НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Моите впечатления от Бадук турнира
Моите впечатления от Бадук турнира Печат Е-мейл
Автор Йони Лазаров   
01.11.2007 г.

Статията е публикувана в ‎"Korea Baduk Newspaper".

Оценката на редакторите за статията е  "Еxcellent"Идвам от страна, където не може да се организират мероприятия от такъв мащаб, но може би затова моите бележки ще бъдат интересни за организаторите. Затова, ще може да си помечтая на воля.

За мен беше голямо удоволствие да участвам в 2nd Korea Prime Minister Cup. Участието в турнира започва още от самолета, а бих казал, че се чувствам добре с Кореан. Този турнир е нужен на междунарното го-движение. Защото дава по-голяма динамика и стимули за развитието на бадук в отделните малки държави. Затова бих искал да пожелая успех и финансово здраве на всички спонори, осъществяващи тази голяма проява.

Нямам особено какво да кажа, за организацията на турнира – тя е перфектна. Жалко, че можем само частично да пренесем този опит в страните се. Предполагам, една от коментираните теми е: дали е допустимо да се провеждат по три кръга на ден. По моему е допустимо. Ако спестения ден се използва за още по-разширена културна програма – още по-добре.


Очаквам организаторите да се решат и на интерактивно участие в културната програма. Например, аз се надявам да получа елементарни уроци по стрелба с лък; други може да искат да се научат на играят на барабан. Ще е супер ако има опция, дали участниците избират да пребивават в Корейско традиционно селище за да се потопят в древната атмосфера; аз бих избрал това място.

Ето някои неща, които ми направиха отлично впечатление. Цялостната организация на турнира, изпълненията на барабан бяха запомнящи се. Наличието на Baduk TV, която денонощно излъчва игри и уроци по бадук. Наличието на TV, където денонощно се решават задачи по математика и физика. Сигурно за това корейските ученици са се класирали първи на международната олимпиада по астрономия и втори на олимпиадата по науки за Земята. Като цяло в Корея се чувства едно голямо уважение към хората на умствения труд – ето в тази благоприятна среда се развива и Бадук.

В превъзходния петзвезден „Hotel Castle” липсваше етаж №4. Защото 4 се произнася „sa”, също както се произнася „смърт”. На отлитане минах през Gate 14, но видях, че липсваше Gate 13. Това са числови игри, които свързват Изтока и Запада – защото на изток се избягва употребата на „4”, а на Запад се избягва употребата на „13”. Аз обичам числовите игри, и винаги им обръщам внимание.

Следващите редове са моята „числова игра”, която е подарък за Suwon sity. Сувон е построен по научен начин, като са използвани идеи от течението сулках, фен-шуй и математика. Ние присъствахме на пресъздаването на парада на крал Чонджо Велики, в който са дефирирали общо 5661 хора, като част от построенията твърде наподобяват на магически квадрати. От къде може да се вземе това число? Моят отговор е следния. Числото 5661, прочетено по обратен начин е 1665. Това число е част от характеристиката на магически квадрат 3х3, наречен “Lo sho” („схемата от река Ло”). Долната схема изяснява как се получава това число:


4 9 2 ~~ 492+357+816=294+753+618=1665
3 5 7
8 1 6 ~~ 438+951+276=834+159+672=1665


Възможно ли е просветения крал Chonjo, да знае това? Едва ли някой може да каже със сигурност, но е взъможно, е като се има предвид, че теорията на градостроителството и теорията на фенг-шуй се основават на магическия квадрат 3х3.


Да допълня, че магическия квадрат 3х3 е символ на хармонията, а също поради това, че има 9 квадратчета се приближава до Бадук, където има 9 звездни точки. Да кажа също, че през 1665 г. в Европа сър Исаак Нютон полага основите на диференциалното смятане и теорията за гравитацията.
А теорията на гравитацията или на „симпатията” е нещо, което свързва моят роден град Свищов и Сувон, запада и изтока.

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация