НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Форум
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Re:Go! More Than a Game (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Re:Go! More Than a Game
#1148
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Go! More Than a Game 2008/05/19 10:05 Karma: 26  
Go! More Than a Game, by Peter Shotwell. Tuttle; 2003.

Тази книга на изтъкнатият го-изследовател е достъпна на българския пазар. Може да се закупи за 26 лева от книжарница „Буктрейдинг”, на ул. „Граф Игнатиев” №50, София.
Това е въвеждаща книга, която се основава на метода на „Атари Го” (Capturing Game). Като поспенно се въвеждат понятията: група, семеай, живот и смърт, две очи, форми от камъни (shape), територия – и така се стига до цялостната концепция на Го. Един от първите, който обобщава „Атари Го” е философът Уилям Коб – вече известен на българската го-общност.

В книгата постепенно се преминава от особеностите на играта на табло 9х9, 13х13 към 19х19. От Yang Huiren (2001 North American Oza champion) и Dr. Sangit Chaterjee (author of book “Cosmic Go”) са подробно коментирани 3 профи игри на 19х19, по начин който въвлича читателя в по-дълбокото разбиране за играта.

Шотуел въвежда няколко коана:
1.„Go is mirror of self”, p.33. Където обяснява по-какви пътища всеки трябва да намери собствения си стил на игра.
2.„Камъните говорят помежду си от разстояние”, с. 51.
3.Когато двамата играчи се редуват с ходовете си – „Единият говори, другият слуша и обратно.” Последните две наподобяват метафората за Го: шудан – безмълвният диалог.

Като червена нишка преминава през цялата книга въпросите на който Шотуел се опитва да отговори: Защо играта е толкова популярна и обична за най-различни хора? Защо в крайна сметка се явява игра на 21 век?
Нещо което прави книгата уникална измежду всички други книги за начинаещи, е че е снабдена с богата информация за културния, литературния, философския и историческия фон на играта. Широко са използвани даоски, конфуциански и будистки поговорки, изясняващи същината на Го.

Има страници посветени на „Го и западната наука” и „Го и бизнеса”. Даден е манифеста-обращение към бизнес-средите на бившия американски го-шампион и успешен Уол-стрийт брокер Рон Снайдер, с. 167.
Go! More Than a Game, by Peter Shotwell. Tuttle; 2003, е снабдена с всички видове справочни индекси и е достъпна на българския пазар.

Питър Шотуел, 67, е световно известен експерт за връзките между Го и източната и западната философия, литература и история. Той е писал за Го повече от двадесет години и е живял в Китай, Тибет и Япония, докато е изследвал произхода и бекграунда на играта. Има колонка в American Go E-Journal.
  The administrator has disabled public write access.
#1174
Re:Go! More Than a Game 2008/07/24 17:35 Karma: 38  
Ето началото на изказването на Уолстрийт брокера Рон Снайдър, бивш го-шампион на САЩ (намерило място в книгата на Шотуел, с.167):

„Въпреки, че може би по-добри аналогии могат да се направят с бридж, заради вероятностите, които възникват поради непълната информация на пазара, има много уроци, които Го може да преподаде на Уолстрийт...”

Това изказване и важно и с това, че нещата се разглеждат в контекста на логическите игри – шах, бридж, Го... Предвид, че Го може да преподаде уроци на Уолстрийт, не е ли това намек и за неимоверната стойност на Го в съвременния свят. А знаем, че предстои Олимпиада на Умствените спортове в Пекин 2008!
  The administrator has disabled public write access.
#1180
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Go! More Than a Game 2008/08/09 17:09 Karma: 26  
Водят се преговори между американския книгоиздател и български книгоиздател за превеждане на учебника на Шотуел и продаване в Бълтария.

Ще изчакаме да видим крайния резултат, но е ще е добре да имаме тази книга!
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация