НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow БГШ2007 - Впечатления
БГШ2007 - Впечатления Печат Е-мейл
Автор Валерия Генчева (Rinn)   
04.01.2008 г.
ІV Български Го Шампионат 2007 се проведе както бе предварително обявено в Бизнес център “Сердика”. Трябва да призная, че обстановката в сградата и в стаята, в която се проведе шампионата, бяха много добри и набързо забравих за насъбралия се студ от неприятното сутрешно пътуване с БДЖ. Не изпитах особени затруднения с намирането на сградата,колкото до стаята извадих малко късмет - срещнах Йони Лазаров - председателят на БГА - и се качих заедно с него. (На следващия ден, тъй като в програмата на шампионата бе обявено, че в неделя централния вход се заключва, ми се отдаде случай да попитам охраната как да стигна до Го Шампионата и ми упътиха любезно и пределно изчерпателно.) Не всички обаче се справиха така добре като мен и, докато изчаквахме закъсняващите, се възползвахме от случая да се запознаем с всички, с които до момента се познавахме само по имена или никове от форумите.

 

Дойде време и да започваме. Проверката на присъстващите се извърши чрез раздаване на предоставените от спонсорите и БГА материали, скоро след това избрахме и арбитражната комисия и бе направен жребият за първия кръг. Няколко думи за отриване на шампионата и началото бе обявено.

Валерия Генчева и Пламенка Славова

 Пламенка Славова (Русе) и Валерия Генчева (Долни Дъбник)

Не мога да кажа дали само аз се чувствах малко нервно или другите добре успяваха да го прикриват :) На всичкото отгоре се оказа, че е сериозно изпитание да се играе Го с дълги и широки ръкави, което стана повод за немалко закачки по мой адрес по-късно, но какво да се прави, докато свикна с неочакваното препятствие, неколкократно ми се случи да помета с въпросния ръкав част от камъчетата на дъската.

Първият ден се проведоха три кръга, а след втория кръг се свика арбитражната комисия по въпроса дали кръговете за шампионата да останат шест, както бе обявено предварително, или да се намалят на пет. В крайна сметка се реши да се изиграят и шестте кръга, за което мисля после никой не съжали. За мен първия ден завърши с две загуби и една победа. За други беше повече или по-малко успешен, но стана ясно, че следващият ден ще е още по вълнуващ за тези в челото на временното класиране.

В неделя по програма началото бе обявено за по-ранен час, но отново отне известно време да се съберем всички, а имаше и участник, който не се яви в този ден по здравословни причини, така че всички, които програмата определеше да играят срещу него в този ден, получаваха служебна победа. За сметка на това напрежението сред фаворитите растеше след всеки изминал кръг.

За мен шестия кръг приключи още с обявяването на двойките (печелех служебно) и реших да опитам да запиша някоя от другите игри, да си имам и едно кифу за спомен. Избрах си играта на Александър (Feanor) и Николай (Aivonix), настаних се удобно и се приготвих да записвам. Двамата се поздравиха и започнаха играта, аз се справих успешно с първите десетина хода, след което обаче двамата без да се съобразяват с моите усилия, го удариха на блиц (бърза) игра, и се посмяха добре, когато оставих настрана неуспешния си опит за кифу :) .

Скоро приключи и шестият кръг. Станислав Трайков грабна купата с еднакъв брой победи, но с по-голям SOS (игра се по Швейцарската система), като загуби единствено играта си срещу останалия втори в крайното класиране, но вероятно по-доволен от самия победил в турнира - Александър Иванов. На трето място остана Александър Савчовски. Честито! Оказа се, че освен големите награди за челните места, за нас, като утешителна награда, са останали Хикарувчетата (няколко фигурки от Хикару но Го), на които бяхме хвърлили око още от предишния ден. Не знам дали организаторите бяха предвидили да раздадат и тях или се поддадоха на гласно изразените желания на мнозина от участниците да притежават някоя от фигурките, в крайна сметка сега от бюрото ми ме гледа как играя Го Тоя Акира.

На последвалата дискусия се изразиха мнения, че като цяло шампионатът е протекъл добре, в спортсменски дух, а организаторите за пореден път се извиниха, че първият ден на шампионата беше в работен ден и поканиха всички на следващия, който ще е в края на февруари - началото на март месец.

Точна оценка едва ли бих могла дам, но останах със силни впечатления и много добри спомени от двата дена, прекарани в София на ІV-я Български Го Шампионат. (За разлика от шефката ми, която едва ли бе силно впечатлена, че в понеделника говорех цял ден за Го и не свърших почти никаква работа).

 

Материалът е предоставен от авторката. 

 
Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация