НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Re:Статии за ГО: Русенска история (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:Статии за ГО: Русенска история
#144
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Статии за ГО: Русенска история 2007/07/26 13:54 Karma: 6  
Намерих две статии за ГО от 1989 година или по-точно моя много добър приятел и го-учител Димитър Дончев ми ги даде за да мога да ги публикувам в БГА. Тези статии със сигурност имат историческо значение за Го в България и не само това, те показват, че през миналия век е имало национален го-турнир, а също така и съществуването на Русенската го-школа, ръководена от есперантиста Нейко Марков.


Из в-к "УТРО", Русе, юли (юни),1989 гОТНОВО ЗА ИГРАТА <<ГО>>

По Следите на Публикуваното

Нашата публикация за проблемите и надежите на привържениците на играта "Го" от Две могили предизвика интереса на централния печат и Българската телевизия. Вярно е, че въпреки това в Две могили все още не са настъпили някакви промени, но популялиразторът на "Го" Нейко Нейков е обнадежден.

- Преди месец се обади по телефона русенският строител Димитър Дончев - сподели той. - Kаза ми, че е усвоил играта сам, но не може да си намери партньори в Русе. След това ми гостува няколко пъти. Разиграхме партии и по телефона и трябва да призная, че почти всички победи са негови. Има талант този младеж. Познавам съзтезатели с международни победи и мисля, че той може да бъде техен равностоен съперник.

През м. Юли ще се открие възможност за една сериозна проверка на съзтезателните качества на Димитър Дончев - в Хасково ще се проведе национален Го-турнир. А голямата надежда на Нейко Нейков е Димитър Дончев да изпрати потвърждение за поканата за участие в международния Го-турнир, чийто домакин ще бъде гр. Ниш в Югославия. Но това, както и пътуването им до Хасково, ще бъде съпроводено с финансови проблеми, защото нашите спортни организатори все още не са решили, дали този нов спорт заслужава вниманието им.

автор на статията: Милен Христов


ИГРАТА "ГО" ИЗЛИЗА ОТ АНОНИМНОСТ

о - ОСНОВАНА Е "ГО"-СЕКЦИЯ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ЕСПЕРАНТСКИ СЪЮЗ

о - ДИМИТЪР ДОНЧЕВ ОТ РУСЕ - ПОБЕДИТЕЛ В ПЪРВИЯ НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР

о - ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДВЕМОГИЛСКАТА ШКОЛА - ПЪРВИ В ОТБОРНОТО КЛАСИРАНЕ

Първият национален турнир по "ГО" събра привърженици в Хасково на играта от цялата страна. Нейко Марков от Две могили, съучредител на Европейската "Го"-лига и един от първите популяризатори на играта в страната, отчете резултатите от досегашната работа на самодейни начала за нейното разпостранение и запозна участниците с новостите в правилата, стратегията и тактиката за постигане на високи резултати.

За председател на учредената "ГО"-секция към Българския есперантски съюз бе избран Нейко Марков.

В турнира с главен съдия Нейко Марков взеха участие представители на града домакин, Русе, Две Могили, Димитровград и Видин.

Въпреки че сред публиката нямаше русенци, един от най-рекламираните състезатели бе Димитър Димитров. Той спечели всички двубои с явно превъзходство и едва на финала се изправи срещу равностоен противник - две-могилчанинът Игор Статев. Развръзката дойде към четирдесетата минута, когато Димитър Дончев съумя да приложи серия тактически ходове характерни за съветската школа. Ето и класирането в челната тройка:

1.Димитър Дончев - Русе
2.Игор Статев - Две могили
3.Красимир Дончев - Две могили


В края на турнира, когато трябваше да се определи отборно класиране, се стига до спор. Причината за това бе, че в страната, с изключение на Хасково, няма общински секции по "ГО". А Красимир Дончев живее в Русе, но работи в Две могили, където и е усвоил играта. В крайна сметка за Русе остава първото място на Димитър Димитров, а за Две могили - победата в отборното класиране.

При закриването на турнира ръководството на секцията обяви, че вторият национален турнир по "ГО" ще се проведе през следващата година в Русе.

Автор на статията: Методи Грънчаров
  The administrator has disabled public write access.
#145
Re: Русенското Го през 1989а 2007/07/26 15:03 Karma: 38  
Това безспорно са много ценни материали, хвърлящи светлина върху историята на Го в България. Както може да се забележи в публикувания текст, в онези години го-активност са проявили градовете Русе, Видин, Хасково, Димитровград и с. Две могили. Не е изнедващо присъствието на Хасково, по този повод имаме статията на Георги Станков "Първите фабрични го-комплекти от Хасково", която ни отвежда към далечната 1987-88 година.
http://bga.bg/content/view/43/29/

Споменатият Нейко Марков е бил есперантист. Може би случайно, но в една статия за есперанто се споменава Го.


Сред организациите на говорещите есперанто има организации на лекарите, писателите, железничарите, учените, музикантите и много други.
...
Има и специализирани организации на скаути, слепи, любители на шаха и играта "го", а младежката секция на УЕА, TEJO, често организира международни срещи и издава свои собствени периодични издания.

UEA, "Актуално за есперанто" (06/03/2003)
http://lingvo.org/bg/3/250


До откриването на тези материали по информация, предоставена ми от Мартин Тошев, написах статията "Играта Го в Русе". http://bga.bg/content/view/58/1/
Благодарение на заинтересуваността на Мартин и желанието му да даде своя принос в изследването на Го в България, се разкриха още много факти. В последващи постове и коментари ще ги разискваме.
.
  The administrator has disabled public write access.
#146
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Статии за ГО: Русенска история 2007/07/26 16:56 Karma: 6  
От Димитър Дончев знам, че доста голяма групичка от есперантисти са играели Го, но от не много дълго време и не били добри играчи, всички били възсрастни хора, и, подчертавам, по начало били шахматисти. Предполагам, че всички са били от кръга на есперантиста Нейко Марков Нейков, българинът посветил живота си на Го.

В момента в мен е една покана за 3тия Европейски Го-турнир за Национални Отбори в Линц/Австрия от 6-ти - 9-ти септември 1990, която Нейко е връчил на Дончев след представянето му в Хасково,която предстои да бъде сканирана, а иначе специално съм преснимал и статиите за БГА(предстоят да се пратят).

От поканата за турнира се вижда, че е пратена явно преди първия национален турнир по Го в България, тъй като не е специално към определен човек. От това също може да се съди, че Нейко е имал връзки с Европейската Го Федерация, тъй като поканата е пратена на него, а след като се излъчва победител в хасковския турнир, той я връчва на него.

От поканата също така се разбира, че е е имало и турнир по компютърно Го от 8-ми до 11-ти септември в замъка Линц, Австрия. Дончев не е отишъл по ред причини, една то тях е, че не е знаел немски(или друг чужд език, който да му помогне в общуването) и това, че там се отива без преводач (без придружител). Толкова за тази може би първа покана за го-турнир към българин.

Може би повече сведения за историята на Го ще се разберат, ако някой се свърже със Есперансткия съюз в Бъглария.

Още по темата - в статията на Милен Христов ОТНОВО ЗА ИГРАТА <<ГО>> четем: "Нашата публикация за проблемите и надежите на привържениците на играта "Го" от Две могили предизвика интереса на централния печат и Българската телевизия."

  • по Канал 1 е имало излъчване за ГО, новини или интервю? Това е било през юни-юли 1989 година.

  • също така се споменава за централния печат, според мен трябва да се разбере кой вестници са се издавали тогава, и да се намерят го-статиите.

  • от този цитат също се може да се заключи, че е имало и други статии във вестник "Утро", които биха дали още по разширена представа за историята на Го в Бъглария.


Още нещо, на което искам да обърна внимание, е спора за отбрното класиране, за което става дума във втората статия ИГРАТА "ГО" ИЗЛИЗА ОТ АНОНИМНОСТ на Методи Грънчаров, където пише:

"В края на турнира, когато трябваше да се определи отборно класиране, се стига до спор. Причината за това бе, че в страната, с изключение на Хасково, няма общински секции по "ГО". А Красимир Дончев живее в Русе, но работи в Две могили, където и е усвоил играта. В крайна сметка за Русе остава първото място на Димитър Димитров, а за Две могили - победата в отборното класиране."

От това мога да предположа, че отборното класиране не е дадено на Русе, поради факта че Нейко Марков се е опитвал да разпространи Го в цялата страна, а най добрият начин за това е като се разчуе за Две-могилската го-школа.

Един факт - Нейко Марков е имал традиционно магнитно Го, специална изработка, което му е било подарено от японски го-майстор, може би член на Японската Го Федерация. Също така е имал и доста книги за Го на японски.

ПС. Признавам си, че отскоро се запалих по го-историята в България, за което вина има Констанстин.
  The administrator has disabled public write access.
#150
Re:Статии за ГО: Русенска история 2007/07/27 02:00 Karma: 38  
...доста голяма групичка от есперантисти са играели Го, но от не много дълго време и не били добри играчи... Предполагам, че всички са били от кръга на есперантиста Нейко Марков Нейков
и
Нейко Марков е имал традиционно магнитно Го, специална изработка, което му е било подарено от японски го-майстор, може би член на Японската Го Федерация. Също така е имал и доста книги за Го на японски.

По този въпрос бях много заинтригуван и написах цяла статия за есперанто и Го, която постнах в "Го и Култура".
http://bga.bg/component/option,com_fireboard/Itemid,34/func,view/id,149/catid,12/

----------
Тук ще обърна внимание на въпроса, защо Го не е продължило да се развива от 1989.


В статията ОТНОВО ЗА ИГРАТА <<ГО>> на Милен Христов от в-к "УТРО", Русе, юни 1989, се открива и причината за непродължилото развитие на Го, макар и започнало толкова многообещаващо.

През м. Юли ще се открие възможност за една сериозна проверка на съзтезателните качества на Димитър Дончев - в Хасково ще се проведе национален Го-турнир. А голямата надежда на Нейко Нейков е Димитър Дончев да изпрати потвърждение за поканата за участие в международния Го-турнир, чийто домакин ще бъде гр. Ниш в Югославия. Но това, както и пътуването им до Хасково, ще бъде съпроводено с финансови проблеми, защото нашите спортни организатори все още не са решили, дали този нов спорт заслужава вниманието им.

Просто в соц-времената играта Го не е получила убедителна държавна поддръжка поради тесногръдието на тогавашните спортни организатори и т.н. Имайте предвид, че този турнир се е провел в Хакково, където в Стопанско предприятие /СП/ "Кооператор" - Хасково през 1987 или 1988г. били произведени 100 комплекта за Го - картонена дъска 19х19 и пластмасови пулове.

В инфото на Георги Станков за първите фабричните комплекти в Хасково се обяснява

Комплектите били направени и тогава се появил проблемът - трябвало да се уреди пласментът... После директорът се отказал да търси пазар за играта и решил да се приключи с този проект. Цехът за пластмасови изделия дотогава произвеждал все важни стоки за дома - щипки, чаши, чинии, саксии - сигурна работа. На шефовете просто не им се занимавало да пласират продукцията и да развиват тази макар и малка пазарна ниша. Жалко, защото по това време все още имаше държавна система от книжарници и т.н. Произведените комплекти се пръснали между работниците, баща ми взел пет. Като бях дете, раздадох някои от тях. Остана ми един, но затова с три дъски.

Не знам как да коментирам. Русе и Хасково не успяха да се обединят. И сигурно спортните организатори и играчите, от една страна, и ръководството на СП "Кооператор", от друга, не са знаели един за друг. А биха си били полезни, и не би имало тогава проблем с пласмента на комплектите.
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация