НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации
Общ блог
Няколко Го-хайку Печат Е-мейл
Есета
Автор Боян Александров   
02.07.2007 г.

Да играем Го -
това е смисълът
на живота ни.


---

Дъската ехти -
битката продължава
до първи петли.

Продължава...
 
Го -играта на императорите, които познават звездите Печат Е-мейл
Статии
Автор Константин Байрактаров   
01.07.2007 г.
Китайска игра вейци (weiqi), известна по света като Го, според някои източници е изобретена от легендарния император Яо (Yao). Същият също така се свързва и със създаването на календара. А летоброенето в Китай традиционно води началото си от 2357 г.пр.н.е. – годината, в която Яо се качва на престола. Китайските автори приписват изобретяването на играта и на други митологични персонажи. Например, приемникът на Яо - император Шун (Shun), известен и като Заграждащия Шун, което пряко корелира със същината на играта, а именно заграждане на територии [1, 2]. Сигурно е, че вейци (Го) или “играта на заграждане” е на почетната възраст между 3000 и 4000 години, което я прави най-древната интелектуална игра.
Продължава...
 
Демонстрации на играта Го в Евро-Български център Печат Е-мейл
Новини
Автор BGA-Info   
27.06.2007 г.
На 23-24.06.2007 г. в Евро-Български център в София се проведоха семинари на тема "Новото азиатско кино", организирини от филмова къща СОФИЛМ и Френски институт по проекта "Отворен клас". Лектори на семинарите бяха Жан-Франсоа Роже и Шарл Тесон.  Семинарите по програма се провеждаха от 10:30 до 18:00h с бюфет пауза от 13:30 до 14:30h - време, предвидено и за демонстрация на играта Го.  „Новото азиатско кино” е 5-тото поредно издание от цикъла интерактивни колоквиуми „Отворен клас”. С темата за азиатското кино се отправя поредното предизвикателство към световното кино, разбирано основно като холивудско и/или европейско.Момент от го-демото в Евроцентъра
Продължава...
 
История на Го в България (резюме) Печат Е-мейл
Статии
Автор BGA-Info   
27.06.2007 г.

Играта Го в България се популяризира вече от почти десет години. Началото на организираното развитие на българското Го се отнася към 1997г. , когато по инициатива на Йони Лазаров през 1998 г., е основан първият клуб по Го в град Свищов. До този момент в други градове като Велико Търново, Хасково, Варна, Русе също са се появявали ентусиасти, но усилията им да популяризират Го са имали само локален характер. Практически играта Го не е била известна на българите до 1998 г.


Продължава...
 
Първите фабрични го-комплекти от Хасково Печат Е-мейл
Есета
Автор Георги Станков   
26.06.2007 г.

 

Хасковски комплект (1987)

Познавам играта Го от дете и ме влече, но няма с кого да я играя. Сега заедно с приятелката ми се учим да играем, но не става лесно, защото и двамата не сме съвсем наясно. Може да звучи нескромно, но изглежда, че  притежавам един от най-старите фабрично произведени комплекти за играта Го в България. Историята е следната...
 

Продължава...
 
Българското участие на Световното първенство по Го в Япония Печат Е-мейл
Новини
Автор Константин Байрактаров   
26.06.2007 г.
Свилен ПавловНа Световното първенство по Го в Япония, проведено в дните от 28 до 31 май, отново бе излъчен представител от България. На Шампионата участват 68 държави, миналата година Й. Лазаров (1 дан) класира страната на 58 място с три победи. Тази година на Първенството взе участие Свилен Павлов (5 кю), който е  завършил в СА “Д. А. Ценов” - Свищов, спец. Бизнес информатика. Той се класира на 65-то място с две победи. Свищовецът изигра осем партии срещу представителите на Белгия, Люксембург, Панама, Виетнам, Венецуела, Кипър, Чили и Непал. Двете си победи той отбеляза като надделя в третата партия срещу панамеца Карлос Вегас (5 кю), който бе на 72 години, един от най възрастните играчи на турнира, и в последната партия срещу непалеца Кришна Прадханапанга (4 кю).
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 78 от 89

Последно във форума

Кой е тук?

В момента 1 гост онлайн
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация