НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Форум
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Re:Боби Фишер (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:Боби Фишер
#817
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Боби Фишер 2008/01/23 22:05 Karma: 26  
Почина Боби Фишер

Боби Фишер почина на 64 годишна възраст

18.01.2008 г. 16:06 ч.

Световният шампион по шахмат Боби Фишер почина на 64 години в Рейкявик, съобщи говорителят на Фишер - Гардър Сверисън. Той уточни, че шампионът е починал в четвъртък в болница в Рейкявик. Причината за смъртта му не се съобщава.

Легендарният шахматист Боби Фишер е починал в болница в Рейкявик на 17 януари. Причината за смъртта на 64-годишния гросмайстор не се съобщава. Точно в Рейкявик през 1972 г. американецът разгроми тогавашния световен шампион от СССР Борис Спаски и стана притежател на шахматната корона.

Робърт Джеймс Фишер е роден на 9 март 1943 г. в Чикаго в семейството на немец и швейцарска еврейка. На 14 години той става най-младият шампион по шахмат на САЩ. Тогава напуска училище и след една година става най-малкият (за онова време) гросмайстор в историята на този спорт.

Той посещава Москва, където се представя отлично на международната шахматна олимпиада. Заради това пътуване Фишер попада в полезрението на американските спецслужби. Смята се, че е вербуван от КГБ.

Победата на Фишер над руснака Борис Спаски през 1972 г. в Рейкявик го превръща в национален герой. Фишер разгромява Спаски с резултат 12,5:8,5 и става световен шампион, като ликвидира съветския монопол върху най-високата шахматна титла, и то по времето на студената война.

Под натиска на ФБР Фишер прекратява всякакви участия в турнири. Титлата му е отнета в навечерието на мача с Анатолий Карпов през 1975 г. Той праща на ФИДЕ 179 изисквания, а му се изпълняват само 178. Фишер е недоволен и отказва да играе. След това той потъва в неизвестност.

Появяват се слухове, че през 1981 г. в Пасадена прави опит да ограби банка и е задържан. Там става член на религиозна секта, в която се предполага, че е изхарчил всичките си пари, получени за световната титла.

Фишер излиза от нелегалност чак през 1992 г., когато сръбският милионер Ездимир Василиевич му предлага $3,35 милиона за реванш със Спаски. Срещу Спаски в Югославия в Белград, той отново побеждава руснака с 10:5.

След мача обвиняват Боби Фишер в нарушение на международното ембарго и укриване на данъци. По първия пункт го заплашва затвор до 10 г., а по втория - глоба от $250 000. Фишер взима хонорара и изчезва в Унгария. Живее инкогнито в Будапеща и се появява в различни страни.

Много хора предполагат, че той играе шах в Интернет, но никой не успява да докаже това.

Малко след атентата на 11 септември 2001 г., когато терористичната мрежа "Ал Кайда" разрушава Световния търговски център, Фишер прави изказване, което разгневява властите. Във филипинското радио "Бомбо" позвънява "някой с името Боби Фишер" и заявява: "Това е велика новина. Аз приветствам този, който го е направил. Не мога да повярвам на очите си!".

ФБР сериозно се заема с ареста му и проследява гросмайстора, а неговият американски паспорт е анулиран. Той се установява в Япония, където живее със своята приятелка Мийоко Ватаи, президент на шахматната федерация на страната.

На 13 юли 2004 г., при опит да отлети от Токио за Филипините, е заловен от японските имиграционни служби в опит да напусне страната с изтекъл американски паспорт. Канадският адвокат Джон Боснич обаче създава комитета "Свобода за Боби". Той работи усилено против депортирането му в САЩ. "Никой не е направил повече от мен за Америка. През 1972 г. светът гледаше на нея като на страна, в която умеят да играят само бобслей, хокей на лед и американски футбол. Никой и не предполагаше, че там може да живеят интелектуалци", заявява Фишер.

По-късно парламентът на Исландия решава да предостави гражданство на гросмайстора. Япония разрешава на шахматиста да напусне границите й въпреки изразеното недоволство от страна на САЩ. Фишер избира да бъде депортиран в Рейкявик пред Вашингтон и започва своя нов живот с нов паспорт, според който е гражданин на република Исландия.

През 2001 г. авторитетното списание "Чес Информант" призна Фишер за шахматист на ХХ век. В публикувания рейтинг той получи 79,9% от гласовете, след него остана Гари Каспаров с 77,7%. Исландия вече има своя световен шампион (въпреки че е бивш), давайки му гражданство.

Източник: http://www.news-bg.com/story-4149.php
  The administrator has disabled public write access.
#824
Юри Янчев (User)
Пишущ
Posts: 64
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2008/02/02 10:34 Karma: 5  
"Харесвам момента, когато сломявам човешкото его."
Боби Фишер

"Когато играеш с Боби, не става дума само за победа и загуба.Става дума за оцеляване."
Борис Спаски
  The administrator has disabled public write access.
#827
Пламен Монев (Moderator)
Moderator
Posts: 3
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2008/02/02 17:28 Karma: 2  
Смятам това интервю на Фишер за доста интересно. Взех го от друг форум.

То е взето от кореспондента на агенция "Весь спорт" през май 2005 година. Отговорите на Фишер са груби и безпардонни, на границата на лудостта. Но в тези думи си личи най-ясно що за човек е бил Фишер с всичките си странности и екстравагантни възгледи.

- Следите ли събитията в света на шаха?
- Не. Това изобщо не ми е интересно. Аз не играя вече шах и съвсем намразих тази игра.

- Кога го намразихте? Знаете ли поне, че вече близо 10 години в шахмата цари разкол, няма единен шампион?
- Как така няма? Какво си въобразявате? В момента разговаряте с последния велик шампион. Това, че през 1975 година бях лишен от титлата си е възмутително и незаконно. От 1975 година досега класическият шахмат умира.

- Какво представлява "шахматът на Фишер"?
- Моят собствен шахмат става много популярен. Играта му изисква висок интелект, а не пари или връзки, както класическия шахмат, който е под контрола на Международната шахматна федерация. Класическият шах, цялата шахматна политика не ме интересува. Впрочем има само едно нещо, което ме вълнува в класическия шахмат - смятам да докажа, че мачът между Карпов и Каспаров през 1984-1885 година бе инсцениран и предварително подготвен от КПСС и КГБ. И ще го докажа. Карпов и Каспаров са двама лъжци и търгаши.

- Каспаров ви уважава много и смята, че сте един от най-великите шахматисти в историята...
- Това въобще не е причина да си променям мнението за него. Всеки, който участва в предварително уговорени мачове е лъжец и търгаш. Аз наричам Каспаров просто престъпник. Знам, че сега този престъпник се занимава с политика, опитва се да бунтува народа срещу президента Путин. За мен самият факт, че Каспаров е срещу Путин, е достатъчен повод да смятам, че вашият президент заслужава пълната ми подкрепа. А престъпникът Каспаров е олицетворение на злото.

- С какво се занимавате в Исландия?
- Просто разпускам. Почивам си и се възстановявам от престоя в японския затвор, който бе само на 66 км от токийската атомна електроцентрала. Сигурен съм, че САЩ и Япония съвсем съзнателно ме тикнаха в пропита с радиация килия. Положението там е както в Чернобил. През 1999 година в същата тази централа е имало авария, при която са загинали 600 души.

- Но американското правителство ви обяви за международно издирване още през 1992 година, когато играхте със Спаски въпреки забраната...
- Американското правителство е съставено от криминални отрепки. Без съд и присъда, без никакви доказателства, тези типове тикват в затвора невинни хора по целия свят. В Югославия, Авганистан, Ирак...

- Как успяхте да се измъкнете от затвора?
- Бързо си дадох сметка, че Япония се управлява от марионетно правителство, което е готово винаги да направи това, което му наредят от САЩ. За начало ме тикнаха в затвор. Държаха ме там девет месеца без съд и присъда. Да се надявам на справедливостта и обективността на своите похитители беше глупаво, затова аз просто ги измамих. Разбира се, без помощта на приятелката ми Миоко Ватаи...

- Нима сватбата ви е била по време на затворничеството ви...
- Там е работата, че не. Всъщност сватбата ни с Миоко беше мистификация. С нея решихме да се възползваме от един член в японското законодателство, според който незаконен емигрант, какъвто бях аз след анулирането на американския ми паспорт, престава да бъде такъв, ако сключи някакви формални отношения с японски гражданин. Ние ги оформихме. Както виждате, с ум човек може да се измъкне дори от най-безнадеждна ситуация. Американците и техните японски слуги са тъпи свине. Оказаха се, по-прости от най-простия.

- А защо отидохте в Исландия? Може би защото смятате, че демокрацията в тази страна е най-истинска...
- Исландската демокрация няма нищо общо, също както и исландската шахматна федерация. Трябваше да се махна от японския затвор и затова се обадих на своя стар приятел Сами Полсон, който ми бе телохранител през 1972 година. Така получих исландски паспорт.

- Защо мразите Америка и американците?
- Защото повечето американци са тъпи и безмозъчни свине. Може би затова избраха за втори мандат за президент този клоун Джордж Буш.

- А какво мислите за президента Путин, вие вече казахте добри думи за него...
- Мисля, че това е човек на място. Предишният ви президент Борис Елцин бе истински престъпник. Работеше за САЩ, целенасочено рушеше страната. Путин невинаги е последователен, но като цяло взема нелоши решения. И постъпи абсолютно правилно, като изхвърли от страната Гусински и Березовски и тикна в затвора Ходорковски. Той е един крадлив евреин, ограбил милиарди долари от руския народ.

- Как виждате света след 10 или 100 години?
- Мисля си, че ще има ядрена война. Ще я започнат американците. В затвора прочетох, че САЩ и Япония са започнали съвместна ядрена програма. А в същото време се оплакват, че такава имат Иран, КНДР, Индия. САЩ е едно зло, една варварска държава, която трябва да бъде изтрита от лицето на света.


Всички партии на Фишер могат да се видят тук:
http://www.chessgames.com/perl/ezsearch.pl?search=Fischer

Интересното е, че той е играл с шахматни програми и компютри и това може да се види на последната страница.
(Трябвa да имате инсталирана JRE за да ги разгледате)
  The administrator has disabled public write access.
#828
Re:Боби Фишер 2008/02/02 19:52 Karma: 38  
Веднъж латвиецът Михаил Тал е казал за Боби Фишер (9.03.1943-18.01.2008) :
«Най-великият гений, който се е спуснал от шахматните небеса»

И един анекдот от руските го-среди:

Попитали Мастер Го: - Чухте ли за смъртта на Фишер?
Не, - отвърнал Мастер Го, - не е умрял Фишер, умря Шахматът.
  The administrator has disabled public write access.
#831
Manchester United (User)
Буквописец
Posts: 4
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2008/02/03 17:53 Karma: 0  
По време на мача му със съветския гросмайстор Марк Тайманов (когото Фишер разгромява с 6:0), една от партиите била отложена в сложно положение. Американският гросмайстор Роберт Бърн, секундант на Фишер в този мач, анализирал цяла нощ, записал своите анализи в тетрадка и на сутринта я занесъл на Фишер. Той обаче не го пуснал да влезе в стаята и през полуотворена врата му казал: "Ще ми покажеш анализите си след партията. А сега ме остави на спокойствие да анализирам сам."
  The administrator has disabled public write access.
#843
Ninja (User)
Буквописец
Posts: 26
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2008/02/07 11:25 Karma: 3  
  The administrator has disabled public write access.
#856
Manchester United (User)
Буквописец
Posts: 4
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2008/02/09 13:11 Karma: 0  
През 1970 г. на турнира в Блед в партията между Фишер и Петросян и двамата противници изпаднали в цайтнот. Позицията била такава, че те се редували, давайки си шах. Петросян казвал "шах" на руски, а Фишер - на английски. В един момент обаче Фишер казал на руски: "Давам ви шах, гросмайсторе."
Петросян бил толкова изненадан, че се замислил малко по-дълго и флагчето на часовника му паднало.
  The administrator has disabled public write access.
#878
Юри Янчев (User)
Пишущ
Posts: 64
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2008/02/10 14:16 Karma: 5  
Около организирането на скандалния мач за световната титла между Спаски и Фишер през 1972 в Рейкявик, Макс Еве, тогава президент на ФИДЕ е имал доста главоболия. Цитират се думите му: "Фишер не разговаря с мен, освен евентуално да ми нареди да му поръчам такси. Не желая да се срещам с него."
  The administrator has disabled public write access.
#884
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2008/02/12 12:47 Karma: 26  
На международния турнир в Цюрих през 1950 г. в партията си срещу унгарсия гросмайстор Барца, Фишер не получил преимущество. Барца предложил реми, но Фишер отказал. Партията продължила 103 хода. Били изписани две пълни бланки. Най-сетне на дъската останали само два царя. Фишер направил още два хода и разписал бланката з ареми, след което казал на Барца:
- Хайде да разгледаме партията от първия ход. Искам да видя къде трябваше да играя по-силно.
- Моля, оставете да си почина. Имам жена и дете и ако умра по време на тази безкрайна партия партия, кой ще се грижи за тях?
  The administrator has disabled public write access.
#942
Ninja (User)
Буквописец
Posts: 26
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2008/02/23 14:31 Karma: 3  
Ето как изглжда нигири (теглнето на жребий в Го)в мача за световната титла между Спаски и Фишер, през 1972 в Рейкявик, както го предава московския вестник "Вечерняя Москва":
"Спаски направи това, което всеки начинаещ в шаха би направил - той взе по една пешка във всяка ръка, направи няколко тура из сцената с тях, след което се приближи към съперника си и протегна ръцете си пред него. Фишер посочи ръката, която държеше черната пешка."
  The administrator has disabled public write access.
#1335
Юри Янчев (User)
Пишущ
Posts: 64
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Боби Фишер 2009/03/09 18:32 Karma: 5  
На 9 март (1943 г.) беше роден гениалния шахматист Фишер.
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация