НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Re:Го в Пловдив (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:Го в Пловдив
#147
Янко Георгиев (User)
Прописващ
Posts: 38
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Го в Пловдив 2007/07/26 19:57 Karma: 1  
Здравейте !

Мисля, че е крайно време да се направи нещо за популяризирането и развитието на Го в Пловдив !!! Аз ще се опитам да направя каквото мога. Идеята ми е да се уговорим за някаква дата с щабквартирата в София и да се направят някакви демонстративни срещи под тепетата.

Мислех си да говоря с някое читалище дали са съгласни да се провеждат събирания по Го, но не мога да говоря от името на Българската Го Асоциация без да сме го обсъдили предварително. Трябва да се започне с някаква рекламна кампания според мен, която да запознае хората с факта, че изобщо съществува Го и че има хора в България, които играят тази игра. Но трябва да се планират нещата, защото ако след 1-2 седмици има 10тина желаещи да играят , няма да има къде Заведенията и кръчмите за мен не са решение! Не мога да искам от една майка да пусне 14 годишния си син на Го сбирка в кръчма. А предполагам, че ще има интерес от всички възрастови групи. Дори да се събираме в някакво заведение трябва да се говори със собственика дали е удобно да се събират голяма ( надявам се ) група хора всяка седмица и да заемат места. Няма да е никак приятно да започнат някакви сбирки и след 2-3 седмици да ми изгонят.

Един от вариантите е да се разлепят реклами, да се организират демонстрации и в зависимост от първоначалния интерес да се помисли за добро място за сбирки.

Тези демонстрации естествено трябва да се проведат от неслучани хора. Поне 2-3 пъти да се проведат и разбира се да включват лекции върху историята и правилата на Го поднесени по атрактивен начин

Аз лично много искам,като се започне учебната година, да се говори с директора на училището за деца със слухови увреждания в Плодвив и да има специална демонстрация там. Нямам познати или близки ученици в това училище, но миналата седмица пътувах в автобуса с няколко деца от това училище и си помислих, че ще е добра идея да се направи нещо специално за тях. Защото повечето деца с каквито и да е увреждания по-скоро странят от обществени прояви и едва ли ще дойдат на обикновена Го демонстрация.

Трябва да призная, че не се чувствам силен и много навътре в Го и от тази гледна точка не съм най-подходящия човек като главна фигура, свързана с Го, в Плодвив ... но човек се развива докато е жив и въпреки, че самият аз правя първите си стъпки в Го, това не пречи да се опитам да повлека и други със себе си

Семенцето на Го се намира в Плодвив, само трябва да се полее от София. Пишете как се гледа на битката за Плодвив от управлението.
  The administrator has disabled public write access.
#156
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2007/07/27 18:22 Karma: 26  
Ще направим план за Пловдив и ще развиваме Го там. За начало може и "горната възрастова група" да се съберем в кръчма, за да помислим как следващия път ще можем да развиваме и училищното Го. Очевидно най-доброто решение е някое училище или читалище да стане база за развитието на Го. През август читалищата излизат в отпуск, така че няма къде да се бърза...
  The administrator has disabled public write access.
#157
Re:Го в Пловдив 2007/07/27 23:22 Karma: 38  
Относно Пловдив има доста пропуснати моменти, но с оглед на бъдещето нищо не е загубено. Когато Българска Го Академия - www.bggo.hit.bg - бе единствения го-сайт в бгнета, ни писаха на GoClub@abv.bg писма от различни градове за съвет, за инфо, за сериен номер (Турбого 5) и ние откликвахме на момента. Когато се свържат с нас почитатели на Го от един и същи град, гледахме да ги осведомим, че не са сами. Пловдивската кореспонденция започна с писмо 6 Ноември 2001 на един журналист от в-к "Марица", който не ни се представи, със следния въпрос: "Тази игра стъпила ли е в Пловдив, има ли някъде клуб или играч под тепетата. Искам да напиша статия за Го, но трябва да има пловдивски момент и ако има такъв, же популяризирам играта в града". Отговорихме му, че няма в Пловдив играчи на Го, но не е проблем да напише статия, щом иска да популяризира играта. На 26 ноември 2001 обаче се появи ентусиаст. Това бе Александър Герджиков, който сподели, че се заинтересувал от Го след като прочел книгата "Шибуми" на Тераванян. Журналистът бе своевременно уведомен, че се е появил ентусиаст, но очевидно вече се е отказал да пише статия.

Александър Герджиков тогава бе стажант-лекар в Пловдив (не е градски), през 2002а му бе последната година от следването на медицина. Занимава се също с айкидо. С него поддържахме кореспонденция през годините. В едно от писмата си той сподели: "...оказа се доста трудно да се "запалят" хора по играта. Всеки се оправдава или с липса на време, или с това, че се иска много мислене. Моят интерес се дължи на желанието ми да науча нещо повече за японската култура, по която съм доста запален" (24.02.2002)

На 17 април 2005 ни писа и Васил Ташев от Детската хирургическа клиника, който също бе с идеята да се спретне едно клубче в Пловдив. В писмото си той сподели: "Наскоро открих уеб-страницата на Bulgarian Go Academy и бих искал да ви поздравя (можеби със закъснение) за създаването на 1-ия Български го-сайт. Познавам играта Го от доста време (за първи път прочетох за Го в една от Китайските загадки на Ван-Хюлик). Запознат съм с основните принципи на играта, но все още съм съвсем начинаещ и бих искал да повиша своите игрови умения. Знаете ли за съществуването на някакъв клуб или просто любител на играта в Пловдив и ако е възможно, да ми съдействате за връзка?"

На 12 май 2005 ни писа Янко Георгиев - студент в Аграрния Университет, специалност Икономика, който сподели: "Искам да Ви поздравя за интересната страница посветена на "ГО", много е полезна и се радвам, че са се намерили хора като вас да популяризират тази не толкова популярна в България игра". В друго писмо той разказва: "От известно време се занимавам с вин-чун и изобщо с интересни моменти от източната философия. От няколко седмици насам търся материали, свързани с играта Го. Ако трябва да съм честен, преди време не знаех дори за съществуването й." В хода на кореспонденцията той доуточни, че търсейки материали за го-моку (пет-в-линия) е попаднал на Го.

Това мога да кажа за го-ентусиастите в Пловдив. Имах надеждата, че все някак ще могат пловдвчани да се съберат на една маса, защото се постарах да предоставя на всички ви адресите, за да се свържете един друг и да се срещнете. Това очевидно не е станало!

Е, горе главата, Янко, няма да зарежем идеята да има Го в Пловдив! Твоето пространно питане във форума все пак е израз на определена инициативност! Най-малкото, което можеш да направиш сам за идеята е да научиш поне един човек да играе Го и да рекламираш сайта, насочвайки хората насам. Отделно, когато дойдем, ще направим го-демо в подходящо време и място, за да тръгнат нещата. В Свищов също така се почна. От го-демо на го-демо, стъпка по стъпка! Мястото, където могат да се събират играчите, е нелесен проблем. Когато правехме първите си го-демонстрации в Свищов, хората питаха - можем ли някъде да дойдем и да играем. Добре, че разполагахме тогава с терен в Читалището. Подходящи събития, в които може да се включи една демонстрация на Го, това са такива от рода на мероприятия, посветени на източната култура (японска, китайска...). В Пловдив има ли такива мероприятия?

За гостите (guests) от Пловдив, които сега гледат форума, моля регистрирайте се и вземете отношение по темата!
  The administrator has disabled public write access.
#1177
Мирослав (User)
Буквописец
Posts: 1
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2008/07/31 21:38 Karma: 0  
Взимам.
Ами от известно време насам започнах да се интересувам от Го.
Но за момента се ограничавам само с гледания на партии в IGS-PandaNet сървъра и игра срещу компютъра на igowin - по нея ме докара на 13 кю.
Ама то там е малко наредена работа, защото играе малко еднотипно за определена трудност, та му се хваща цаката на компютъра, не е като срещу други хора.
Ако има някакви събирания и игри в Пловдив бих се радвал да присъствам, за да мога да схвана по-добре както правилата на играта, така и да получа малко напътствия от играчи. Че с английския не съм много добре :'( и не мога да влезна изцяло в материята. А за съжаление в България тази игра не е много популярна и няма толкова информация на български.
Даже помолих познати които са в Япония сега, дами потърсят хубава дъска и пулове за игра, та да мога да разцъкам с приятели и да опитам да ги зарибя, защото за съжаление не намирам вариант за компютър където да мога да играя в локална мрежа или директно с даден човек, а всичко минава през големите го сървъри.
  The administrator has disabled public write access.
#1178
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2008/08/01 17:00 Karma: 26  
Мирослав,
От редовете ти има няколко неща върху, които трябва да помислиш: Го в Пловдив и Го в България; Го на живо и Го в интернет, Го на 9х9 и 19х19; ако си 13 кю - трябва да преодолееш "нещастните числа"...Успех!
  The administrator has disabled public write access.
#1298
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2009/02/13 15:41 Karma: 26  
Предстоящо!

Има ли някой смелчага от Пловдив да направи представяне на Го в телевизия "Евроком България"?
Разбира се, ще му дадем необходимите напътствия.

Да пише тук или да се свърже с мен, моля.
  The administrator has disabled public write access.
#1327
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2009/03/01 15:51 Karma: 26  
Хайде, има ли ентусиаст от Пловдив, който да покаже играта?
  The administrator has disabled public write access.
#1460
Теодор Георгиев (User)
Буквописец
Posts: 1
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2009/04/27 22:00 Karma: 0  
Здравейте!

От сравнително скоро се занимавам с Го и съм на едно наистина много много начинаещо ниво, а играта наистина ми харесва и искам да се науча да играя. От Пловдив съм, но досега от хората, с които съм говорел (главно приятели и познати) никой не е чувал за Го, пък какво да говорим за играене.

Въпросите ми са няколко:

Има ли място в Пловдив, от където мога да си закупя дъска за Го или освен онлайн няма друг вариант? Ако не е позволено да се пишат адреси и магазини заради рекламата, възможно ли е някой да ми пише на ЛС?

Има ли все пак някъде сбирки (официални или не), където хората да си играят Го и да споделят опит. Защото, както казах, наистина ми се играе, а няма с кого, освен с машината.

Благодаря предварително.
  The administrator has disabled public write access.
#1461
Иван Иванов (User)
Прописващ
Posts: 37
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2009/04/27 22:14 Karma: 3  
Значи незнам да има ГО клуб в Пловдив.ОПП!!!Виж това и си направи изводи.... * Кафе "Джубокс", всеки четвъртък след 19:00. Кафето се намира до техникума по дървообработване. Временно не се провеждат сбирки.

За втория въпрос може да си купиш дъска от Китайския магазин в София на улица Пиротска 18.
Го-дъската (с китайски размери) е 20 лв. Предлагат се няколко вида камъни:
Обикновени, в пластмасови кутии — 11 лв.
По-качествени, в сламени кутии — 45 лв.
Висококачествени, двустранно-конвексни Юн-дзъ — 120 лв.
Надявам се , че съм бил полезен...
  The administrator has disabled public write access.
#1763
Станислав Илиев (User)
Буквописец
Posts: 3
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2011/08/01 23:53 Karma: 0  
От извесно време играя с 2ма, 3ма приятели в Пловдив, главно в кафенета и на гости на някои от групата. Изявено беше желание на няколко пъти да бъде обяснена играта от хора виждали ни да играем, и оставам с впечатлението че има хляб в тази работа.

Заведенията са "Модера" (Евмолпия), Рахат Тепе, и кафенето в градинката срещу "Каменница". Аз самият живея на ул.Богомил до стадион "Ботев", и бих желал да говоря със всички интересуващи се от опоненти, въпреки че съм начинаещ.

Scype: Omix32
Gmail: Omix32
Facebook: Stanislav Lyubomirov Iliev
  The administrator has disabled public write access.
#1765
Re:Го в Пловдив 2011/08/05 11:19 Karma: 38  
Търсим желаещи да играят ГО!

Вървете да проверите това място.
  The administrator has disabled public write access.
#1978
Янко Георгиев (User)
Прописващ
Posts: 38
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Го в Пловдив 2013/03/10 22:46 Karma: 1  
Здравейте на всички!


В последно време в Пловдив играта Го набира все повече ентусиясти. : ) За съжаление "сигурните играчи", които се събираме всяка неделя са само двама - аз и едно друго момче. Идва и едно от Асеновград, но по-рядко. Към пловдивската група се очаква да се присъединят и още две момчета, който проявяват интересен към играта. Надявам се скоро да се намерят и още желаещи в Пловдив.
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация