НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации
Общ блог
Логическите игри и телепатията Печат Е-мейл
Статии
Автор Боян Александров   
04.08.2008 г.
Логическите игри и телепатията

(вдъхновено от „The Odour of Thought” \„Ароматът на мисълта”\ от Robert Sheckley)


Как биха изглеждали логическите игри, ако можехме да четем чуждите мисли? Щяхме ли да можем да играем и да им се наслаждаваме?

Когато виждаш мислите на партньора, ти със сигурност ще знаеш какво ти замисля. В зависимост от потока на мислите и тренировките за това, могат да се очакват няколко варианта на проявление:
- Виждаш какво ти мисли партньора, но виждаш и какво противодействие е измислил той – защото на всяко действие има противодействие, то очевидно в този случай това ще ти помогне да се измъкнеш.
- Партньорът ти умишлено „мисли” грешни варианти, за да те заблуди – с усъвършенстване на процеса, ще се увеличават и опитите за такъв тип заблуда, за да се ограничи действието на телепатията
- Обратен вариант е например, да се опиташ да „мислиш” в друга насока, за да отвлечеш вниманието на партньора ти от истинската опасност, която той може би е създал.

Доколкото в Го има огромен брой вариации на игра, възможността да се тръгне в нова, неочаквана насока буквално на всеки следващ ход, също донякъде би запазило интригата и любопитството към играта. Е, ренго варианта ще се обезсмисли, но това изглежда е по-малката загуба за Го.

По отношение на шахмата, това не е точно така и там възможностите ще са по-малки, тъй като и общия брой ходове, и вариациите са по-малко.

На фона на тези „дребни” проблеми за игрите на дъска, игрите с карти пропадат напълно. Знанието какви карти притежава партньора обезсмисля тяхното провеждане. Всички стратегии и тактики пропадат все едно наистина сме „с открити карти”.

Но най-странното е, че ще се намерят някои игри, които почти няма да пострадат. И това са игрите, основаващи се на шанса, късмета, щастието или както ни е удобно да го наречем. Например табла. Дори да прочетеш мислите на партньора, това едва ли ще ти е от голяма полза, ако следващия зар е неудобен. Е, разбира се, тук-таме като проспиш някоя капия, можеш да я „извлечеш” от главата на партньора, но това наистина би било по-скоро изключение.

Други игри със зарове също ще усетят ограничено въздействие. Това би довело до увеличаване на интереса към тях и дори измисляне на нови. Необходимостта от въвеждане на „случаен” принцип може да доведе до видоизменяне на Го чрез въвеждане например на зарчета. Например всеки Н-ти ход да е подчинен на двойка зарчета с по 19 стени, или някакъв друг алгоритъм. Същото сигурно би важало и за шахмата.
 
361 Печат Е-мейл
Статии
Автор Боян Александров   
12.07.2008 г.
Това, разбира се, е броят на пресечните линии на дъската за Го. Но къде още се среща това толкова важно число? Ето какво може да се намери в интернета:
Продължава...
 
Go! More Than a Game Печат Е-мейл
Новини
Автор Йони Лазаров   
19.05.2008 г.

Go! More Than a Game, by Peter Shotwell. Tuttle; 2003.

Това е въвеждаща книга, която се основава на метода на „Атари Го” (Capturing Game). Като поспенно се въвеждат понятията: група, семеай, живот и смърт, две очи, форми от камъни (shape), територия – и така се стига до цялостната концепция на Го. Един от първите, който обобщава „Атари Го” е философът Уилям Коб – вече известен на българската го-общност.

Продължава...
 
Нов Го клуб в София Печат Е-мейл
Новини
Автор Боян Александров   
19.03.2008 г.

Откри се възможност за нов Го клуб в София. Мястото е на булевард Македония № 12, надпис "АЕСТР" (вляво от GSM-сервиза), първи етаж - голям бял звънец.

Срещите ще се провеждат в понеделник и петък от 18:00, ако има много желаещи може и по-често. Идеята е в началото занятията да са разделени на един час за начинаещи и един за напреднали. В последствие ще се намери подходяща схема за игри, турнири и обучение.

Първата сбирка ще бъде утре (20 март).

Благодарностите отиват при Георг от 18-то СОУ и Емил Иванов.

Информацията вече не е актуална. Очаква се клубът да бъде преместен другаде. Дано!

 
Първо българско участие на Европейския младежки шампионат по Го Печат Е-мейл
Новини
Автор БГА-инфо   
13.03.2008 г.

Дванайсетгодишната Магдалена Младенова и седемнайсетгодишната Деметра Димитрова (на снимката) от 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София се представиха блестящо на ХIII Европейски младежки шампионат по Го в град Микулов, Чехия от 7 до 9 март, 2008 г. Момичета са възпитанички на Шах-Го Клуб "В. Топалов", ръководен от Емил Иванов.

Участието на Магдалена и Деметра на Европейското първенство се определи на база проведения на 25 и 26 февруари, 2008 г. в София , в 18 СОУ ”Уилям Гладстон” Първи турнир по Го за деца от ВЕРИГАТА ГО М-ТЕЛ 2008 г. На този ученически турнир участваха 14 ученика като първите две места взеха победителките Магдалена и Деметра.  

В турнира взеха участие представители на 16 европейски страни, всяка от които има респектиращ опит в международните Го състезания.

Продължава...
 
Резултати от БГШ 2008 Печат Е-мейл
Новини
Автор БГА-Инфо   
12.03.2008 г.

Приключи петият Български Го Шампионат (8-9 март 2008 г.). Този път участваха 16 състезателя от Велико Търново, Долни Дъбник, Елин Пелин, Русе, Свищов и София. Шампионатът беше подпомогнат от генералния спонсор на БГА - М-Тел.

Шампионската купа взе Николай Александов от София, който поведе по точки и списъка с кандидатите за световни шампионати. Вицешампионът Александър Савчовски (Елин Пелин) взе наградата на Китайския магазин : Го-комплект. Боян Александров (София) стана трети и спечели Го-книга. Шампионът от 2007 г., Станислав Трайков, се позиционира четвърти.

Най-добре класираната жена в турнира, Мая Савчовска, също получи награда: книга за Го. 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 43 - 48 от 89

Последно във форума

Кой е тук?

В момента 1 гост онлайн
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация