НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
Лятна Школа Менса за деца, първи ГО-уроци във Варна Печат Е-мейл
Автор Цветомир Върбанов   
10.07.2007 г.

  Латна детска го-школа МЕНСА-Варна

Благодарение на сътрудничеството на Менса - Варна и нейните членове, в морската столица от тази година се провеждат встъпителни занятия по играта Го с деца. След заниманията през Май месец, сега в лятната школа децата имат нова възможност да се запознаят и опитат силите си в древната игра. Варненската организация на Менса от няколко години редовно организира и провежда занимания с надарени деца, показали изключителни резултати при тестове, подобни на тези за влизане в самата Менса.

На тези деца се обръща специално внимание, като веднъж седмично през цялата учебна година те се събират в представителството на организацията в града и им се преподават предмети и дейности, които са извън нормалната програма на образователното министерство, но отговарящи на възможностите им - математическа лингвистика, занимания с математика, евристика, логически сложни главоблъсканици и задачи, екстремни спортове като скално катерене, ветроходство, дебати и др. Децата са подбрани във възраст от 4-5 до 7-8 клас, когато се наблюдават първите сериозни разлики в способността на възприятията им и преди да са притиснати от стресиращата средношколска програма.

От тази година към екипа доброволци се присъединих и аз със скромния си принос в запознаването на децата с играта Го.

От собствен опит знам, че на деца, които са с изявени и открити умствени заложби също трябва да се прилага специално внимание, за да се развие напълно по-големият им потенциал. С такива деца българската образователна система все още не намира подходящи начини на работа и школата на Менса  -Варна предоставя един шанс за тях.

Избрах Го, защото е все още непозната за средите на подрастващите в България и предоставя възможност за изграждане на нестандартно мислене, запознаване с Източната култура и изобщо по-обширен поглед върху действителността ни в свят, приличащ все повече на едно Глобално село. Колкото по-отрано тези деца отворят очите си към повече аспекти за действителността ни, толкова повече време ще имат да осъзнаят, че живеят в интересни времена, неповторими и несравними с нищо в досега известната ни история.

След заниманията през годината, децата проявиха жив интерес и бе решено Го да се включи и в лятната програма на Менса - Варна. 

 go-varna-mensa-2.jpg

Досега през годината, децата имаха възможност да са около 3-4 часа в атмосферата на играта, но през лятната школа, с тях ще се занимавам поне един месец, всяка неделя, по над 4 часа. Забелязва се, че след първите няколко часа започват да схващат основните правила на играта, както и да проявават афинитет към най-големия размер на дъската за Го. 

В началото, Менса Варна бе оборудвана с дъски 9х9 и 13х13, като аз нося и личната ми  19Х19 и разбира се, най-много се заявява интерес към последната.

Самият аз все още имам много да уча, и слава богу, да се наслаждавам на играта, но и малките размери дъски са достатъчни, за да се разберат концепциите в Го.

Поради огромния брой алюзии и асоциации с действителността ни, много от аспектите на играта мога дза бъдат обвързани и показани с прости фигури и съответно, обратно, препредадени в действителността.

В края на курса ще се проведе и мини-турнир на 9х9 с награда го-бан за най-добрите, макар че всяко едно от тези деца вече е по-напред в опознаването на света.

Който иска да се запознае отблизо с условията или просто му се играе на Го във Варна, може да намери офиса на Менса - Варна на адрес бул. Македония 155.

 

10.07.2007 г.

Варна 

 

Заповядайте всяка неделя! Очаквайте репортаж и от края на школата.

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Weiqiland.net

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация