, по отъпкан път, и само ако има сигурна защита (фактите). Ако го изгубим, излизаме извън играта, извън нормалния живот, и не можем да участваме повече пълноценно в него.

Втората централна и най-главна фигура е царицата. Това е интуицията, интуитивното мислене, интуитивното действие. Царицата действа решително и смело, движи се във всички посоки - напред и назад, вляво и вдясно, също и настрани по диагонал. Тя защитава най-добре царя. Царицата - интуицията защитава най-добре царя - логиката. Но все пак, без интуиция можем, но без логическо мислене се проваляме, деградираме, полудяваме. Двете централни фигури царят и царицата са всъщност двете полукълба на мозъка, лявото - на логическото мислене и дясното - на интуитивното. Двете принадлежат на човешкото съзнание и от тях зависи победата или загубата.

И така, започваме битката за живота. Най-напред вървят пешките (пионките). Те са чувствата - многобройни, добри и лоши. Те вървят направо, но атакуват встрани. Можем да пожертваме някои от тях, но да запазим поне едно - най-великото чувство - любовта. Това чувство е в състояние да извърши чудеса и ако проявим търпение, настойчивост и постоянство, пешката може да стане царица.

Двата коня представляват разумът. Той е предпазлив и прескача опасностите, т.е. не бърза да атакува. Така конете се движат скокообразно (във формата на буква "Г" от Кирилицата), и изчакват необходимата ситуация, за да влязат в битката.

Двата офицера символизират мъдростта. Тя никога не атакува фронтално, нито флангово. Тя избира диагоналната посока и действа при защита на ума и разума. Офицерите се движат диагонално, единият - само по белите полета, другият - по черните. Така мъдростта се проявява и в съзиданието, и в разрушението.

Играта шахмат е упражнение за битката на живота срещу смъртта, на доброто срещу злото, на светлите сили срещу тъмните. Затова първият ход задължително имат белите фигури.

Принципът на играта е предопределението, а умението - свободната воля. В началото на играта и в живота имаме възможност от много ходове да изберем най-правилния, но както често се случва поради прибързаност, невнимателност и непредвидливост, ние често правим погрешен ход. Всеки ход е причина за съответната реакция от противната страна - отрицателните сили.

С течение на времето шансовете ни за проявяване на свободната воля намаляват. Създаваме ситуации, в които ни се предоставя възможност за един единствен ход, за да можем да продължим играта. Често тази единствена възможност е свързана с пожертване на някоя фигура (надежда, мечта, идеал). Така правим и в живота. Жертваме амбициите си, но все пак запазваме оптимизма си.

Когато в играта сме попаднали в тежка ситуация и царят - логиката не е достатъчно защитен, ни е позволено да направим рокадо, т.е. да разменим местата на царя и топа. Така топът - умът идва в центъра на играта, а царят - логиката остава защитен по-в края.

Целенасоченият ум и в живота понякога може да излезе на преден план пред логиката така, че някое наше действие да изглежда нелогично. Това е привидно. Действията са подчинени на главната цел.
Понякога в играта, както и в живота, можем да попаднем сякаш в непреодолима ситуация. Но ако помислим безпристрастно, разумно и мъдро, ако използваме ума и интуицията си, ще намерим правилното логично решение за преодоляването й.

Как ще завръшим играта до края на живота си, със загуба на кои фигури, с какви компромиси на нашето мислене, зависи от нас самите. Ако сме калили духа си, ще запазим на първо място логиката си, на второ място - интуицията, последвани от мъдростта, разума, ума и чувствата. Ако умеем да степенуваме по значимост тези сили, които ни дава съзнанието, ние бихме пожертвали нещо, но накрая ще удържим победа.

И както, за да усвоим добре правилата на играта шахмат, ние разиграваме различни партии, така и за да се научим да вземаме най-правилните решения при определени ситуации, ние преминаваме през много превъплъщения и животи, през които да усъвършенстваме характера си, да изострим мисълта си и да закалим волята си.

Шахматът е игра за победата на духа над материята; за победа на силите на доброто вътре в нас над съблазните в обкръжаващата ни действителност вън от нас; за победа на живота срещу ударите на съдбата.


23.12.2007

Източник: http://geryordanova.blog.bg
  The administrator has disabled public write access.
#815
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Животът като шахмат 2008/01/23 19:52 Karma: 26  
Вдъхновено и артистично есе!

В този вариант царят и царицата са двете допълващи се полукълба на мозъка ;отговарящи за логиката и интуицията.

В исторически план, обаче "царицата" е била Везир, съветник на царя. Това е запазено в руското име на царицата - Ферзь.
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация