НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Re:КГС турнир в Българската стая (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:КГС турнир в Българската стая
#1718
Станислав Трайков (Moderator)
Moderator
Posts: 39
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
КГС турнир в Българската стая 2010/11/28 18:04 Karma: 1  
Здравейте,

предлагам да направим дългосрочен КГС турнир, всеки-срещу-всеки (round-robin), с ниска честота на кръговете и възможност за индивидуално договаряне на датата на всяка партия (часът предлагам да е винаги 21:00 БГ-време).

Идеята е това да организира малко повече БГ играчите в КГС и да насърчи партии между тях (което не значи задължително да изключим и чуждестранно участие). Ако турнирът има успех, директно след завършването му може да се рестартира и така да се поддържа активен.

Допълнителна цел на турнира ще е обучението в играта. При разлика в силите 4 камъка или повече, oт по-силния играч ще се очаква да направи ревю след партията.

Прилагам един предварителен вариант за правила и моля за коментари/идеи за подобрение. Надеждата ми е първи кръг да се проведе преди коледната ваканция.

(Предложение за) Регламент на КГС турнир в Българската стая

Редактирано 29 ное

1. Контрола: 20 мин. + 5x20 сек.

2. Правила за партията: Японски (както са в КГС), коми 6.5 (без хандикап).

3. Ревю на игрите: От по-силния играч се очаква (за предпочитане подробно) ревю директно след партията. Ако играчите са близки по сила, правят това съвместно. Ревюто може да се проведе и от по-силен играч сред публиката.

4. Турнирен директор (ТД): Отговаря за графика, пеъринга, отчитането и публикуването на резултатите, координира комуникацията между играчите. ТД разрешава и всякакви спорове. Ако има двама или повече желаещи, първият ТД се избира от състезателите с явен вот. При повторно провеждане на турнира, ТД се наследява. При оттегляне на ТД или по инициатива на 1/3 от състезателите се провеждат явни избори за нов ТД измежду желаещите.

5. График: Турнирът се играе в двуседмични кръгове, започващи в понеделник 0:00 и завършващи в неделя 24:00 на следващата седмица, през които всеки играч играе по една партия. Макар да могат да са в различни дни, партиите започват в 21:00 ч. БГ време, освен ако по изключение не е назначено друго време. През лятната, коледната и великденската ваканция дължината на кръговете се удвоява на 4 седмици. Точният график на кръговете се изготвя от ТД и трябва да е известен поне за 6 седмици напред.

6. Провеждане на партиите: Всяка двойка играчи трябва да проведе партията си в рамките на двуседмичния период, опредлен за нея. Игрите трябва да са в "Bulgarian Room" в КГС и да са тип "Свободни"/"Free", с правилно зададени времева контрола и правила. Играчите са длъжни да ползват обявените в началото на турнира КГС никове. След партията, победителят трябва да прати имейл до ТД с резултата.

7. Споразумяване за дата: Играчите се споразумяват за датата на партията самостоятелно, за предпочитане още преди започването на кръга, в който играят. Играчът с черните трябва да уведоми ТД по имейл, с копие до противника си, за споразумяната дата до четвъртия ден (четвъртък) от кръга, в който играят, и преди началото на самата партия. В противен случай, ТД назначава дата. Ако не се намери дата, удобна и за двамата състезателя, ТД назначава партията за 21:00 часа на последния ден от кръга (неделя). Избраната от състезателите или ТД дата във всички случаи е окончателна.

8. Споразумяване за различен час: Ако заради някой от играчите не е възможно партията да се проведе в 21:00 ч. в никой от дните на кръга, играчите могат да се споразумеят за различен час, който трябва да пратят до ТД заедно със споразумяната дата и в същия срок. Уговореното по този начин време е окончателно.

9. Преиграване: При завършване на партията без резултат (N.R.), играчите се свързват с ТД за да назначи преиграване, което в краен случай може да е и извън кръга.

10. Неявяване: Ако играч закъснее с повече от 30 минути за партията си, той автоматично губи. Ако и двамата закъснеят с над 30 минути, и двамата губят. При две загуби поради закъснение, състезателят автоматично се изключва.

11. Прекъсване на връзката: Ако връзката на състезател прекъсне три пъти или прекъсне за повече от 5 минути, той автоматично губи партията. От отсрещния състезател се очаква да не брои към прекъсването времето, в което противниковият часовник тече. Състезател с три загуби по тази причина автоматично се изключва от турнира.

12. Отпадане: Трябва да се направи всичко възможно да се включват само сериозни участници, които ще останат до края на турнира. Ако все пак някой прекрати участието си преждевременно (или се наложи изключването му), независимо в кой кръг това се случи, всички негови партии се премахват от турнира и не се зачитат като победи или загуби за съответните противници.

13. Изключване: Изключване на играчи при извънредни обстоятелства (неспортсменско поведение, измама, и др.) става по решение на ТД в консултация с останалите играчи.

14. Класиране: В края на турнира, състезателите се подреждат по брой победи. Състезатели с еднакъв брой победи се позиционират на едно и също място.

15. Пеъринг: Всеки-срещу-всеки (round-robin). Състезателите се номерират по случаен принцип и се подреждат в две еднакво дълги редици A и B, например:

Code:

  1 кръг=  1  2  3  4  5  6       2 кръг=  1 12  2  3  4  5              |  |  |  |  |  |                    |  |  |  |  |  |         12 11 10  9  8  7               B 11 10  9  8  7  6Първият играч в редица А играе срещу първия в редица B, вторият в А срещу втория в B и т.н.

Играч 1 винаги остава на първо място в редица A. След всеки кръг, всички останали играчи в A и B ротират по часовниковата стрелка: (1) първият играч от редица B се качва на второ място в редица A, (2) останалите играчи от A се изместват надясно, (3) последният играч от А слиза на последно място в редица B, (4) останалите играчи от редица B се изместват наляво.

Играчите в редица А играят с черните в нечетни кръгове и с белите в четни.

При нечетен брой състезатели, последният номериран играч е фиктивен и играещият срещу него пропуска кръга ("bye"), като не печели точка.

Турнирът приключва при завършването на една пълна ротация, когато всеки е изиграл точно по една партия с всеки друг.

16. Регистрация: Срокът и начинът се определят от ТД и обявяват от него по съответните канали (КГС стая, форум, имейл списък).

17. Участници: Всички КГС потребители, които се регистрират и заявят, че ще могат да участват във всички кръгове на турнира.

18. Еднакво третиране: С цел феър-плей, избягване на конфликти и еднакво третиране на всички играчи, всички срокове, максимални закъснения/прекъсвания, условия за изключване и пр. в този регламент следва да се прилагат възможно най-стриктно от всички.

19. Промяна на правилата: Промяна на тези правила по време на текущ турнир може да става само при неотложни причини, по искане на 2/3 от състезателите.

Коментар:

За сериозно състезание би следвало да има изборна инстанция над ТД, към която да може да се апелират решенията му (както имаме арбитражна комисия на БГШ). С цел опростяване на нещата, реших да не включвам такава за това състезание. Мисли ли някой, че бюрократичният овърхед си струва?

Аз се обявявам за default-ТД, ако няма нито един желаещ. Ако има желаещи, ще се избира измежду тях. Гласуването е явно, защото не знам начин за провеждане на тайно, който е приложим в ситуацията.

По-подробно обяснение за round-robin с повече примери: в Уикипедия.
  The administrator has disabled public write access.
#1719
Боян Александров (Admin)
Admin
Posts: 12
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/28 18:17 Karma: 0  
Добра идея. Само нека и часът е плаващ - така или иначе ще се знае коя партия кога е, заради публиката. Съгласен съм ТД да си ти. Запиши ме, благодаря.
  The administrator has disabled public write access.
#1720
Станислав Трайков (Moderator)
Moderator
Posts: 39
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/28 18:36 Karma: 1  
С плаващ час беше първоначалната ми идея, но се усложнява процесът на договаряне и особено медииране от страна на ТД, ако възникне проблем/закъснения/връзване на тенекии (ако някой нещо не успее). С това време, 21 ч., мисля, че се увеличава и възможнстта играта да бъде видяна от повече хора.

Въпреки всичко -- всичко по-горе са само предложения. Ако преобладава мнението, че часът трябва да е плаващ, ще се промени. (Или може да се допусне като изключение, което трябва тясно да се сългасува с ТД и пак да важи -- който не се яви, губи.)
  The administrator has disabled public write access.
#1721
Магдалена (User)
Буквописец
Posts: 26
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/28 18:37 Karma: 4  
И аз участвам. Само че няма ли да е по-добре, ако има игри и през ваканциите, просто да речем веднъж на 4 седмици ? Иначе всичко друго изглежда супер.
  The administrator has disabled public write access.
#1722
Александър Савчовски (User)
Буквописец
Posts: 22
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/28 18:41 Karma: 0  
Съгласен, нека не поставяме фиксиран час. На бюрократичния овърхед не държа, даже бих се чувствал щастлив да в възможно най-малък. В този ред на мисли нямам желание да се кандидатирам за ТД и нямам възражения да си ти.

И още една забележка, от която може би няма нужда - ревютата са полезни. Нека приемем по подразбиране, че винаги се прави ревю, без значение какви са играчите. Също така ако има по-силни играчи сред зрителите и имат достатъчно свободно време, би било добре да се включат активно или даже да проведат ревюто след играта.

(И в случай, че не е станало ясно - запиши ме за участие. )
  The administrator has disabled public write access.
#1725
Станислав Трайков (Moderator)
Moderator
Posts: 39
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/28 19:02 Karma: 1  
ОК, мисля да включа тези неща, чакам още идеи преди да направя редакция на предложението.


  • (Маги) Турнирът да не се прекъсва през ваканциите, но кръговете стават двойно по-дълги (4 седмици)


  • (Алекс) Ревюто да може да се поеме от по-силен играч и да се насърчи във всички случаи (не само при разлика в ранговете)


  • (Боян и Алекс) Да може да се договори плаващ час. Чакам поне още едно мнение за да реша дали да го включа в предложението си за регламент като изключение или стандартна процедура.

  The administrator has disabled public write access.
#1726
Магдалена (User)
Буквописец
Posts: 26
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/28 19:59 Karma: 4  
По-добре да е като изключение, защото иначе играчите могат да имат проблеми разбирайки се за точния час.
  The administrator has disabled public write access.
#1727
Stefany Dyulgerova (User)
Буквописец
Posts: 1
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/28 20:13 Karma: 0  
Aз ще участвам също. Ще бъде много забавно. Да живее България
  The administrator has disabled public write access.
#1728
Станислав Трайков (Moderator)
Moderator
Posts: 39
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/29 07:25 Karma: 1  
ОК, направих промените. Тази за плаващ час е като "изключение", защото искам да избегна конфликти и (може би по-важно) игрите да са в пиков час и да имат повече посещаемост. Особено ако има повече участници, 21 ч. може да се превърне в интересно време в БГ стаята с 1 или повече турнирни игри. Но няма лимит колко често може да се ползва това изключение, така че реално, ако за някой 21 ч. наистина никога не е удобно време, няма проблем.

Ще изчакам няколко дни за още коментар и ще пусна покана за турнира на съответните места. Кога ви се струва дорбе да започне... още на 6 декември? По-късно?
  The administrator has disabled public write access.
#1729
Александър Савчовски (User)
Буквописец
Posts: 22
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/29 12:01 Karma: 0  
Нямам възражения да е като изключение.
За старта може би е добре да е седмица по-късно - хем да имат повече хора време да научат за идеята и да се запишат, хем да мине 8-ми декември.
  The administrator has disabled public write access.
#1730
Иван Иванов (User)
Буквописец
Posts: 13
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/29 12:17 Karma: 0  
Аз също се включвам в турнира.
Нека Станислав е ТД.
За фиксиран час имам известни резерви ... доколкото се познавам често не мога да съм пред компютъра в точно определен час. Но задължително трябва да има предварително уговорен точен час за срещата от кръга, за да може да се приложи правилото за неявяване.
  The administrator has disabled public write access.
#1731
Станислав Трайков (Moderator)
Moderator
Posts: 39
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/29 23:52 Karma: 1  
ОК, график за 1 и 2 кръг, както и формуляр за регистрация има на http://tortoises.org/.
  The administrator has disabled public write access.
#1732
Александър Савчовски (User)
Буквописец
Posts: 22
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/30 11:29 Karma: 0  
Възможно е проблемът да е при мен, но се опитах на два пъти да се регистрирам на страницата, която си линкнал - и двата пъти ми каза "мерси за регистрацията", но продължавам да не се виждам в списъка с участници. Погледни какво е станало като имаш време, моля те.
  The administrator has disabled public write access.
#1733
Станислав Трайков (Moderator)
Moderator
Posts: 39
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/30 16:07 Karma: 1  
Просто таблицата, която се показва на "Участници", не се опреснява автоматично с регистрираните, а чака ръчно одобрение. Така че всичко си работи, имам регистрацията ти и (вече) се вижда и на сайта
  The administrator has disabled public write access.
#1734
Александър Савчовски (User)
Буквописец
Posts: 22
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/11/30 17:39 Karma: 0  
A, ОК. Мерси.
  The administrator has disabled public write access.
#1735
Станислав Трайков (Moderator)
Moderator
Posts: 39
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:КГС турнир в Българската стая 2010/12/02 20:08 Karma: 1  
Здравейте пак,

заради неочаквано големия интерес (вече имаме 12 участника от четири страни, от 7 дан до 9 кю), регистрацията най-вероятно ще бъде закрита още преди 12 декември; може би в следващите дни. За това първо провеждане на турнира, смятам че е разумно да се ограничим до около 16 участника (15 кръга). Ако достигнем този максимум, аз ще се извадя като състезател за да може този вече по-сериозен турнир да има неутрален ТД, както е редно.)

@Боян: ако не възразяваш, може това да се обяви и на имейл-листата?
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация