НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Pair Go
#204
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Pair Go 2007/08/01 09:15 Karma: 26  
Играта Го има много съвременни варианти, но едни от най-жизнеспособните са Rengo и Pair Go. Поради социалната им значимост и големият им потенциал като форми на общуване те са част от съвременната го-култура.

Rengo и Pair Go са сходни понятия, но все пак между тях има разлика. "Ренго" е родово понятие, докато Пеър Го е видово. Това означава, че ренго включва Pair Go, но пък Pair Go е нещо като запазена марка понастоящем.

Всяка една игра с повече от двама играчи е ренго, може от един отбор да бъдат например 5 и от другия 5. Могат да играят 2 мъже срещу 2 мъже - това е пак ренго. Но когато в частност играят мъж и жена срещу мъж и жена - това е Pair Го. Японците са започнали голяма офанзива с популяризирането на Pair Go в световен мащаб след като са минали редица вътрешни моменти. С това се обяснява и неотдавна образуваната Сетовна Пеър-Го Федерация, която има добри отношения с IGF и EGF.В Пеър Го играят равен брой мъже и жени, и това дава голям шанс на жените да присъстват в Го. А тъй като Го си поставя задачата да бъде световна игра Номер 1 (заедно с шахмата), то критичният пробив в тази насока е участието на жените. Известно е, че нищо на този свят не става без активното участие на жените, което прави инициативата Pair Go много навременна.

От гледна точка на тактиката и стратегията има няколко много интересни моменти:
1. Когато побеждаваме, радостта се удвоява, когато губим, отговорността се поделя между двамата.
2 Същността Пеър Го е добре обяснена с афоризма на Чизу Кобаяши (9 дан): "Тук, всъщност имаме 3 противника".
3 Главното за победата в Пеър Го е екипната дейност. Така 1+1=3
4. Пеър Го е чудесен метод за обучение, за мен също. Защото, когато обясняваш на един, всъщност обясняваш на трима. И е валидна поговорката: "Казвам ти дъще, сещай се снахо".

За мен ренго и в частност Pair Go са ми любими игри и методи за обучение!
  The administrator has disabled public write access.
#239
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Pair Go 2007/08/05 22:15 Karma: 6  
това скоро го разбрах за Pair GO, някой път трябва да се пробва игра четворка-Го!
  The administrator has disabled public write access.
#242
Юри Янчев (User)
Пишущ
Posts: 64
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Pair Go 2007/08/06 08:51 Karma: 5  
Дали ще може някога да се играе Rengo and Pair Go по интернет, така както може спортен бридж?
  The administrator has disabled public write access.
#292
Re:Pair Go 2007/08/10 20:24 Karma: 38  


Админът Юлияна на сайта SexNature.org сподели в писмо до БГА и с позволението й я цитирам:

Тази идея за Пеър Го е много интересна. Както в живота хармонията и единството между мъжа и жената се изграждат трудно, така вероятно е сложно за двама играчи на Го с различни подходи не само към играта, но и в начина на мислене и възприемане да постигнат едно отлично равновесие помежду си, за да спечелят... Радвам се за взетото участие на шампионата по Пеър Го'2006 на нашия отбор и му пожелавам още много успехи!
А нашият отбор, който представи за първи път България на Пеър-Го Шампионата в Япония са Станислав Трайков и Нина Толева!Сега нека представя новите ни приятели от www.SexNature.org. Концепцията на техния сайт се основава на разбирането за диалектиката - човек-природа, човек-човек, жена-мъж - и хармонията в диалектичното единство. Това на принципно ниво е бизко до търсенията в нашия сайт, където чрез играта обясняваме точно тези отношения, макар и от по специфичен ъгъл. Модерната платформа Пеър Го (Pair Go), в която играят четирима, два отбора един срещу друг, по двама в отбор - жена и мъж, на практика представлява един мини-социален модел.

Юлияна е също от симпатизантите на идеята за популяризиране на Го в България и е един феновете на Българска Го Академия!

[картинките PairGo са от http://domidesign.free.fr]
  The administrator has disabled public write access.
#364
Юлияна (User)
Пишущ
Posts: 64
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Pair Go 2007/08/15 23:18 Karma: -3  
Много благодаря за любезното представяне на Константин Байрактаров и на Жоро Жотев, който направи препратката към разговора за Шибуми във форума на Сексология и Природа на човека. По този начин стана възможно осъществяването на контакта между двата сайта.
Ще се радвам да продължим ползотворното си сътрудничество и за в бъдеще, като се придържаме към духа на Пеър Го, който възникна спонтанно между двата сайта. Разбира се има много неща, които трябва да усъвършенстваме, за да постигнем хармоничното равновесие на професионален отбор. Сигурно ще има неща, за които ще спорим (в спора се ражда истината) и такива, за които ще се смеем.
Нека ни води старата българска поговорка: "Споделената болка е половин болка, споделената радост е двойна радост"

И едно подсещане - чакаме банера на Българска Го Асоциация.
  The administrator has disabled public write access.
#394
Re:Pair Go 2007/08/20 13:04 Karma: 38  
Пеър Го се основава на диалектическото единство на противположностите и е модел за взаимоотношенията между мъжа (Ян) и жената (Ин). Тъй като играят четирима, това т.нар. "четири образа", които се получават от комбинациите между ин и ян. 00, 01, 10, 11 - това са комбинациите. Последващите разбивки минават през 8, 16, 32, 64 - комбинации, което отговаря на хексаграмите в "Идзин". На практика усвояването на четирите образа е нещо като по-висше разбиране на видимо абсурдното Го 2х2, което бе разгледано във форума, но също заслужаващо анализ. Когато се разбира простото, тогава могат да се съставят и по-сложни модели. Пеър Го е минисоциална система, която съдържа в себе си ноченките и на по-сложни социални процеси. С Юлияна разменихме няколко чудесни думи (в офф-топика) за същността на Пеър Го и тук ще направя обобщение.

Ю: Според даоисткото учение в мъжа и в жената се съдържа едновременно както мъжката енергия Ян, така и женската енергия Ин. По същия начин, както в мъжкото тяло, освен тестостерон, има естрогени (женските полови хормони), така и в женското тяло има, освен естроген, и тестостерон. Това медицинско отклонение го правя, за да подкрепя теорията на Даоизма за Ин-Ян. В този смисъл мъжът никога не може да бъде изцяло Ян, както и жената не би могла да бъде изцяло Ин. Както става ясно балансът и равновесието между двете енергии в организма на човека е важен, но нашето ежедневие е твърде забързано, за да имаме време да отделеим специално внимание на упражненията и техниките, които биха ни направили уравновесени и цялостни.

К: Присъствието на противоположната енергия в доминиращата - това е към илюстрацията на самия Велик предел "Тайчи". Всеки е виждал монадата с двете риби, затова картинните пояснения са излишни. Взаимоотношеинето между мъжа и жената се основава на същия принцип на взаимодопълването.

Ю: Предполагам, че това е и по-дълбокия смисъл и основата в Пеър Го. Взаимодействието и допълването между Ин и Ян. Не само като черни и бели камъчета върху дъската, а и като двойка мъж и жена - хармония и равновесие. Съвсем скоро чух за Пеър Го и бях заинтригувана не точно в смисъла на играта, защото неумея да играя. Започнах да наблюдавам света през тази призма и забелязах много примери за Пеър Го в живота. Като се започне от семейството, мине се през бизнес екипите, създадени от мъж и жена, спорт и игри, в които се играе по двойки и др. Изводът, който си направих от кратките наблюдения е, че противопоставянето на мъж-жена, на Марс срещу Венера е неудачно и неправилно. Както и борбата за надмощие между половете.

Ако намерите нещо някъде за Пеър Го или имате наблюдения по въпроса, споделете ги.
  The administrator has disabled public write access.
#670
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Pair Go 2007/11/12 15:46 Karma: 26  
Ето едно съобщение от Тони Аткинс, президент на ЕГФ за Световния шампионат по Пеър Го:

Поздрави от Токио
Двойката от Корея Chang Bae Kang and Hye Lim Kim спечели IAPGC. Японските отбори са втори, трети и четвърти. Пети е Тайван и шести Русия. Поздрави за Дмитрий Сурин и Наталия Ковальова за такъв добър резултат от 4 победи.

Франция е 10-та, Германия 13, Финландия – 16 с по три победи.
С по две победи са Австрия, Чехия, Испания, Полша. Гун Ларсен и Ойстейн Вестгарден от Норвегия имат една победа и получиха наградата за най-добър костюм.

Следващата година IAPGC ще се състои в Пекин на World
Mind Sports Games, където се очакват 48 двойки от 42 страни.
  The administrator has disabled public write access.
#1143
Юри Янчев (User)
Пишущ
Posts: 64
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Pair Go 2008/05/12 15:14 Karma: 5  
Автор: Александър Динерщейн
Превод от руски: Юри Янчев

Юн Енгсан (Yoon Youngsun), 5 дан се омъжи през септември 2007.
Всички въпроси от това ексклузивно интервю, са зададени от Александър Динерщейн.


Нашите поздравления! Как се запознахте с Расмус?
Ние се срещнахме в Швеция на Leksand Baduk Camp. Играхме ренго заедно, но си оставахме просто приятели. Аз няколко пъти идвах в Европа и се срещах с него. След това се сближихме.

Той има брат, който не е женен?
Той има още и сестра. Тя е с 3 години по-малка и още е сама.
Вярно ли е, че Антонио Бандерас е ваш любим актьор?
Не. Харесва ми Брад Пит, но не повече от това...

Расмус има сега 2 любителски дан. Разбира се, той би бил щастлив да вземе няколко урока от теб. Какво трябва да прави за това? Да мие чинии в кухнята и да мете?
Много хора мислят, че аз много играя с него и го обучавам, но това не е така. Рядко ми се удава да играя с него. Аз много съжалрявам за това.

Какво ще кажете за приятелката си Канг Сунгхи(Kang Seunghee), 2 дан. Тя също ли ще се омъжи за чужденец?
На нея и харесва да живее тук. То тя още не е наясно. Тя гори от желание да обучава много прекрасни хора в тази страна. Аз се опитвам да и помогна с това-онова.

Време е да зададем въпроси за Го. Вярно ли е, че играете в КГС и вашия ник е "tartaric"?
Не, това не съм аз. Аз имам само един ник. И играя само учебни партии.

Историята на живота Ви е сходна с Гоу Джуан (Guo Juan), 5 дан. Тя се омъжи в Холандия и престана да играе в професионални турнири. Вие ще участвате ли в Европейски турнири, както Гоу Джуан?
Не, няма да играя в турнири тук. Не ми е разрешено да играя в Европа.

Всеки отслабва без практика. Ако останете в Германия, няма да можете да участвате в професионални турнири. Ще се опитвате ли да съхраните добрата си форма и как?
Аз знам. Но когато дойдох тук, аз вече прекратих да играя. Аз искам да обучавам повече талантливи деца. Понякога изучавам партии на професионалисти. Всичко това е достатъчно интересно за мен.

Ние знаем, че вашият стил е доста агресивен. Ще започнете ли да играете по-меко след женитбата си?
Хм...Аз не мисля така...Аз обичам борбата на дъската. Това е за мен интересно и завладяващо.

Ние сме чели вашите книги за Го за формите и за ко-борбата. Те са полезни, но има достатъчно книги на тази тематика. Ще напишете ли нещо специално? Възможно даже без го-диаграми?
Аз засега съм начинаеща в писането. Радвам се, че книгите ми се харесват. Сега има много добри книги в Европа. Възможно ще се опитам да разкажа повече за корейския стил на игра. Аз вече завърших третата си книга за Го „100 съвета за любители”. Аз не мисля, че на хората са нужни сложни диаграми. Базовите знания са по-важни. Аз разбрах това, като започнах да преподавам на европейците. Надявам се, че новата книга ще намери читатели.

  The administrator has disabled public write access.
#1144
Re:Pair Go 2008/05/14 15:37 Karma: 38  
Да напишеш книга за Го без диаграми е голямо предизвикателство.

Дори и за профи-играч това е сложно и най-вече защото профитата не са много умели в писането, както казва корейката за себе си.

И другаде бях чел, че играчът трудно може да напише нещо за играта, колкото и голям специалист е в нея.
  The administrator has disabled public write access.
#1465
Йони Лазаров (Moderator)
Moderator
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Pair Go 2009/04/28 19:16 Karma: 26  
RUSSIA REIGNS IN EUROPEAN PAIR GO: Favorites Natalia Kovaleva and Dmitri Surin (6d, RU, in photo at right) swept all six rounds to win the European Pair Go Championships held in Prague April 24-26. The Russian pair retained the title they won last year. The hometown Czech team of Jitka Bartova and Jan Hora (3d, CZ) won silver 5-1, while Adelina Sora and Cornel Burzo (4d, RO) took bronze. Twenty pairs competed in the 27th annual event. Click here for results and here
for photos by Martin Chrz. Games were broadcast by EuroGoTv on KGS. Click here for the game between Kovaleva-Surin and Sora - Burzo.
- Peter Dijkema with additional reporting by Marilena Bara; photo by Martin Chrz
American Go E-Journal Volume 10, #17: April 27, 2009
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация