НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Форум
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
ЕвроГо Конгрес'2007 (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: ЕвроГо Конгрес'2007
#107
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/21 10:50 Karma: 26  


Най-големият европейски форум за Го е Европейският Го Конгрес. Тази година се провежда във Вилах, Австрия. В момента съм на ГоКонгреса в качеството си на представител на България. Това е третото ми участие на такива форуми. Първото беше в курорта Мамая, Румъния през 1998, второто в Прага 2005. В Виллах аз дойдох на 20 юли 2007 за да предсавлявам БГА на Annual General Meeting.

Виллах е симтатично градче, подобно на нашите Велико Търново и Габрово. Участниците са около 900, почти от целия свят. Както може да се очаква, има и много японци, корейци и китайци.

Тук са и нашите приятели, като Дмитрис Реджинос и Николас Морисеу от Кипър. Ибадат Мамадов - президентът на Азербайджанската асоциация. Франсис Роудс - почетен представител от Великобритания. Йодрон Милан от Словакия - от него имаме покана да участваме в големия им международен тирнир през октомври. Познати от Руся и Украйна. Нгуен Куонг от Luxemburg. Мерайн де Йонг от Холандия, въпреки, че е заявил участието си, още не съм го видял.

По-нататък ще се спра повече на Annual General Meeting. Сега да кажа няколко важни решения: 0) Платих членския внос за БГА в размер от 50 евро. 1) Второто световно първенство в Корея ще се проведе между 9 и 16 октомври, 2007, в Сувон. 2) Учредена е съвсем скоро Международна Асоциация по Pair Го. Японката г-жа Таку прочете много вдъхновяващи приветствени думи и подчерта, че се стреми към сътрудничество с всяка една Асоциация и с ЕГФ като цяло. 3) Известено беше, че китайското правителство застава зад провеждането на Интелектуалната олимпиада в Пекин, 2008. На тази олимпиада ще се представят единствено шахмат, Го, шашки и спортен бридж.

Днес и утре (събота и неделя) ще сте участвам на Weekend GO Tournament от 5 кръга.
Очаквайте снимки!
  The topic has been locked.
#114
Re: ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/21 19:14 Karma: 38  
Докато очакваме още инфо от мястото на събитието, можем да разгледаме картата на Австрия и да видим къде се намира град Вилах.Отделно страницата на 51st European Go Congress е на този линк:
http://egc2007.goverband.at/
  The topic has been locked.
#115
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/22 12:11 Karma: 26  
Уикендския турнир започна с нетипично за австрийците закъснение от един час, това е прекалено много като се има предвид, че те се от "германска порода" . Иначе всичко тук е организирано перфектно и върви гладко. Играе се в залата на Конгресния център на Виллач като го-събитието отнема три пети от ресурсите на Центъра.

Първите си три партии загубих като играх с три първи дана (двама от Унгария и един от Полша), но това не ме притеснява особено поради две причини: 1) Не съм се готвил за това състезание (не съм играл тренировъчни партии). 2) Главно съм тук, за да осъществявам полезни срещи и контакти, да споделяме организационен опит с другите. Във втората и третата партия имах своите шансове за победа и опонентите също показаха в анализите след партията някои мои добри алтернативи, но липсата на моя игрова практика си каза думата. Полякът Павел, 27, беше много любезен в анализа. Каза също че е бил силно впечатлен от статията на Игор Гришин в Гоама "Го и България - руския поглед" (статия, която я има в нашия сайт). Обясних му че с Руската Го федерация имаме отлични взаимоотношения, все пак ние сме дали кирилските букви на Русия .

Интересно е, че България също вече има какво да каже по темата "организационен опит" и в това се убедиха президентите на го-асоциациите на Кипър и Азербайджан - Реджинос и Ибадат.

Вечерта имаше представяне на шоги или японски шах. Направи го мнoгoкратния шампион на Австрия по Го и Шоги Герт Шнайдер (5 дан по Го и 3 дан по шоги). Аз се включих със закъснение. Но все пак разбра, че съм неофициалния шампион на България по шоги. Отначало получих предимство в партията и той ми отдели цялото си време и ресурси, и успя да обърне играта в своя полза. След това двамата обяснявахме на другите шоги. Днес, неделя, след като завърши weekend го-турнира, съм поканен на турнир по шоги. Между другото и австрийците имат подобни брошури за шоги, каквито за България е направил Константин Байрактаров, взел съм мостри и всеки ще може да се убеди.Вечеряхме (в събота) с Ибадат Мамадов, президента на Азербайджанската Го Асоциация, в неговата луксозна хотелска стая. Ибадат е тук на разноски на държавата и аз също почуствах това . Имаше великолепно азербайджанско вино и австрийска бира, и замезвахме с шунка и кашкавал. Атмосферата беше чудесна и Ибадат каза, че няма да ме мъчи с много тостове - просто спокойно да пия виното . Ядохме и местен австрийски пастет, които обаче не беше нищо особено.

Ибадат е ветеран в популяризирането на Го в страната си. През 1987, когато аз се запознавам с Го, той вече е участник в Европейски Го Конгрес. С него обсъдихме какви са перспективите за Го в Средна Азия. Ибадат има големи планове за Азербайджан, все пак аз му казах да черпи опит и от Монголия и Виетнам, където Го се развива с шеметни темпове, той понаучи нещо в това отношение. В Азербайджан Го се ползва с държавна подкрепа, но все пак е недостатъчно това, защото все още Го не е признато за Олимпийски спорт; въпреки че има вече статут на "Олимпийски интелектуален спорт".

Оказа се че имаме много идеи и аз обобщих го-ситуацията в Europa: "Тези, които имат интересни идеи за развитието на Го, нямат техническите средства за тяхното реализиране, в частност имат и недостатъчни познания в English; тези, които знаят English - нямат особени идеи за споделяне и се въртят в някакви омагьосани кръгове".

По стар обичаи Ибадат ме изпрати до половината от моя път до моя хотел.
  The topic has been locked.
#116
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/22 18:01 Karma: 38  
Може да припомним, че Йони Лазаров и Ибадат Мамадов се срещат на Световното в Япония (WAGC)- 2006 г., гр. Сасебо. Тогава турнирната им партия бе завършила в полза на азербайджанеца, докато отделно в приятелска среща Лазаров отбелязал победа.Инфото за шоги е доста интересно. В сайта БГАкадемия има един текст от първата ни демонстрация по шоги в Свищов - 2001. От тогава са брошурите за шоги, отделно съм правил и брошура за трите игри - Го, рендзю и шоги.
http://www.bggo.hit.bg/dnevnik/japday.htmИграта шоги е нещо наистина сериозно! http://www.kansaiscene.com/2005_09/html/games.shtml

Очакваме още инфо за Го и шоги от Австрия.

  The topic has been locked.
#120
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/22 23:30 Karma: 26  
Новините от неделя от Евро Го Конгреса. Може да се каже че днес имах лош ден за Го и много добър за шоги и срещи с "летящи холандци". Изглежда направих най-слабия си го-турнир досега - записах 5 нули (кръга). Донякъде може да е утешение, че с това активно поддържам олимпийския принцип. Защото както знаем олимпийските кръгове са 5, символириращи 5-те континента, но може и теорията за 5-те елемента (такава теория е имало и в древна Гърция).

Срещнах Мерайн де Йонг, 3 дан, който е дошъл от Холандия с колело специално за weekend-турнира и утре си заминава. Така Мерайн става "летящ холандец". Отседнал е в палатка в къмпингов лагер, цената е 30 евро за нощ за двама души. Другият холандец, с когото е дошъл Мерайн, демонстрира високо изкуство на жонглиране с 5 портокала - след това ги изяде.


Срещнах и още един холандец - Уилям Вондел, които работи в Европейския Го Културен Център (в Холандия). Той сподели, че е чел за Го в България - това е една статия на Мерайн от 2004 в холандското списание "Цунами". След като споделих, че в България училищното Го се преподава в две училища - в София и в Свищов, му обясних също, че не може да се очакват чудеса в преподаването на Го в училище, докато не се вземе политическо решение на най-високо ниво в Брюксел и Страсбург, т.е. вече е назрял моментът да се сложи пул в точката тенген. Мисля, че той оцени ситуацията и каза че ще се постараят. След това той сподели, че са замислили да разменят го-ученици, които да ходят на обучение в Амсрердам - аз му пожелах успех в това начинание.

На турнира по шоги обаче се представих отлично и без малко да стана първи. Всъщност разделих 2-3 място с холандеца Ван Оостен, 4 дан. Обещаха ми да ми изпратят турнирната таблица и ще я приложа по-късно. Интересно е че победих и президента на Европейската Го Федерация, Тони Аткинс. Имам само една загуба от Шнидер, като в партията си имах своите шансове.
И сега малко корекции от предишната шоги-информация. Герт Шнайдер не е 3 дан по шоги, а 5 дан, 6 пъти е бил шампион на Австрия по шоги и веднъж е станал световен шампион на аматьорското първенство в Japan.

Шнидер и Ван Оостен ми дадоха ранк за шоги между 2 и 3 дан. И постоянно се интересуваха, как е възможно да не са чували за мен (относно шоги) и откъде сам научил шоги. Уточнихме, че е добре все пак да мина през 2 дан. Разменихме доста интересно инфо за шоги в Европа на чаша бира.

  The topic has been locked.
#121
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/23 09:36 Karma: 38  
Всяко зло за добро! В играта Го, когато се казва, че победата не е така важна, се имат предвид ситуации като тази. Все пак бе отчетено присъствие на България на ЕвроГо Конгреса. Осъществените контакти затвърждават позициите на България в го-света и ни носят допълнителна известност. А участието на турнира не бе от стратегическо значение, но все пак олимпийския принцип е спазен - важно е участието, а не триумфа.

Ще си позволя да цитирам последния куплет от стихотворението "Двамата играчи" на професионалната състезателка Светлана Шикшина (1 профи-дан):

Накрая има победител, победен,
и така завършват всичките игри.
И шампионът, който бива поразен,
на следващия път ще победи.


Дори евро-шампионка по Го като С. Шикшина е имала подобни моменти, за да напише такива стихове. Освен това има и една много добра новина, приятели! Вече си имаме шоги-играч с ранк 2 дан! Това вече е изненада за всички ни, защото на практика Йони Лазаров се нарежда сред най-добрите шогисти на Европа. Тук като факт ще отбележа, че интересите ни към шоги в Свищов датират от около 2000 г., с което (вероятно) започва историята на шоги в България. Вчера, 22.07.2007, България влезе за първи път в света на шоги, за което - поздравления за Йони Лазаров!
  The topic has been locked.
#122
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/23 10:12 Karma: 6  
Великата книга на Миямото Мусаши се казва "Го Рин Но Шо", което в превод е "Книгата на петте пръстена (символа)". Отново числото 5 и, поне аз до колкото знам, във всяко велико бойно изкуство големите майстори (учители) следват тази книга и учат учениците си на Пътят на Мусаши. Така че може да се каже, че това е и Пътят на Го, все пак Мусаши е бил и велик го-майстор.

А за Шоги съм чувал, но не съм го играл, незнам даже как се играе . Иначе браво за успеха. Според мен ще е хубаво в сайта да има една рубрика за други настолни игри (Японски Шах, Китайски Шах и др.) По една статийка за история на играта и една поне как се играе. Вярно, че сайтът е за Го/Бадук/УейКи, но според мен човек трябва да е отворен към колкото се може повече неща.
  The topic has been locked.
#124
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/23 20:45 Karma: 26  
Хубави са стиховете на Светлана Шикшина! Днес беше руският ден на шампионата. Иля Шикшин спечели важна партия срещу унгареца Пал Балош, която му отваря пътя за първото място. За щастие наблюдавах тази интересна партия отначало до края. Партията беше много интригуваща и в друго неочаквано отношение. Унгарецът закъсня за партията с 20 минути, очевидно това е неговият сценарий.

Явявайки се в залата, той не седна на масата за игра с Иля, а демонстартивно наблюдаваше другите партии. Излизаше и влизаше в залата, но не обръщаше внимание на Иля Шикшин. С това показа своето неуважение както към Иля Шикшин, така и към играта Го, която не търпи неспортменско поведение. Иля го наблюдаваше с безизразно лице и нито веднъж не го попита защо постъпва така, отдели се от масата, седна на стол и просто разпускаше. Очевидно това беше психологическа провокация, която Иля понесе напълно хладнокръвно. Може да се каже, че след като руснаците са най-добрите играчи в Европа, на такива като Пал Балош, остават само такива подходи, които обаче сега не донесоха резултат.

Преди да изтече един час и да му бъде присъдена служебна загуба, Пал Балош седна на стола и със сериозно лице се поклиони на Иля, Иля направи същото и партията започна. В началото двамата разиграха джосеки "Лавина", играта протичаше равностойно, от средата нататък Иля пое лидерството в партията, но унгарецът също беше изобретателен и създаваше максимално проблеми. В края на краищата след още редица колизии по дъската, при които дори веднъж Пал си удари главата с ветрилото, победата беше за Иля Шикшин.

Междувременно неговата сестра - Светлана Шикшина, миналогодишната шампионка на Европа, не присъства на турнира, за да защитава титлата си, защото неотдавна тя е родила е има син - Вячеслав, може би бъдещ европейски шампион.
  The topic has been locked.
#127
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/24 10:24 Karma: 38  
Ще прокоментирам инфото и събитията във Вилах за сведение на българските го-играчи.


Светлана Шикшина е родена е на 7.03.1980, Казан и се е обучавала по Го (бадук) к корейския университет Муонгджи (Muongji) и на 22 юни 2002 Корейската Бадук Асоциация й присвоява майсторския 1 профи-дан. Тя се явява най-знаменития играч в руското и европейското Го (не само за женското Го). Самата тя е амбицирана да развива играта Го в Русия.


Рускинята се омъжи на 6 януари 2007 за канадеца Шон (така е известен в руския интернет), който не е го-играч. Сватбата е била в Сеул, Южна Корея. Ражда сина си Вячеслав наскоро – месец юни, т.г. (2007). Макар да не присъства на ЕвроГо Конгреса във Вилах, за да защитава титлата си, все пак от тази година е призната за заслужен майстор на спорта в Русия. За Светлана Шикшина може да прочетете на руски на следните адреси:
Инфо от ГоБиблиотека: http://rusgolib.iponweb.net/SvetlanaShikshina.html
Автобиография: http://rusbaduk.nm.ru/me.html
Интервю: http://rusbaduk.nm.ru/about.html

Относно срещата между Иля Шикшин и Пал Балош, мога да кажа, че поведението на унгареца е било “фишеровско”. Но определено това не е за похвала. Който е чел за гросмайстор Боби Фишер, знае за какво става на въпрос и особено мача със Спаски. А между другото Фишер бил играл Го на ниво 3 дан.

Иначе Йони Лазаров прави уникален пробив за България в областта на шоги. Известен ми е друг подобен случай от 6 ноември 2004 в Япония. Тогава любителят на шоги Шьоджи Сегава (34 г.) от Йокохама, служител в корпорацията NEC, бил допуснат до квалификационен тест. На 2 юни 2004 Японската Шоги Асоциация определила шест противника с различна сила за Шьоджи Сегава като условието било, че от 6 партии, трябва да удържи 3 победи, за да бъде признат за шоги-професионал. Ще дам и инфото, както е дадено на сайта на Белоруската Шоги Асоциация http://belarusshogi.net:

18.07 – губи от Амахико Сато (3 дан).
14.08 – печели с/у Хиромицу Канки (6 дан).
17.09 – губи от Тошиаки Кубо (8 дан).
10.10 – оказва се по силен от Хирое Накаи (6 женски дан).
6.11.2004 - решаваща победа на Сегава над Хидеюки Такано (5 дан).

Една от партиите не е била играна (сигурно, защото е било изпълнено условието за трите победи). Шьоджи Сегава бива накрая признат за професионалист 4 дан по шоги. Трябва да имате предвид, че в шоги скалата на игровите умения е също тристепенна – 15 начални разряди (кю), 7 любителски дана и 9 профи-дана. Представянето на Йони Лазаров срещу Герт Щнидер (5 дан) е показателно и трябва да се възприема напълно сериозно постижението му в японския шах, признат за 2 дан от едни от най-силните шогисти в Европа.

  The topic has been locked.
#135
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/25 08:50 Karma: 26  
Константине, хубаво е, че си се се поосведомил за ранк-системата в шоги, защото, както виждаш и тя е тристепенна! Затова да ме сравняваш с Шьоджи Сегава не е напълно уместно. Току-що ми признаха, че имам 2-ри любителски дан в шоги! - и от тази позиция, ако тръгна да бия професионалисти, бих станал като Шьоджи Сегава.

Сега резултати от турнира през уикенда. От 364 учстници съм на 186 място, както се вижда на извадката от турнирната таблица.

184 място Реджиинос, Димитрис от Кипър с нула победи, MMC 15, СОС 87
185 място Мамадов Идабат от Арзербайджан с нула победи, MMC 15, СОС 85
186 място Лазаров Йони от България с нула победи, MMC 15, СОС 82


Защо се получава така? Това се нарича "подобрена МакМахон система", която отчита и показателите ММС и силата на участниците, с които си играл.

Инретерсно е, че тримата приятели, които заедно бяхме на Световното в Япония и по едно и също време ни приемаха Асоцяциите в СГФ сме един до други отново в класирането на този странен турнир!
.
  The topic has been locked.
#136
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/25 11:18 Karma: 38  
Да. Регистрираните участниците в ГоКонгреса са 816. От тях в турнира са се включили 364 - това е интересно число - броя на дните в годината, нещо което има отношение към гобана, макар той да е с 361 точки. Това се компенсира с китайското начало с поставяне на 4 пула преди да почне партията - и така се стига до 365 "елемента на предзададеността". Всеки участник е като пулче на този гобан - ежегодният го-конгрес.

А относно шоги, нашите приятели от Белоруската Шоги Асоциация, ни поздравяват. Ще синтезирам техните мнения така: "Споменатите играчи, с които е играл Лазаров са едни от най-силните в Европа, затова показаният от него резултат е несъмнен успех. Успехът на българския играч говори, че определено внимание към шоги в България, може да постави страната на лидерски позиции в европейското шоги. Към Йони Лазаров (и, евентуално, към останалите играчи) отправяме пожелание за големи успехи и усъвършенстване в майсторството на шоги".

Отделно имаме покана за 5-я Международен шоги турнир в гр. Ровно (Украйна) на 24-26 юли т.г. На този шоги-фест също са поканени и играчи на Го!

  The topic has been locked.
#137
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/25 13:40 Karma: 26  
Присъствах на уникална го-демонстрация на професионалистката Чизу Кобаяши (5 п.). Но го-демото й магнитното табло беше само проформа. Разбира се, там се показваха от време на време ходове и позиции, но основно комуникацията течеше по други канали. В Кобаяши-сенсеи има особен магнетизъм, които не те оставя равнодушен към нейните думи. Лекцията й беше пропита с много топлота, мекота и чувство за хумор.

В Япония тя е като филмова звезда и почти цялото й семейство, в широкия смисъл на думата, играе Го, Сатору и Койчи Кобаяши (9 п) са също нейни роднини. Добър е изборът на Нихон Ки-ин, че я е изпратил за една година в Европа (по-точно във Виена) да преподава Го. Дали ще остане още, никой не знае.

Кобаяши сподели, че нейна мечта е всяка европейска страна да има свой го-професионалист, но същевременно е наясно, че за това е нужно време. Тя каза че един го-професионалист е необходимо да притежава много качества, а не само да владее джосеки и фусеки. Откровено каза, че преди един играч да стане професионалист от голяма величина, той трябва да е преди всичко човек от голяма величина.

В тая насока Кобаяши говори изключително много за етиката и естетиката, които трябва се владеят и разбират от един го-професионалист. Добрата новина, която сподели тя е, че, ако човек ги няма тези качества по рождение, тогава Го му дава шанс да ги придобие. Каза също, че от време на време наблюдава лоши черти в европейското Го и в отделни играчи. Начина да се излекува това е всеки да се вгледа в себе си и да полага всички възможни усилия в самоусъвършенстването си.

Тя ни разказа за тримата си учители по Го:
1. Семейството й. Там тя е научила за етиката и уважението, които трябва да царуват в света на Го. В света на Го и бойните изкуства е честа практика адептът да се изпраща на "квалификационни курсуве" при външни учители. Така и сега Кобаяши споменава двама такива...
2. Школата на Китани Минору, където е овладявала и учила висшата тактика и стратегията на Го. Както е известно, тази школа е направила много известни го-играчи и... сумо-борци.
3. Каору Ивамото, който я е научил на истинско професионално отношение към играта, както й е придал импулса да я разпространява извън Япония, по целия свят.

Кобаяши каза, че е с всеки, който иска да извърви сложния път до го-професионалиста, но и допълни - нито за момент да не забравяме, че етиката и естетиката са водещите пътеводители в света на Го.
.
  The topic has been locked.
#142
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/26 12:09 Karma: 38  
Впечатлен съм от философското разбиране на Кобаши сенсей! Естетиката и етиката са философски категории и, отнесени към Го, те са един от мостовете към философията на играта.Тя е достигнала до 5 профи-дан още през 1978. Изглежда, че тогава е решила да се посвети не на по-нататъшна спортна кариера, а да помага по света с развитието и разпространението на Го.

Изключително много уважаваме такива личности!

Инфо за Чизу Кобаяши (Chizu Kobayashi) можете да прочетете на:
http://senseis.xmp.net/?KobayashiChizu
http://gobase.org/information/players/?pp=Kobayashi%20Chizu

Тя вече е проявила интерес към нас и очакваме да ни посети в България!
  The topic has been locked.
#153
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/27 15:00 Karma: 26  
Предлагам да има нова рубрика в сайта - ИНТЕРВЮ.

Защото вече сам уговорил няколко интервюта: Шикшин-старши и евентуално Светлана Шикшина, Ибадат Мамадов, Йодрон. Сигурно ще има и други.

Условието е, че като се върна в България, ще измисля въпросите и ще им ги изпратя писмено и те писмено ще ми отговорят. Но всеки мохе да предложи тук какви въпроси да ги питам? Така че очаквам вашите въпроси...

Разменихме си визитните картички с Чизу Кобаяши сенсеи. И относно нейното идване в София, се разбрахме да си разменим няколко имейла.
.
  The topic has been locked.
#166
Re:ЕвроГо Конгрес'2007 2007/07/28 15:53 Karma: 38  
Тази вечер Йони Лазаров се качва в автобуса от Мюнхен и утре (неделя) ще се завърне в София. С това приключват новините от Вилах. Предстои да се обобщи инфото и да се оформи материал за сайта и за вестниците. Очакваме и снимков материал от ГоКонгреса.

Можете да надзърнете и в сайта EvroGo TV http://www.eurogotv.org

Тук можете да гледате видеоматериали, отразяващи моменти от 51-ия ЕвроГо Конгрес.

Отделно по инициатива на Йони БГА ще проведе интервюта по електронната поща със споменатите по-горе именити играчи в света на Го като Чизу Кобаяши и Светлана Шикшина.

Също така от Белоруската Шоги Федерация очакват с нетърпение статия за японския шах в България и представянето на Йони в шоги-турнира.

------
Европейският шампионат по Го във Вилах приключи:
1-во място - Иля Шикшин от Русия(7 победи от 10)
2-ро място - Александър Денерщейн от Русия (7 победи)
3-то място - Кристиян Поп от Румъния (6 победи)
4-то място - Пал Балош от Унгария (6 победи)
http://goverband.at/egc2007/results/main_wall.htm

Участниците, които не са от Европа, играят извън класирането.
Иля Шикшин е 17-годишен, играе Го от 5-годишен. Забележително е, че става евро-шампион след сестра си - Светлана Шикшина, която бе шампионката на 2006 г.
-------


ТЕМАТА Е ЗАКЛЮЧЕНА!
  The topic has been locked.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация