НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Първите фабрични го-комплекти от Хасково
Първите фабрични го-комплекти от Хасково Печат Е-мейл
Автор Георги Станков   
26.06.2007 г.

 

Хасковски комплект (1987)

Познавам играта Го от дете и ме влече, но няма с кого да я играя. Сега заедно с приятелката ми се учим да играем, но не става лесно, защото и двамата не сме съвсем наясно. Може да звучи нескромно, но изглежда, че  притежавам един от най-старите фабрично произведени комплекти за играта Го в България. Историята е следната...
 

Хасковски комплект (1987)

В социалистическата епоха съществуваше държавното Стопанско предприятие /СП/ "Кооператор" - Хасково. За известно време баща ми Ангел Станков беше ръководител на цеха за пластмасови изделия. Веднъж гостувал на главния счетоводител и видял една книга за настолни игри. Там открил Го и, понеже си е малко новатор, се запалил да я произвежда. През 1987 или 1988г. били произведени 100 комплекта за Го, които съдържат картонена дъска 19х19 линии /а на гърба може да се играе дама/, пластмасови пулове и преведено на български упътване.  Със сигурност събитията се отнасят преди началото на промените в страната. Комплектите били направени и тогава се появил проблемът - трябвало да се уреди пласментът. 

Баща ми ходил на Пловдивския панаир, но там ударил на камък. После директорът се отказал да търси пазар за играта и решил да се приключи с този проект. Цехът за пластмасови изделия дотогава произвеждал все важни стоки за дома - щипки, чаши, чинии, саксии - сигурна работа. На шефовете просто не им се занимавало да пласират продукцията и да развиват тази макар и малка пазарна ниша. Жалко, защото по това време все още имаше държавна система от книжарници и т.н. Произведените комплекти се пръснали между работниците, баща ми взел пет. Като бях дете, раздадох някои от тях. Остана ми един, но затова с три дъски.

Хасковски комплект (1987)Много е вероятно матрицата и т.нар. "шприцове" за производство все още да съществуват! СП "Кооператор" е било подразделение на Централния кооперативен съюз, а той все още съществува и разполага с наследството на бившето си предприятие. Представяте ли си какво би било, ако навремето бяха оставили въпросния цех да произвежда Го подир Го, които да се разпространяват в страната?

26.08.2005 

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация