НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Форум
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Седмица на японското кино 26 ноември – 2 декември (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Седмица на японското кино 26 ноември – 2 декември
#499
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Седмица на японското кино 26 ноември – 2 декември 2007/09/21 10:37 Karma: 6  
Източник: www.bg.emb-japan.go.jp/cgi-bin/page.cgi?p=culture_calendar_item&l=bg&news_id=365

СЕДМИЦА НА ЯПОНСКОТО КИНО В НАТФИЗ – СЪВРЕМЕННО ЯПОНСКО КИНО

СОФИЯ
26 ноември – 2 декември (понеделник – неделя)
всеки ден от 18.30 ч.
Кинозала НАТФИЗ (ул. “Г. Раковски” № 114)
Вход свободен

Организират: Посолството на Япония , Японската фондация, НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”

Филмите са озвучени на японски език със субтитри на английски език. Подробна информация ще можете на намерите на страницата на посолство на Япония www.bg.emb-japan.go.jp през м. ноември.


В програмата очаквайте:

•“Треторазряден актьор” (реж. Кането Шиндо, 2000 г., 126 мин.)
Биографичен филм, изпълнен със свежо чувство за хумор, който разказва за живота на японския актьор Тайджи Тонояма, отишъл си от този свят през 1989 г. Тай-чан, както го наричат обикновено, е участвал в над 250 японски филма – образователни, исторически, екшъни, комедии и др. Запазената му марка са дънки, пуловер и очила. През живота си е обичал и е бил обичан от много жени, пиел е саке, слушал е джаз и е изчел десетки томове книги за мистерии и загадки. Филмът съчетава автентични сцени с участието на Тайджи Тонояма със спомените за него на актрисата Нобуко Отова. Посветен е на 50-годишнината на филмовата компания Kindai Eiga Kyokai.


•"GO" (реж. Исао Юкисада, 2001 г., 122 мин.)
Сугихара е корейско момче, родено и израсло в Япония. Няма мечти за бъдещето, а откакто напуска отбора по баскетбол, непрекъснато участва в улични сбивания. Първоначално посещава корейско училище, но по съвет на баща си се премества в обикновено японско, за да успее да се адаптира по-добре. Неочаквано среща Сакураи, японско момиче, в което се влюбва. Чувствата са взаимни, но Сугихара не знае как да й каже, че не е японец. Една нощ неговият най-добър приятел от корейското училище се обажда по телефона и казва, че има да му съобщи нещо важно. Това слага началото на една трагедия...


•“Скитници” ( реж. Нобухиро Ямашита, 2003 г., 83 мин.)
Двама младежи - Цубои, сценарист, и Киношита, режисьор, трябва да пътуват заедно със своя общ приятел Фунаки, който така и не се появява на гарата. Двамата се познават слабо, но все пак решават да пътуват заедно. Попадат на странно, отдалечено място, където им предстоят поредица от странни случки. На брега на морето срещат голо момиче на име Ацуко, което твърди, че водата е отнесла дрехите му. Навън е зима... Филмът се базира на манга от Йошихару Цуге, известен със своя понякога почти сюрреалистичен поглед към света. Режисьорът Ямашита, познат със своя ексцентризъм и странно чувство за хумор, е успял да пресъздаде оригиналната творба на големия екран изключително умело.


•“Светло бъдеще” (реж. Кийоши Куросава, 2002 г., 115 мин.)
Юджи и Мамору са колеги в цех за хавлиени кърпички ошибори. Един ден шефът им пристига в дома на Мамору и се опитва да пипне декоративната червена медуза, която той отглежда. Тя обаче е силно отровна. Мамору не прави опит да го спре, заради което е уволнен. Разгневен, Юджи се втурва в дома на шефа, но там открива неговия труп и този на жена му. Мамору, който е арестуван по подозрение в убийство, моли Юджи да поеме грижите за медузата... Филмът на Куросава говори както за мрачното съзряване на младежите, така и за яростния сблъсък между поколенията. Актьорите, изпълняващи мъжките роли, въздействат с изключителното си присъствие пред камерата... Филмът е участвал в официалната конкурсна част на Международния филмов фестивал в Кан.


•“Жените в огледалото” (реж. Йошида Йошишиге, 2002 г., 129 мин.)
Аи Кавасе не се е отказала да търси дъщеря си Мива, изчезнала преди 24 години. Случайността я среща с жена, която притежава здравния картон от раждането на Мива. Тя обаче се казва Масако Огами и страда от амнезия, така че след толкова години за Аи е трудно да реши дали това е родната й дъщеря. Масако предлага да направят ДНК експертиза, но Аи категорично отказва и вместо това й предлага да живеят като семейство. Режисьорът на филма Йошида спада към представителите на т. нар. “нова вълна” в японското кино, а лентата е създадена след 14-годишното му отсъствие от филмовата сцена.


•“Дишай дълбоко” (реж. Тецуо Шинохара, 2004 г.,123 мин.)
Група младежи откликват на обява за набиране на сезонни работници за тръстиковите плантации на остров Окинава. Трябва да нарежат всичките 70 000 стебла захарна тръстика до края на март, но тежката физическа работа под жарките лъчи на слънцето и властният характер на надзирателя Ютака започват да създават проблеми. Срокът за прибиране на реколтата неумолимо се стопява, а ситуацията се усложнява допълнително от неочакваната катастрофа на Ютака... Драматичен филм за младите хора, поставен на фона на живописната природа на окинавския архипелаг.


•“Пинг-понг курорт” (реж. Ген Ямакава, 1998 г., 110 мин.)
Соноко е 42-годишна домакиня, която прекарва монотонно дните си, поделени между готвене, пране и чистене. Подтисната от безсмислието и празнотата на ежедневието си, тя се обажда по телефона на популярна радио водеща и в ефира на радиото получава съвет да избяга от дома си за известно време. Още на следващия ден тя тръгва сама към Рюгу – курорт, известен с топлите си минерални извори и място със скъпи спомени от медения месец на Соноко. Годините са сложили своя отпечатък върху Рюгу и мястото е занемарено. Обстоятелствата раждат една нова идея – да се създаде център за обучение на туристите по тенис на маса, а едно от главните действащи лица става именно Соноко...

  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация