НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации
Общ блог
Разказ за Го на свищовски студент печели национална награда Печат Е-мейл
Новини
Автор Константин Байрактаров   
15.06.2007 г.

Бранимир Събев след награждаванетоИграта Го започва организирано да се популяризира в България от 1998 г. като началото бе поставено в Свищов. Неслучайно нашият град се явява място, където се раждат идеите около това интелектуално занимание и които на свой ред получават признанието си в цялата страна. Месец май е наситен със събития и имена, свързани с играта Го. На 24.05.2007 крими-разказът “Арлекинът” на Бранимир Събев бе отличен с първа награда на националния литературен конкурс, организиран от фондация “Св. Кл. Охридски”. В конкурса участваха 90 автори, които са студенти от българските ВУЗ-ове. Бранимир Събев е студент в СА “Д. А. Ценов”, специалност Банков мениджмънт. Неговият разказ е признат като на-добър и оригинален от всички, с което спечелва първото и единствено място, защото според регламента не се присъждат награди за второ и трето място.

Продължава...
 
Демо в Апартамента Печат Е-мейл
Новини
Автор Станислав Трайков   
05.03.2007 г.

На 4. март се проведе първата от серията планирани демонстрации на Го в Апартамента. Присъстваха общо 13 души: осем начинаещи и пет по-напреднали играчи. Аз имах удоволствието да водя демонстрацията. Срещата започна с кратко представяне на историята на играта: от древен Китай през Корея и Япония до наши дни. След това прожектирахме голям гобан в стаята за кино на Апартамента и се заехме с изясняването на правилата, докато тези, които вече ги знаят, имаха възможност да поиграят помежду си.

Продължава...
 
Коледен турнир в СОУ “Н. Катранов” - Свищов Печат Е-мейл
Новини
Автор Константин Байрактаров   
05.01.2007 г.
На 21.12.2006 г. в СОУ “Николай Катранов”-Свищов се проведе коледен турнир по Го. Участниците в това мероприятие, членове в училищния го-клуб, премериха силите си в древната стратегическа игра. Го-клуб “Сенте” съществува от 15.09.2006 г. и негов ръководител е Константин Байрактаров, преподавател по информационни технологии. Названието на клуба означава “инициатива”, което е термин от играта Го. Възможността играта Го да се развива в СОУ “Николай Катранов” се реализира благодарение на Община Свищов, Междуучилищен център-Свищов и ръководството на училището. Според директорът на СОУ “Н. Катранов” Генади Иванов игри като шахмат и Го имат място в българското училище, защото приучват младите хора да развиват своите творчески способности и интелект.
Продължава...
 
Историята на Го с хумор Печат Е-мейл
Есета
Автор Димитър Стефанов   
14.03.2006 г.
Истинските слова не са красиви.
Красивите слова не са истински.
Добрите хора не спорят.
Онези, които спорят, не са добри.
Онези, които знаят, не са учени.
Учените не знаят.
Продължава...
 
Защо играя Го? Печат Е-мейл
Есета
Автор Пламен Георгиев   
03.10.2001 г.

 Пламен Георгиев

Първите ми срещи с играта датират от преди две години и половина – лятото на 1998г., когато ми беше показана от К.Байрактаров (съответно запознат с нея от Й.Лазаров – пионерът на Го-то в Свищов).  

Отначало, да си си призная, не ми направи особено впечатление, още повече, че като начинаещ все губех за разлика от други игри, примерно табла; а и начинът на игра не се учи отведнъж за разлика от правилата, които са относително прости.
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 Следваща > Последна >>

Резултати 85 - 89 от 89

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация