НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации
Общ блог
Имджинската война през призмата на бадук Печат Е-мейл
Статии
Автор Йони Лазаров   
20.06.2007 г.

Драматичната Имджинска война (1592-1598) е оказала голямо влияние върху Азия. Историята е толкова вълнуваща, че се разказва от само себе си. За добро или лошо в нея са се проявили много стратези и се оказва, че между тях има също изтъкнати бадук експерти. И това не е изненадващо, защото бадук е добра обяснителна парадигма за нещата свързани с тактика и стратегия. Един от нейните главни герои, адмирал И, е илюстрирал своите планове чрез бадук[1]. Безстрашните, генерал Тойотоми Хидейоши (1538-1598) и адмирал И Суншин (1545-1598) се изправили един срещу друг в смъртен двубой. По-късно те били наречени японският Наполеон и корейският Нелсън.

    Продължава 

 
Разказът "Арлекин" печели награда и в Шуменския университет Печат Е-мейл
Новини
Автор Константин Байрактаров   
20.06.2007 г.
За радост на почитателите на Го разказът "Арлекин" на Бранимир Събев печели още една награда. Докато в националния конкурс на СУ "Св. Кл. Охридски" творбата е отличена с първо място на 24.05.2007, то на XXXII-то издание на Националния студентски литературен конкурс в Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”,  разказът се класира на трето място в раздел белетристика. Конкурсът се проведе на 8-9.06.2007 г. 
Продължава...
 
Институт Конфуций открива клон в София Печат Е-мейл
Новини
Автор Боян Александров   
19.06.2007 г.

Клон на китайската културно-образователна организация Институт "Конфуций" ще бъде открит в София на 22 юни. Той ще бъде в Центъра за източни езици и култури към Софийския университет "Св. Климент Охридски" на бул. "Тодор Александров" 79. Софийският Институт "Конфуций" включва специално оборудвана читалня за 30 души, в която посетителите могат да ползват фонд от 1000 тома литература на китайски и за Китай. Предстои фондът да бъде попълнен с ново дарение от още 3000 тома. В отделна аудитория може да се ползва мултимедийна система за презентации.

Основна част от дейността на института ще бъде обучението по китайски език от български и китайски преподаватели.

Институтът "Конфуций" е обществена нестопанска организация за популяризиране на китайския език и китайската култура и за подкрепа на обучението по китайски по света. Той е базиран в Пекин и е на подчинение на Националното ведомство за преподаване на китайски като чужд език, оглавявано от министъра на образованието.

Организацията носи името на великия философ Конфуций (551-479 г. пр.н.е.), чието наследство лежи в основата на китайската цивилизация.  

От За града, публикувана при условията на Криейтив Комънс признание-споделяне на споделеното, версия 2.5.


 
Защо да играем Го? Печат Е-мейл
Есета
Автор Боян Александров   
19.06.2007 г.

Защо да играем Го? Толкова ли няма какво друго да правим, че точно това… Има, но Го е нещо, което се пише с главна буква. Едва ли е случайно.

Това е игра. Като шах, или дама, или табла, или не-се-сърди-човече. С нейните си правила, разбира се. Да знам, че решавате кръстословици и за Вас това е „китайски шах”. Но не е. Китайския шах (както и японския, впрочем) са съвсем различни игри. Го е по-сложна от шаха. Как така ли? Ами така – Го е толкова по-сложна от шаха, колкото шаха е по-сложен от таблата. На практика, по-сложна от Го би била триизмерната игра Го, но това би било твърде много за обикновен човек Smile.

Продължава...
 
Юнски мини-турнир по Го в Свищов Печат Е-мейл
Новини
Автор BGA-Info   
18.06.2007 г.

gal1

На 15.06.2007 (петък) се проведе юнски мини-турнир в СОУ "Николай Катранов" - Свищов. Поради малкото участници, петима ученика, и ограниченото време се игра на дъска 9х9. Мероприятието бе организирано от Константин Байрактаров, учител по ИТ и ръководител на го-кръжока. Мини-турнирът премина ентусиазирано под негово ръководство, който бе в ролята на съдия. Турнирът бе подсигорен и с награден фонд, осигурен от Българска Го Асоциация. Събитието се проведе в рамките на един астрономичен час като започна от 14:30 ч. 

Продължава...
 
Другите перспективи в “Арлекин” Печат Е-мейл
Есета
Автор Йони Лазаров   
17.06.2007 г.
Бях потопен в творческата атмосфера и наблюдавах отблизо писането на разказа, което беше приятно и интересно изживяване, доколкото в него са шифровани живи прототипи и техните действия. В него има няколко ключови момента (key points). Затова “Арлекин” може да се чете на различни нива. Един възможен прочит е като се запознаете с последващите редове.
 
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 Следваща > Последна >>

Резултати 79 - 84 от 89

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация