НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Конзолните японски игри и Го
Конзолните японски игри и Го Печат Е-мейл
Автор Мартин Тошев (Rinaldo)   
20.07.2007 г.

 В света на гейм-машините   са добре известни гигантите в конзолния бизнес като SEGA, SONY, Nintendo и Micrsoft. Понятието "конзола" (console) има много значения, но в този случай трябва да се има предвид, че това е телевизонна машина. Такива има от 70-те години на миналия век, когато е измислена първите такива - Магнавокс Одисей и Понг. Още тогава за монитор се е ползвал телевизор, откъдето идва и името на тези машини  - "ТВ-конзоли", създадени предимно за игри. Иначе в техническия компютърен жаргон под "конзола" се разбира клавиатура, другото значение е "шкаф за радио/телевизор". Но като става дума за игри и гейм-машини думата console означава също и "утешавам", което има отношение към същността на човешкото игрово поведение. Така, като се има предвид древната китайска метафора на Го - "средство за забравяне на тревогите" (trouble-forgoter), играта намира място и в козолни машини.

 

В края на 80-те е се появява една от първите го-игри за конзоли и това е Иго Мейкан (1989), създадена от  Хектор за конзолата на Нинтендо "Famikom" или позната под името NES (Нинтендо Ентъртеймънт Систем).  Тези първи го-игри не се отличават с особен дизайн, и макар да не са толкова популярни като шаха или таблата, не е за пропускане фактът, че две от тях са създадени с помоща на двама майстори по Го. Иго Меикан бива последвана от серията от петте го-игри на Иго Шинан, отново създадена от Хектор. За серията Иго Шинан е характерно, че основно е предназначена за обучение по Го (тренажор), т.е. не се играят реални партии с машината. При обучението във всяка серия има някоя и допълнителна опция като повторение на ходовете или разигравания по друг сценарий.

 Появават се още две игри за НЕС, в който вече реално се играе на Го с машината, това са:
   - Hayauchi Super Igo (1989) където играчът се изправя срещу компютър и е добавена опция срещу втори играч! Играта е създадена от NAMCO.
   - Famicom Igo Nyuumon - създадена от I'MAX през 1991 г., е малко по-добра от Hayauchi Super Igo, където се играе само срещу компюютър. Има пет сценария с уроци, който са много забавни за начинаещи и не само.

 За конзолите на Нинтендо има още десет игри за Го , този път за следващата им по-мощна конзола 16-битовия SNES или Super Famikom. Това са:
- Igo Club (1996) от Хектор, този път играчът отново реално може да играе Го срещу компютър в първия мод, а във втория, може да преглежда записи на различни партии  Го.
- Super Igo Goou  (8 apr 1994) от Naxatsoft, с опция игра срещу компютър и втори играч, но този път играещият може да избира между дъски 9х9, 13х13 и 19х19.
- Taikyoku Igo: Goliath  (1995)  от Bulletproof Software е с опция за трима играчи. Taikyoku Igo: Idaten (1995) отново Bulletproof Software е с подобрения от Голиат- версията като избиране на размера дъска и по-добра графика.
-  Takemiya Masaki KyuDan no Igo Taisyou (1995) е създадена от KSS. В играта има 5 различни компютърни играчи на Го. Играта както може да се види от името и е направена с помоща на го-майстора Такемия Масаки .
- Rin Kaihou KyuDan no Igo Oodou (1996) от Ask Dondansha. Съдържа три опции: уроци, игра срещу компютър и втори играч. Тази игра е направена с помоща на го-майстора Рин Кайхо.
- Shinzui Taikyoku Igo: Go Sennin  (1995) от J-Wing с изящество и красота в съвкупост от две краисиви японски мелодии. Играта позволява партия срещу компютър и втори играч, както и да се записват партиите и по- късно да се доиграват.
- Honkakuha Igo Gosei (28oct 1994) се води за най-добрата го-игра от всички излезли за NES и SNES, с добра графика, много опции, като една от тях е как да се играе Го, което насочва играчът към разбирането за правилна игра.

Следват последните две игри за джобната конзола GBA (Game Boy Advace). Конзолата също е на Нинтендо, която изглежда е едиствената конзолна фирма, която издава го-игри. И накрая се появяват Hikaru No Go и Hikaru No Go 2 игрите са създадени от Конами и са базирани на мангата на Hotta Yumi и аниме сериите на Конами със същото име.  Играта съдържа повече уроци, отколкото реална игра срещу компютър и е добра за начинаещи играчи на Го, направена е като приключение, почти едно към едно с историята от аниме-сериите.  Накратко историята е следната :  " Ти си момче на има Хикару Шиндо и случайно откриваш древна дъска с пулчета за Го, при което ти се явява духът на древния ГО майстор Фудживара но Сай " и т.н

Всички конзолни ГО игри са на японски език, все още няма такава направена за американците или европейците. Ако някой има GBA-конзола, би могъл да играе на нея го-игрите за NES.

20.07.2007
Русе
 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация