НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Re:Седмица на азиатското кино (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:Седмица на азиатското кино
#5
Седмица на азиатското кино 2007/06/16 20:43 Karma: 38  
Здравейте! Предстои Седмица на азиатското кино. Можете да посетите безплатни прожекции във Френски институт в дните от 20 до 22 юни. Играчите на Го също са поканени на прожекциите от организаторите на събитието СОФИЛМ и Френски институт. Филмите, които можете да гледате са:

20.06.2007 - "Сонатине" на Такеши Китано - от 20:00h
21.06.2007 - "Зу, войните от вълшебната планина" на Цуи Хърк - от 20:00h
22.06.2007 - "Огнени багри" на Им Квон Таек - пак от 20:00h

На 23 и 24 юни 2007 СОФИЛМ и Френски институт организират филмови семинари на тема "Новото азиатско кино", които ще се проведат в Евро-български културен център на бул. "Ал. Стамболийски" №17. Семинарите ще включват прожекции и откъси от филми, както и дебати на тема: Тайванско кино, Хонг-конгско кино, Китайско кино след културната революция, Съвременно японско кино и Корейско кино.

В тези два дни по време на едночасовата бюфет-пауза от 13:30 от 14:30h е предвидена възможността присъстващите да се докоснат отблизо с азиатската култура, представена от играта Го, чайната церемония, икебана, оригами, и др.

Заповядайте! Вход свободен!
  The administrator has disabled public write access.
#9
Цветомир Върбанов (Admin)
Admin
Posts: 50
graphgraph
User Online Now Click here to see the profile of this user
Re:Седмица на азиатското кино 2007/06/17 20:51 Karma: 4  
кой ще удря рамо за играта? японците или някой от асоциацията?
  The administrator has disabled public write access.
#10
Re:Седмица на азиатското кино 2007/06/18 08:47 Karma: 38  
Поканата е отправена от Виктория Йонкова от филмова къща СОФИЛМ. Го-играчите да заповядат на филмовите прожекции и да присъстват на симинарите. Добре са дошли. Към БГА тя се обърна да излъчи представители, които да демонстрират играта Го. Това ще бъде нещо като мини-празник на японската култура, защото ще има и представители и на други азиатски изкуства и практики.
  The administrator has disabled public write access.
#11
Re:Седмица на азиатското кино 2007/06/18 08:49 Karma: 38  
Относно събитието:

Филмова къща „СОФИЛМ” и Френски културен институт организират проекта „ОТВОРЕН КЛАС” - гостоприемно пространство за срещи, познание и изследване чрез киното. Поканени са всички – от учещи се зрители, през критични наблюдатели, до дискурсивно изкушени субекти...

„Новото азиатско кино” е 5-тото поредно издание от цикъла интерактивни колоквиуми „Отворен клас”. С темата за азиатското кино се отправя поредното предизвикателство към световното кино, разбирано основно като холивудско и/или европейско. От 80-те години насетне започва период на мащабно „откриване” на новото азиатско кино. Събужда се споменът за забравеното кино от Шанхай от 30-те години, за китайското кино от 50-те години, за хонг-конгските филми с бойни сцени от 60-те години. И ако досега световното кино (Холивуд, Европа) е пребивавало в относително незнание за азиатското кино, то днес това вече не е възможно.

Чрез семинарите „Новото азиатско кино” се отправя покана за едно екзотично пътешествие през тайванското, хонг-конгското, китайското, японското и корейското кино, през Азия - нейните различия, пейзажи и култури. „Пътуването” е без билет, а до мястото на срещата се стига с „трамвай „желание”’.

Филмовите прожекции /”Sonatin”, „Xiao Wu”, “Опиянен от жените и поезията”, „Зу, воините от вълшебната планина” и др./ ще бъдат проведени във Френския институт, а колоквиумите ще се състоят в Сатиричен театър “Алеко Константинов” на 23 и 24 юни от 10 до 18 часа. Приятно пътуване!
За повече информация относно програмата, вижте сайта на Френски институт - http://www.institutfrance.bg/?lang=bg
  The administrator has disabled public write access.
#12
"Новото азиатското кино" - семинари 2007/06/18 08:54 Karma: 38  
НОВОТО АЗИАТСКО КИНО
23 – 24 юни 2007 г.
Отворен клас , София

Лектори: Жан-Франсоа Роже и Шарл Тесон

Жан-Франсоа Роже е програмен директор на Френската филмотека и критик във вестник “Льо Монд”

Представяне

Дълго време жизнените сили на световното кино са били съсредоточени в европейския континент и САЩ.
80-те години са период на мащабно откриване на новото азиатско кино. Открива се и ново поколение режисьори в Хонг Конг и Китай, и се събужда споменът за забравеното кино от Шанхай от 30-те години, китайското кино от 50-те години, хонг-конгските филми с бойни сцени от 60-те години.
За няколко години новото азиатско кино стана толкова важно явление, че наруши равновесието на световното кино.
И ако досега световното кино (Холивуд, Европа) е пребивавало в относително незнание за азиатското кино, днес това вече не е възможно.

Патрик Сандрен за новото азиатско кино

Съществуват множество интересни начини да тръгнеш да откриваш друг човек, страна, континент или култура. Можеш да потеглиш на пътешествие - като големите художници, писатели и любители на приключения от 13 до 18/19 век, като експедициите на испанските и португалски кораби по време на Конкистата, или да хванеш пътя към Рим и ренесансова Италия, или пък - пътя на коприната към Индия, или този на срещата на Бонапарт с Изтока и Запада във века на Просвещението.
Пътешествието, за което ще ви говоря днес и на което ви каня, ще направим благодарение на киното, през Азия, нейните различия, нейната екзотика, нейните пейзажи и култури.

Режисьорите и филмите са съвременни инициатори на пътешествията, духовни водачи и градски ориентири...

Приятно пътуване!
  The administrator has disabled public write access.
#14
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Седмица на азиатското кино 2007/06/18 15:18 Karma: 26  
Известните филми, където има за Го: китайският "Героят", "Кодът Пи", "Красив ум".

Времето в "Евроинститута" ще бъде малко за по-мащабна го-демонстрация. Но все пак и безгранично време - пак е малко за Го. Така, че и на това сме доволни.

Целта на подобни демонстрации е да се обръща повече внимание на Го - току-виж някой режисьор го включи в следващия си филм.
  The administrator has disabled public write access.
#18
Пламен Георгиев (User)
Буквописец
Posts: 4
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Седмица на азиатското кино 2007/06/18 15:59 Karma: 1  
хм, много и интересни събития - как пък се намериха всички в района на играта Го

хм - и как се взеха толкова културни прояви, свързани с района на чудната игра Го?

Само усмивките нещо не ми излизат но тоя път им видях сметката

е, не излезе усмивката, но... да му върви на сайта - чекай да му лиснем една кофа

[Станислав: събиране на четири коментара в един ]

Post edited by: straykov, at: 2007/06/18 18:22
  The administrator has disabled public write access.
#28
Re:Седмица на азиатското кино 2007/06/21 20:01 Karma: 38  
Да му върви на сайта по вода, Пламене! Малко дъждец да капне сега в събота и неделя, че голяма е жегата... Пък след това да напишем още няколко поста за играта Го и азиатското кино.

  The administrator has disabled public write access.
#31
Re:Седмица на азиатското кино 2007/06/29 15:11 Karma: 38  
В събота (23.06.07) се настаняваме около една кръгла маса. И се чудим къде да си разположим по нея дъските. Емил донесе магнитна демонстрационна дъска с големи пулове... Сложи я зад мен на едни стъпалца... Отидох допълнително да взема едно шкафче от портиера, да бъде като масичка... И демонстрацията започна... Носех си пулове в пластмасова кутийка, която явно бе омекнала от топлото... Кутийката се смачка и пуловете се разсипаха и четиримата започнахме да ги събираме... Съвсем спокойно... Портиерът гледа с любопитство (тия пък от де се взеха?)... Оправихме работата, вниманието на хората е привлечено и започват да идват... Седна срещу мен една французойка (тя знае бг) и започнах да й обяснявам за 9х9... По едно време Емил се сеща, че можем да използваме голямата магнитна дъска за 9х9 и решава да я вземе... Обаче, покрай нея... взе да се чува шум на пилеещи се пулове... И французойката - ааааооо - а аз продължих да обяснявам спокойно, сякаш нищо няма... Отстрани Боян и Емил събират пулове и в следващата минута чувам Боян да казва - "Отде се появиха тия цветя? Безплатно се окъпах". - Той събори една пластмасова чаша с букет - сиреч икебана... В краката ми стана локва. Той излезе да се суши на слънце... И презентацията продължи и завърши успешно...
  The administrator has disabled public write access.
#33
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Седмица на азиатското кино 2007/06/29 15:29 Karma: 26  
А в нашия сайт е и официалната статия за го-демото:
http://bga.bg/content/view/49/2/
  The administrator has disabled public write access.
#71
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Седмица на азиатското кино 2007/07/10 20:56 Karma: 6  
Това е добре да се организират такива неща, особено аз като почитател на азиатското кино съм "За" тези неща. Жалко за 2 неща само, 1во че само в София се прожектират тези филми и 2ро, че са 2-3 филма на кръст, и миналите години пак по толкова бяха.
  The administrator has disabled public write access.
#83
Re:Седмица на азиатското кино 2007/07/12 17:20 Karma: 38  
Е, да... В три поредни вечери се прожектирали споменатите в началото филми, докато на семинарите бяха разглеждани много повече с няколкоминутни откъси и коментари на лекторите. Някои от публиката също вземаха участие. Иначе, следващите семинари на СОФИЛМ няма да бъдат на азиатска тематика. Просто случаят позволяваше да се намери място и за играта Го в рамките на това културно събитие.

  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация