НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
Първа Интелиада Пекин 2008 Печат Е-мейл
Автор БГА-Инфо   
27.10.2008 г.

Завършиха Първите Световни Игри по Интелектуални Спортове World Mind Sports Games – 1st WMSG, които се проведоха от 3 до 18 октомври в Пекин. Интелиадата беше проведена с вдъхновение от организаторите: International Mind Sporst Association (IMSA) и китайските домакини – министерство на спорта, министерство на културата, Китайска асоциация за таблени игри, община Пекин.

След летните Олимпийски игри, параолимпиадата, Пекин се справи великолепно с новото предизвикателство и организира едни образцови игри. Интелиадата беше зачетена от президента на Международния Олимпийски Комитет Жак Рох, от президента на IMSA и президент на Международната Бридж Асоциация Хосе Дамиани, от президедните на международните федерации, от китайските министри на спорта, образованието, културата, от кмета на Пекин и други, които отправиха сърдечни приветствия.

 Българският отбор по Го

Бяха представени пет вида интелектуални игри: бридж, шахмат, Го, шашки, сянци (китайски шах), които за първи път се срещнаха в едно общо мероприятие. Получиха също пълно съдействие от международните и националните федерации:

World Bridge Federation – www.worldbridge.org,
World Chess Federation – www.fide.com
World Draughts Federation - www.fmjd.org/
International Go Federation – www.intergofed.org
Българска Федерация по Шахмат - www.chessbg.com
Българска Бридж Федерация Бридж - www.bgbridge.org
Българска Федерация по Шашки - http://shashki.blog.bg/
Българска Го Асоциация – www.bga.bg.
Официалният сайт на World Mind Sports Games - http://www.2008wmsg.org/en/

В общото класиране по медали: Първо място е Китай с 14 златни медала, Второ място е Русия – с 4-ри, Трето място е Южна Корея, Четвърто – Украйна. България в тази класация е на почетното Осмо място, благодарение на изключителната екс-световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, която завоюва в безкомпромисна борба златен и сребърен медал. Стефанова заедно с актуалната световна шампионка Костенюк от Русия бяха „шахматните кралици” – неофициалното състезание по красота и чаровност.

България беше представена във всичките пет спорта, с изключение на сянци (китайски шах). Всъщност, по здравословни проблеми, в последния момент отказа участие екс-световния шампион Веселин Топалов – така нашите успехи в шахмата биха били още по-големи (заедно със Стефанова). От седемте български спортисти по Го, най-добре се представиха капитана на отбора Йони Лазаров от Свищов и Евелина Керчева от Русе. Валерия Генчева от Плевен, Теодор Недев от Русе и Магдалена Младенова от София показаха голяма воля за победа. Представителят по шашки, Богдан Янев от Варна, постигна 3 победи и 4 ремита. Младежкият отбор по бридж до 21 години, се класира 4-ти, като водеше в класирането в голяма част от състезанието.

В съответствие с първите Олимпийски игри в Атина, Интелиадата беше съпроводена с богата културна програма; Откриващата и Закриваща церемония също акцентираха към богатата история и философия на интелектуалните игри. Участниците имат добри спомени от Забранения град, Великата китайска стена, Небесния храм и Летния дворец. Настаняването беше в суперлуксозната хотелска верига „Северна звезда” (специално построена за Олимпийските игри), а храната беше по избор между западната и източната кухня.

Участници и организатори изразиха увереност, че Интелиадата ще има продължение. Като домакини на бъдещите игри се сочат през 2012 Лондон и Москва, които действат в хармония. В самият Китай ще проведе подобно състезание през 2009 във вътрешен мащаб. Всъщност, всички тези игри се изучават старателно в китайските училища, университети и военни академии. Защото интелектуалните игри имат различни лица и са незаменим инструмент в образованието: игри и спорт, наука и изкуство, хоби и професия. Девизът на Интелиадата се оправда: „Цивилизациите имат различен произход, мъдростта няма граници.” Китайската и световната история познават случаи, когато са били спирани войни, и конфликта е бил решаван на полето на шах и го-дъската.

Шахмат и бридж имат статут на олимпийски спортове. World Mind Sports Games – Edition One – беше важна стъпка към признаването на този статут за всички интелектуални спортове; те имат и подкрепата на Международния Олимпийски Комитет.

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Weiqiland.net

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация