НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Разказ за Го на свищовски студент печели национална награда
Разказ за Го на свищовски студент печели национална награда Печат Е-мейл
Автор Константин Байрактаров   
15.06.2007 г.

Бранимир Събев след награждаванетоИграта Го започва организирано да се популяризира в България от 1998 г. като началото бе поставено в Свищов. Неслучайно нашият град се явява място, където се раждат идеите около това интелектуално занимание и които на свой ред получават признанието си в цялата страна. Месец май е наситен със събития и имена, свързани с играта Го. На 24.05.2007 крими-разказът “Арлекинът” на Бранимир Събев бе отличен с първа награда на националния литературен конкурс, организиран от фондация “Св. Кл. Охридски”. В конкурса участваха 90 автори, които са студенти от българските ВУЗ-ове. Бранимир Събев е студент в СА “Д. А. Ценов”, специалност Банков мениджмънт. Неговият разказ е признат като на-добър и оригинален от всички, с което спечелва първото и единствено място, защото според регламента не се присъждат награди за второ и трето място.

“Арлекинът” е разказ, в който всичко се върти около играта Го. По един уникален начин Бранимир Събев е успял да покаже как принципите на играта Го могат да послужат като шифър за разгадаването на замислите и стратегията на един сериен убиец. Партията Го с обратите, които се разкриват на дъската, се превръща в драматичен сблъсък на желанията и възможностите в психиката на Алекс Мандевил. В тази опасна игра на живот и смърт законът побеждава престъпника по неговите правила. Творбата ще бъде запомнена като първият български разказ за Го.

Бранимир Събев

Наградата бе връчена на Бранимир Събев в аулата на СУ “Св. Кл. Охридски” от ректора проф. Боян Биолчев. На събитието присъстваха президентът на България - Г.Първанов и министърът на образованието – Д.Вълчев. Лауреатът прочете част от разказа и не пропусна да благодари на Константин Байрактаров и Йони Лазаров, основатели на Българска Го Асоциация, за тяхната подкрепа и ценните идеи по написването на разказа. Наградата, получена в Деня на славянската писменост, свидетелствува за нарастващия престиж на играта и е голяма чест за Българска Го Асоциация (1).

Паралелно с това на XXXII-то издание на Националния студентски литературен конкурс в Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”,  разказът се класира на трето място в раздел белетристика. Конкурсът се проведе на 8-9.06.2007 г.  Шуменският конкурс е организиран от Шуменски университет “Еп. Константин Преславски”, Сдружение на български писатели, Студентски съвет на Шуменския университет и Академичен център за литература и култура, Студентски литературен клуб “Боян Пенев” и Община Шумен. Журито с  председател – Красимир Кунчев и членове - Пламен Дойнов и Тони Теллалов определи отличия за поезия, белетристика, критика и книга. Честито на Бранимир Събев! Разказът е голям успех в областта на Културното Го. С радост очакваме и други награди (2).

1) "Разказ за Го на свищовски студент печели национална награда", в-к "Дунавска Зора", бр. 22, год. XV, 8.06.2007, Свищов, стр. 6 (По материали на БГА)

2) Дописка на БГА към горепосочената статия от в-к "Дунавска Зора".

Прочетете още:

Крими-разказа АРЛЕКИН на Бранимир Събев

Другите перспективи в "Арлекин" Й.Лазаров

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация