НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Форум
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Re:2nd Korea Prime Minister Cup (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:2nd Korea Prime Minister Cup
#572
2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/14 11:55 Karma: 38  
Вече тече вторият поред Международен шампионат по бадук за купата на премиер министъра (2nd Korea Prime Minister Cup). Времетраенето на събитието е в рамките 12 - 17 октомври.
Нашият участник там отново е Йони Лазаров. За момента като че ли няма инфо в Интернет за шампионата, дори и на сайта на Световната Го Федерация http://www.intgofed.org. Очакваме да излезе страница с подробности. Но нашият участник е на линия и очакваме с нетърпение неговите впечатления от мястото на събитието. Миналата година той се представи с 3 победи.

Да му пожелаем успех!

  The administrator has disabled public write access.
#573
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/14 12:08 Karma: 26  
Здравейте от Корея! В неделя тук започва втори бадук турнир за купата на примиер министъра (The 2nd Корея Prime Minister Cup). Провежда се в град Сувон, на 80 мин. път от столицата Сеул.

Тук имах възможност да разговарям с Юки Шигено, тя праща поздрави на всички в България. Сега тя е много заета с организирането на среща тук в Сувон на IGF и Asian Го Federation. Когато се освободи ще говоря повече с нея и най-вече за предстоящото посещение на Кобаяши-сенсей в България - дали знае нещо повече.

Срешнах се нашия приятел - президентът на Монголската Го Асоциация, Т. Делег. Той потвърди слуховете, че Го в Монголия се развива много бурно и се води интензивна обучителна програма за деца и ученици, представителят на Монголия тук е 17 годишен ученик, Оютбилег Цендзав. Той играе много спокойно и когато губи запазва присъствие на духа.

Вчера (13 окт), за "културна програма", посетихме старата част на града, където се е намирала кралската резиденция, сега това е обект под закрилата на Юнеско ("Hwaseong Fortress" от 1997 год.) ~
http://whc.unesco.org/en/list/817/.
Старата част и целият град са строени от крал Чонджо Велики (King Chongjo the Great ~ http://www.bookrags.com/biography/chongjo/) по много научен начин, започнати през 1794г. и завършени две години по-късно. Архитектурата се основава на фенг-шуй и магическия квадрат "Лошу".

След това, в продължение на 3 часа къде гледахме, къде дремехме - Парад на улицата, част от обширна културна програма, която се провежда в Сувон тези дни. Този парад е римейк на парада на крал Чонджо през 1789. Тогава дефирирали 5 661 човека - сега дефилираха 5 662 човека. Пресъздаде се преминаването на войските на Краля, самият той и нейно височество. Войнските подразделения минаха във формата на магически квадрати. Аз съм снимал това онова, но снимките ще дойдат по-късно. Естествено в съвременния парад имаше място за всякакви танцьорки и демо по таеквондо и брейк. За участниците в бадук-турнира бяха зарезервирани места на ложата.

Тук часовата разлика е 6 часа напред. Днес (14 окт), неделя започва турнира с два кръга. В понеделник и вторник ще има по три кръга, така корейците правят икономия от един ден - което показва че 10-тата икономическа сила в света също прави икокомии. Нещо, което е поучително за България.
  The administrator has disabled public write access.
#574
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/14 13:36 Karma: 26  
Днес, неделя, се провердоха два кръга. В първия, срещу тайландеца, Parivat Sompaokaew, 21, загубих - след това младежът ми показа няколко по-добри дебютни варианти. Толкова са любезни, че президентката на Тайландската Го Асоциация ми пожела успех преди партията. Младежът каза, че Го в Тайланд се развива бурно. Другите страни, където е известно, че Го прави бум са Монголия, Виетнам, Сингапур и Латвия. За Корея да не говоря сега.

Втората партия срещи представителя на Коста Рика, Mario Migiel Aguero Obando спечелих - свършихме едни от последните за час и 45 мин. Костариканецът беше много мотивиран да направим добра партия и долу-горе се получи. А аз победата си отдавам на факта, че успях да поспя 4 часа и бях сравнително адекватен.

Преди кръга днес забелязах, че знамето на България липсва в залата където играем. Преводачът каза, че датският представител също се е оплакал за подобно нещо, но допълни да не се тревожа, защото България е добре известна в Корея с киселото си мляко. Това ме успокои - казах на преводача да не се тревожи и той.

Град Сувон е известен с това, че има най-много играчи сред корейските градове. Благодарение лично на усилията на кмета - 20 процента от населението играе Го - и естествено много повече знаят правилата.

Една корейска телевизия почти денонощно предава за Го ~ "Baduk TV". Партии на професионалисти, които играят бързо и отстрани тече коментар на други професионалисти; и всякакви други уроци и демонстрации. Още две телевизии правят подробни репортажи за Го (KBS,SBC).

Както и да е - и ние ще ги стигнем някак си. Следващата година да се готвят други двама за Япония и Корея - тъй като ще приемем точковата система за определяне на нашия представител. Нека те се представят по-добре.

Срещнах се с Франк Янсен (Frank Janssen), прочутият го-инструктор от Холандия и European Go Cultural Center. Разменихме опит за преподаването си на Го. Казах му, че неговата работа "Go step by step" е преведена на български, той много се зарадва и каза, че това е 20-я превод на тази брошура. Франк Янсен направи отлично представяне тук, като се класира на 5-то място.
  The administrator has disabled public write access.
#575
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/14 14:18 Karma: 6  
супер i love Korea , както се вика, а на корейски Sarange Han-guk
  The administrator has disabled public write access.
#576
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/14 20:20 Karma: 26  
Корейците наистина много се стараят, защото Го има много висок престиж за цяла Азия. Те отлично знаят как в Япония се провежда Световното за аматьори и искат по някои показатели да ги минат!

Например, храната тук е върху шведска маса, отрупана по всички ъгли - ядеш, колкото искаш. Наистина, трябва да съобразиш, че когато стомахът е пълен, умът е празен! Традиционната храна тук ("кимчи" например) има кисел и лют характер, което обаче не може да стресне хората по нашите географски ширини.
Разбира се, може да се избира храна, която няма кисел и лютив характер ~ избора е много голям.

Също така подариха на всички участници книгите "Baduk - make fun and easy"(том 2) и "100 Tips for Amateur players" (том I). Ако някой ги иска, може да си ги преснима от мен. Определено от тези книги има какво да се научи, а самото подаряване на книги е много мил жест от корейците.
  The administrator has disabled public write access.
#577
Бранимир Събев (User)
Пишущ
Posts: 89
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/14 22:13 Karma: 20  
Браво Йони продължавай в същия дух разбий ги скърши ги стискам палци!
  The administrator has disabled public write access.
#581
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/15 17:59 Karma: 26  
Благодаря на всички за пожеланията, които получавам по форума, имейл и други канали!

Днес, обаче беше ден без особен късмет в спортно отношение. Загубих и трите си партии. Като втората и третата нямах добри шансове да спечеля, но явно ми липсваше спортния късмет. Това бяха партиите срещу ирландеца Джон Гибсън, който беше много доволен от победата си; и срещу представителя на Филипините Агуилон - всъщност 24-годишна графична дизанерка. Последното показва, че жените тепърва ще се изявяват все по-добре в уменията си в Го!

Както и да е - България няма да бъде повече известна сред корейските бадук-играчи сано с киселото си мляко (Виж предишен пост). Статията ми за китайския поет и философ Ма Жун попадна в ръцете на корейски журналист и той много я хареса и ще дойде да иска разрешението ми да я публикува в най-голяното корейско бадук-списание "World of Baduk" - част от голямата бизнес-група Оромедия - интересуващите се знаят също, че има сървър за игра ОРО - много уважаван от корейци и японци. Между другото статията ми за Ма Жун (преведена на English от Станислав Трайков) е публикувана на сайта на БГА в рубриката "Изследвания".

Корейският журналист, впечатлен от мен, ме помоли настоятелно да напиша статия за моите виждания за този турнир. Аз отначало не разбрах, че иска статията ми веднага и му казах, че ще я изпратя 1 седмица след като се върна в България, но той настоя да я пиша веднага, тъй като сега това е гореща тема в Корея. Ща-неща - съгласих се - и сега вече мисля по въпроса. Докато другите отпускат - аз трябва да пиша статия - за да се отпусна все пак се принудих да си купя бутилка корейско саке; ще видя какви ще ги свърша.

След това с корееца уговорихме и публикуването на други мои статии в "World of Baduk" - така след ерата на киселото мляко корейските 10 милиона бадук-играчи ще имат повече познания и респект от България. Това междудругото означава, че който и да е следващият представител на България в Корея - трябва да води дипломатически преговори в този дух и да спазва тази приемственост; иначе отново ще се върнем в ерата на киселото мляко. Това означава също, че ще имаме толкова голям престиж пред Корейската Бадук Асоциация, че няма да закъснеят поканите за млади и талантливи българчета, които да се обучават в Корея. Тук се обръщам към талантливите българчета - гответе се, защото вашата ера идва!

Фактът, че корейците вече се възхищават на статиите ни, в малката си част, които са преведени на английски - означава, че най-после признанието идва за изследователския ни традиции. Означава, че всяка статия в сайта на БГА е от световно значение и класа. Тук да припомня и феноменалния успех на статията на Константин за Богатирското Го - която предизвика изключителен резонанс в руските го-среди!

Срещнах се отново с Юки Шигено, която беше по-свободна след проведените срещи на СГФ и АГФ. Тя потвърди, че уговореното от Свилен Павлов, изпращане на японски го-книги за България може да се сътстои - всъщонст се пошегувахме, че така решаваме проблема на Нихон Ки-ин да си раздвижи застоялите книги. Също така тя се радва на предстоящото посещение на Чидзу Кобаяши в България.
  The administrator has disabled public write access.
#582
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/15 21:03 Karma: 6  
супер значи скоро може да се очакват Го книги на българския пазар?

-утре Йони по-голям успех 3 победи

А корейците те са си фенове, невиждам как човек от даден народ които се радва на традиционната си игра защото тя е такава да не се кефи на човек , който е от "далечен" народ, които също се кефи на нея, другите неща са от опознавателен характер, различен род взаимоотношения.

А турнира е мноо як, а дано някой ден да играя в Корея на същия турнир и да го спечеля - шегувам се , но все пак ми се иска да стана първи министър на "Древна" Корея, дясната ръка на Краля да речем "Khan" Chumong или Dae Jo Young.

Интересно ми е освен Киселото Мляко и Йони, дали корейците познават нещо друго за България?
  The administrator has disabled public write access.
#583
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/15 22:53 Karma: 26  
Мартин,

ще има книги за Го в България! Ти също участвай в процеса.

Корейците никога не се предават - те играят докрай - наистина удивителен народ. Ние също може да се поучим от тях.

Има общи черти между корейците и българите като вземем предвид, че двата
народа много са страдали. Изглежда обаче, че корейците са успели да
вземат по-голяма поука от това. Това значи ли, че българите не се
страдали достатъчно? Не знам.

Едно е обаче ясно - всеки, който е упорит и всеотдаен, също като корейците, има шанс да попадне в Корея.
  The administrator has disabled public write access.
#585
Alexander Mandalov (User)
Прописващ
Posts: 50
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/16 14:43 Karma: -12  
Ето го - нашия гледа и играе Го!

Успехи!!!

  The administrator has disabled public write access.
#587
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/16 17:28 Karma: 26  
На горната снимка две професионалистки, 5 и 7 дан играят за влизане във висшата лига. Играха около 6 часа с прекъсване за обяд.

Днес от три партии имам една загуба и две победи. Така приключих турнира с 3 победи от 8 партии. Загубата ми е от Шмид от Словакия, победите днес ми бяха срещу Ниязи Багиров от Азербайджан и Томпсън от Панама.

На първо място е корееца Chang Bae KANG с осем победи, на второ китаеца Yuqing HU, на трето 11-годишно момче от Тайван, Hsi CHEN.

След това имаше церемония по закриването на турнира и вечеря, където се
пееше и се произнасяха тостове. Утре летя за България през Frankfurt.

Запознах се професор Нам от уневерситет Мьонгжи, където има катедра по бадук. Тя беше впечатлена от познанията ми за древна Корея и от това, че пиша статия за древния "сунджак бадук". Когато напиша статията си, ще й я изпратя. Професор Нам каза, че ще прочете повече за България.
  The administrator has disabled public write access.
#591
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/10/21 12:14 Karma: 26  
Сложих повече фактологични данни за бадук турнира в Корея в предишните си постове. Също оправих някои неточности в имената.
  The administrator has disabled public write access.
#626
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/11/01 13:20 Karma: 26  
Статията ми "Моите впечатления от Бадук турнира" е вече публикувана в сайта на БГА.

Статията е също публикувана в ‎"Korea Baduk Newspaper".
Оценката на редакторите за статията е "Еxcellent" и очакват следващите статии...
  The administrator has disabled public write access.
#627
Юри Янчев (User)
Пишущ
Posts: 64
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/11/01 17:03 Karma: 5  
В статията "Моите впечатления от Бадук турнира" има интересна числова игра. Сигурно е била занимателна за корейците.

Попаднах на една връзка, коята като че ли свързва Хикаро и неговият корейски конкурент:
http://www.fanfiction.net/s/1933600/1/
  The administrator has disabled public write access.
#629
Юри Янчев (User)
Пишущ
Posts: 64
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/11/01 19:53 Karma: 5  
Интервю с Kang Changbe, победител на 2nd Korea Prime Minister Cup


Вие играхте 8 партии с чуждестранни състезатели. Какво можете да кажете за тяхната сила?
Те много ме удивиха. Аз мислех, че те играят значително по-слабо.

Удаде ли Ви се да завържете дружески отношения с някого?
За съжаление, не разбирам английски език, затова ми беше затруднително да общувам с други състезатели.

Представители на кои други страни, освен с Китай и Япония, Ви оказаха най-силно съпротивление?
Моята последна игра с Франк Янсен (Frank Janssen) от Холандия, беше най-трудната. След дебюта, аз изоставах по територия.

Съгласно правилата на Корейската Бадук Асоциация, може да се присъди 1 профи-дан, ако победителя е кореец. 2nd Korea Prime Minister Cup съответсва на тези стандарти. Какво Вие мислите, дали победителя на този турнир е добре да стане професионал?
Тук има само няколко силни играчи от: Китай, Япония, Тайван. Нивото на останалите е значително по-ниско, затова да се играе на корейски тестов турнир за правото да станеш професионал е значително по-трудно. Аз бих се радвал да видя решение на Асоциацията в това направление, но мисля, че те няма да решат това.

Може ли да се каже, че корейския квалификационен турнир за правото за участие в 2nd Korea Prime Minister Cup беше по-труден от самия турнир?
Да, несъмнено.

Как ще се разпоредите с призовите пари? ($3000)
Ще ги дам на родителите си.

Комментарии к партиям вы найдете на: http://www.go4go.net/v2/modules/alex
Превод от корейски на руски Александър Динерштейн.
Превод от руски на български Юри Янчев
  The administrator has disabled public write access.
#761
Re:2nd Korea Prime Minister Cup 2007/12/19 19:48 Karma: 38  
За състезателя, комуто съдбата е отредила да ходи в Корея, е добре да знае, че корейците са отменили жребийната практика нигири с "камък, ножица, хартия". Затова е добре да се упражнявате за всеки случай, ако това се отнася и за любителите, които ще участват на първенството в Корея. Някъде в една книга прочетох една забавна история за "камък, ножица, хартия", но засега и това е достатъчно.

  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация