НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Кобаяши-сенсей в София
Кобаяши-сенсей в София Печат Е-мейл
Автор БГА-инфо   
08.11.2007 г.

Kobayashi-sensei На 17 и 18 ноември ще има го-демонстрация в 18 СОУ в рамките на „Месец на японската култура в София”. Между 10 и 14 часа в 18 СОУ, което се намира на ул. Пиротска № 68. Освен го-демонстрации се предвиждат и детски турнири, под ръководството на преподаващия Го в училището Емил Иванов. Вход свободен!

Гости на 17 ноември ще бъдат  Посланика на Япония в България, Негово превъзходителство Цунехаро Такеда и културното аташе Юки Такахаши. 


Гост само на 17 ноември ще бъде Кобаяши-сенсей, 5 профи-дан. Тя ще изнесе лекция на тема "Етика и естетика в Го". Чидзу Кобаяши сега живее и преподава Го във Виена. 

Повече за нея може да се прочете от:
http://senseis.xmp.net/?KobayashiChizu
http://gobase.org/information/players/?pp=Kobayashi%20Chizu

На лекция това лято на Европейския Го Конгрес в Австрия, тя разказа за своя жизнен път в Го. В Япония тя е като филмова звезда и почти цялото й семейство, в широкия смисъл на думата, играе Го, Сатору и Койчи Кобаяши (9 дан) са също нейни роднини.

Кобаяши сподели, че нейна мечта е всяка европейска страна да има свой го-професионалист, но същевременно е наясно, че за това е нужно време. Тя каза че един го-професионалист е необходимо да притежава много качества, а не само да владее го-теорията. Откровено каза, че преди един играч да стане професионалист от голяма величина, той трябва да е преди всичко човек от голяма величина. Кобаяши каза, че е с всеки, който иска да извърви сложния път до го-професионалиста, но и допълни - нито за момент да не се забравя, че етиката и естетиката са водещи в света на Го.

В тая насока Кобаяши говори изключително много за етиката и естетиката, които трябва се владеят и разбират от един го-професионалист. Добрата новина, която сподели тя е, че, ако човек ги няма тези качества по рождение, тогава Го му дава шанс да ги придобие. Каза също, че от време на време наблюдава лоши черти в европейското Го и в отделни играчи. Начина да се излекува това е всеки да се вгледа в себе си и да полага всички възможни усилия за самоусъвършенстването си.

Тя ни разказа за тримата си учители по Го:
1. Семейството й. Там тя е научила за етиката и уважението, които трябва да царуват в света на Го. В света на Го и бойните изкуства е честа практика адептът да се изпраща на "квалификационни курсуве" при външни учители. Така и сега Кобаяши споменава двама такива...
2. Школата на Китани Минору, където е овладявала и учила висшата тактика и стратегията на Го. Както е известно, тази школа е направила много известни го-играчи и... сумисти.
3. Каору Ивамото, който я е научил на истинско професионално отношение към играта, както й придал импулса да я разпространява извън Япония, по целия свят.
 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация