НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
Световна олимпиада по интелектуални игри Печат Е-мейл
Автор БГА-Инфо   
28.09.2008 г.

Предстои Първата Световна олимпиада по интелектуални игри (1st World Mind Sports Games, WMSG) в Пекин, която ще се проведе от 3-ти до 18-ти октомври т.г. В тази интелектуална олимпиада са включени следните пет спортни игри: шахмат, вейци (Го), шашки, сянци (китайски шах) и бридж.

Това бе съобщено на пресконференцията Пресклуб "България" на 25.09.2008 г., в която взеха участие председателите на организациите, развиващи тези игри у нас - Стефан Сергиев от Българска шахматна федерация (БШФ), Йони Лазаров от Българска Го Асоциация (БГА), Кирил Садонков от Федерацията по Спортен Бридж, а също и представители на китайското посолство и директорът на Институт "Конфуций" д-р Александър Алексиев.


konferencia.jpg


Българската федерация по шахмат изпраща в китайската столица двамата си най-силни състезатели – Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Федерацията по Спортен Бридж изпраща 17 души, включително и юношески отбор, а Българска Го Асоциация – отбор от 7 души. Федерацията по шашки в България също изпраща в качеството на играч председателя си г-н Богдан Янев. Така България ще изпрати 27 спортисти в Пекин. Общо в състезанията ще вземат участие около 2500 спортисти и 600 официални гости от 150 страни и региони. На церемониите по откриването и закриването ще бъде показана дългата история и култура на интелектуалните спортове. Домакините от Китай поемат всички разходи по престоя на участниците. Участниците на пресконференцията бяха категорични, че след лятната Олимпиада и Параолимпиадата, Игрите по Интелектуални спортове (Интелиада) ще постигнат успехи и ще се превърнат в традиция. Девизът на Олимпиадата е „Цивилизациите имат различен произход, мъдростта няма граници."


Г-н Сергиев обеща, че Олимпиадата ще бъде изключително интересна и атрактивна. „За нас важно е участието, но все пак очакваме от най-добрите ни шахматисти призово класиране”, добави Стефан Сергиев. Българският отборът по Го е в състав както следва: Йони Лазаров (капитан), Магдалена Младенова, Даниела Младенова, Евелина Керчева, Валерия Генчева, Теодор Недев и Станислав Трайков.

Бридж Асоциацията, която в редовете си има актуални европейски шампиони, сащо се надява на достойно представяне.

Председателят на Българската Го Асоциация Йони Лазаров заяви на пресконференцията: „Това е възможност да разберем къде точно се намираме в развитието си, защото за първи път ще се сблъскаме с най-силните състезатели по Го – азиатците, а този спорт съществува организирано в България от десетина години; Асоциацията по Го е най-младата от тези организации”.

Радостно е, че в България се осъществи взаимодействие между организациите по тези умствени спортове. В световен мащаб това взаимодействие се осъществява от International Mind Sport Association.


 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Weiqiland.net

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация