НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Симпозиум История на Го (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Симпозиум История на Го
#1077
Симпозиум История на Го 2008/03/29 12:37 Karma: 38  
Освен турнири има и друга тенденция в Го. Предстои Европейски Го Конгрес, но там няма само да се играе, а ще се четат лекции и ще се провеждат презентации в областта на културното Го.


По време на 52-ия Евро Го Конгрес в Лександ (Швеция) в дните от 26-ти юли до 9-ти август 2008 г. ще се проведе международен Симпозиум по историята на Го и присъсъствието на Го в литературата и изкуствата. Симпозиумът е в дните от 29-ти до 31-ви Юли. Основната цел - да се спомогне за разпространението и разбирането на тази материя, благодарение на специалистите в тази област, също така, да се привлече вниманието на широк кръг от играчи и симпатизанти. Предвидени са интересни презентации, например: появата на играта Го в Китай, Япония и Корея; как играта е била възприета в Европа и изобщо в Западния свят, от първите писмени споменавания от началото на 17-то столетие до наши дни; ролята и споменавания за Го в литературата и изкуството, в древността и в съвременността.

Допълнително инфо има тук.

До юли месец БГА има достатъчно време, за да може да излъчи също представител на Симпозиума.
  The administrator has disabled public write access.
#1078
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Симпозиум История на Го 2008/03/30 11:42 Karma: 26  
Това е радостна вест като се има предвид, че изследванията в тази област през последните години бяха позатихнали. Първоначално инициативата по организиране на такива форуми за го-изследователи тръгва от Корея с Първата международна конференция по бадук през 2001 г.[1st International Conference on Baduk (ICOB 2001)], проведена в Myong-ji University, Ю. Корея.

Организирана и подкрепяна също от Myong-ji University, Втората международна конференция по бадук е през 2003 в Петербург, Русия. Показателно е, че ICOB 2003 се пренася в Европа с идея да стане част от програмата на ЕвроГо Конгресите. Излиза един сборник статии и за съжаление изследователската линия не е продължена нататък. И ето, сега по инициатива на Европейската Го Федерация, дочакахме раздвижване в областта на го-науката.
  The administrator has disabled public write access.
#1079
Бранимир Събев (User)
Пишущ
Posts: 89
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Симпозиум История на Го 2008/03/30 12:50 Karma: 20  
Между двете бадук-конференции (2001,2003) и предстоящия го-симпозиум (2008) има и българска идейна следа. Може би малко знаят, но Лазаров и Байрактаров участваха в конкурс за го-проекти към European Iwamoto Award'2007. Техният проект European Go Research Horizon e насочен към създаването на център или среда за го-изследвания в Европа. Проектът, макар и да не е спечелил, все пак бе уважен от съответната комисия и се класира сред 12-те най-добри проекти като по ред на подаване проектът е на 10-то място.
Към проекта си те са приложили и някои от своите статии като "Скритата символика на логическите игри" (Лазаров) и "Го - играта на императорите, познаващи звездите" (Байрактаров). Можете да видите това на страницата на Европейския Го Културен Център (EGCC), а от там можете да прочете за проекта по посочения там линк към Go Research.

Ето - и ние си имаме свои собствени изследователи!
  The administrator has disabled public write access.
#1235
Re:Симпозиум История на Го 2009/01/04 15:48 Karma: 38  
Провеждането на такъв Симпозиум е една много добра възможност за съвременните го-учени да презентират изследванията си. Може да се надяваме, че Европейското Го ще заложи на това в името на своя престиж. Жалко, че Симпозиумът не произведе сборник със статии. Но затова пък другото събитие ICOB'2008 се ознаменува с видимо представяне на България.

От събитията в областта на изследванията на Го е успешното представяне на Йони Лазаров на The 5th International Conference On Baduk, Корея, Сеул 2008, организирана от Korean Society for Baduk Studies, Dept. of Baduk Studies, Myonji University (10-11 ноеври 2008). Изследването на Й.Лазаров, "Скритата символика на логическите игри" (Hidden symbolism of logic games), е публикувано в сборника от конференцията ICOB’2008, а България се нарежда сред малкото страни в света с наличие на го-учени.
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация