НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Форум
за Го
Welcome, Guest
Please Login or Register.
Lost Password?
Находка: чугунен гобан! (1 viewing)
_GEN_GOTOBOTTOM Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Находка: чугунен гобан!
#61
Находка: чугунен гобан! 2007/07/07 00:18 Karma: 38  
На неочаквани места можеш да откриеш Го. Когато наскоро бях в София (във връзка с го-демото в Евро-Български център, 23-24.06.2007), както си вървях по пътя, се загледах в един чугунен капак на една канализационна шахта пред Арт-кафето на Съюза ня българските художници (СБХ). Обърнете внимание!


Любопитен факт: този чугунен похлупак e точно дъска 19х19!
Има и нещо като зведни точки в ъгловите зони, едни вдлъбнатинки...Изкушението бе голямо да се изиграят няколко хода.


Йони Лазаров също бе изкушен от чугунения гобан.

Не можах да разбера къде е произведен капакът, но видях още няколко такива от същия модел по жълтите павета... Предполагам, че тези чугунени гобани из София са най-много на 50 години. Ако знаете нещо повече за този любопитен артикул,споделете го.
  The administrator has disabled public write access.
#62
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/07 00:50 Karma: 38  
По интересен начин се обединиха китайският шах (сянци) и Го (вейци).То има и вариант на сянци - Кикуо Сянци (Qiquo Xiangqi), при който на дъска за Го 19х19 играят седмина на шах с общо 120 фигури. Този шахматен вариант е изобретен от неоконфуцианеца Съма Гуан (1019-1086)и с него той онагледява епохата "Враждуващи царства"(403-221 B.C.), когато 7 царства са се борели за хегемония.


Фигурки за китайски шах вместо пулове.


Но фигурките са само 32 в класическия китайски шах!

Общото между сянци и вейци е в това, че и при двете игри се играе на пресечните точки. Затова фигурките се чувстваха добре върху чугунения гобан.

  The administrator has disabled public write access.
#65
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/08 16:43 Karma: 26  
При този капак се наблюдава пълно съответствие с дъска 19х19! Това не е само прилика, а пълно съвпадение. Ако това не е случайно, тогава е възможно проектантът на този капак да е знаел за играта Го. Този чугунен гобан претендира да влезе в историята на Го в България. Иначе другият момент е - ако неизвестният проектант не е знаел все пак за Го, тогава от какви съображения (функционални, естететически) се е водил при създаването именно на този модел капак?!

  The administrator has disabled public write access.
#67
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/09 16:31 Karma: 38  
Една приятелка ми каза, че е виждала такива шахти в Благоевград и смята, че трябва да ги има из цялата страна. Все още информацията е недостатъчна. Да вземем например капаците на класическите кръгли шахти, за които може да се твърди със сигурност, че са широко разпространени у нас в най-различни разновидности. Обикновено върху тях пише завод производител и година на производство. Така на този кръгъл капак пише "ТПК Металик - Ловеч БДС 36-49 56" - последното число явно отговаря на годината 1956. Дали чугуненият гобан е по-стар?

На тази симпатична кръгла шахта все пак обърнахме внимание. Разположихме същите фигурки за китайски шах по пресечните точки в подобие на съзвездие. Има много игри, които се играят на кръгли дъски... Но и този кръгъл гобан е интересен, защото диаметърът му е 17 пресечни точки. Това съответсва на дъска 17х17, на която се играе традиционното тибетско и монголско Го.

  The administrator has disabled public write access.
#68
Йони Лазаров (User)
Писател
Posts: 239
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/10 14:10 Karma: 26  
Вижда се, че централната точка или тенген при чугунения гобан е дупка. Това ни подсеща, че етикета не разрешава да се слага пул там. Ако се сложи пул там - той ще падне и изчезне в подземната река Стикс.

На сакрално ниво, обаче, централната точка е и axis mundi, световната ос, около която се върти света. В случая, ако се постави пул там, то той ще изчезне в неизчислимите състояния на четири-мерното време-пространство.

  The administrator has disabled public write access.
#69
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/10 15:07 Karma: 38  
В китайския филм "Герой" (на режисьор Джан Имоу)с Джет Ли има сцена с някакво подобие на Го, което клони към художествената измислица. Официално се твърди, че действието се развива във "Weiqi room", т.е. в "го-павилион".На това странно Го по средата на дъската има някаква вдлъбнатина, където могат да "пропадат" камъните, което прилича с чугунения гобан. Само дето дупките в капаците на уличните шахти имат функционално предназначение, улесняват вдигането им с нещо като кука, ако някой трябва да върши работа вътре.

  The administrator has disabled public write access.
#72
Мартин Тошев (Rinaldo) (User)
Прописващ
Posts: 53
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/10 22:56 Karma: 6  
Гледал съм доста филми, в които се играе Го, но за съжаление не съм си ги записал... а имам около 600-700 азиатски филма и трудно ще се разбере в кои се играе ГО, а в момента ми се иска да разбера

А по темата, специално чугуненото Го е номер едно !
  The administrator has disabled public write access.
#112
Бранимир Събев (User)
Пишущ
Posts: 89
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/21 16:26 Karma: 20  
Коце, открих чугунени го-бани и в Свищов! Намират се зад Икономическия Техникум! Грабвай апарата и да отиваме да снимаме!
  The administrator has disabled public write access.
#123
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/23 12:52 Karma: 38  
Това е добра новина. Тези чугунени гобани ще си разкажат историята! Скоро ще зарадваме феновете със снимки, а до тогава чугунените гобани са на сигурно място и едва ли ще ги отмъкне някой. Аз онзи ден минах по този път и ми направи впечатление една шахта, похлупакът обаче е по-малък, правоъгълен, разчертан и си личи по дизайна, че е произведен там, отдето са и софийските чугунки.
  The administrator has disabled public write access.
#168
Re:Находка: чугунен гобан! 2007/07/28 17:31 Karma: 38  
А това е въпросният чугунен гобан от Свищов. А тротоарът, където може да се видят тези шахти можем да го наричаме "тротоара на гобаните"! Забележете само, че не е 19х19, а 25х18. Във всеки случай е ясно, че, сравнени със софийските, са различни модели на една и съща марка. Това подсказва вероятният им общ произход, сиреч производител и еднаквата им възраст.

При разкопки в Китай преди време бе откита нестандартна го-дъска, която е с размерност 21х18 и е на повече от две хиляди години. Но това не пречи да се възприема за гобан, а свищовският вариянт е в нормите на допустимото с неговите 25х18 линии. Да поиграем, а?
  The administrator has disabled public write access.
_GEN_GOTOTOP Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация