НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
Откъде да започнем Печат Е-мейл
Автор БГА-инфо   
09.02.2008 г.

Макар правилата на Го да са прости, първите стъпки са често малко по-трудни в сравнение с други игри. Това се дължи на огромния брой възможни ходове. Но колкото повече напредвате в тази игра, толкова по-голямо удоволствие ще ви доставя всяка нова партия! Пълната свобода на действие е една от най-привлекателните черти на Го.

Правилата

За начало можете да се запознаете с играта като проследите съдържанието на Курс Го на дъска 9х9 за начинаещи от 2001 г. в първия български сайт за Го - Българска Го Академия. По-систематично въведение, както и няколко интересни есета за Го и живота около играта има в книгата на Чо Чикун Go: A Complete Introduciton to the Game (2004, Kiseido Publishing Company). По-нататък можете да се запознаете и с турнирните правила.

Правилата на български ще намерите също и на GoBase.org

Първи стъпки

Най-добрият начин да напраднете, естествено, е да играете! Елате на някоя Го-сбирка или пък пробвайте някой Интернет Го-сървър. Може би най-дружелюбното място за игра в Интернет е KGS, където има и Българска стая (Rooms; Room list; National; Bulgarian Room). Започнете на дъска 9×9, за да усвоите основните тактики по-бързо.

Можете също да си разпечатате го-дъска (9×9) и да направите партия с приятел или пък да свалите компютърна програма, играеща Го, например IgoWin. На EidoGo можете да играете срещу програмата GnuGo от браузъра.

Един от традиционните методи за обучение е решаването на Го-задачи. Серията Graded Go Problems for Beginners (Kiseido Publishing Company) на Кано Йошинори е добро начало. Голямо разнообразие от задачи ще намерите и на интерактивния сайт goproblems.com.

След като имате известно количество партии зад гърба си, помолете по-напреднал играч да прегледа една от последните ви игри. Ревюто е другият основен начин да напреднете, осъзнавайки грешките си – сам или с помощта на учител. Много лесно се разглеждат партии в KGS: не се притеснявайте да помолите някой в българската стая или в специалната стая KGS Teaching Ladder. Хората с готовност ще ви помогнат, защото и те получават същата услуга от по-добри играчи. Едно друго полезно място за ревю на игри е The Go Teaching Ladder (изпращат се файлове във формат SGF, който се поддържа например от клиента на KGS).

На други места в Интернет ще намерите още най-разнообразни Го-ресурси. Уикито Sensei’s Library е много впечатляващо и съдържа информация по почти всички въпроси, които ви дойдат на ум. Интересен също е дискусионният форум GoDiscussions.com. Джосеки учителят и професионалните партии на EidoGo ще са полезни за по-напредналите играчи. За малко по-философски поглед на нещата, вижте и Есетата на Уилям Коб.

Вижте още

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация