НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
Запомнящото се от 2008 г. за българското Го Печат Е-мейл
Автор Константин Байрактаров   
30.12.2008 г.
 Здравейте, Приятели!
 

За българското Го 2008-а година е изпълнена с много динамика, драматизъм и може да бъде запомнена с много интересни събития. На фона на извървения път можем да си дадем сметка, колко много е направено и колко усилия и ентусиазъм са вложени, за да бъде състоянието на българското Го именно такова. От една страна, Го стана по-известно в България в сравнение с предходни години, а, от друга – светът научи още повече за българското Го. В следващите редове извършеното и постигнатото е представено в конспективен вид, което може да се възприема и като един своеобразен отчет, и като празничен тост. Ако случайно нещо е пропуснато, то ще бъде своевременно добавено. В последните часове на изтичащата година може да се обърнем назад и да видим, колко много дела са извършени!

 
В "Стани богат" по НОВА ТВ на 29-ти и 30-ти януари 2008 участва Боян Александров и запозна аудиторията на шоу-предаването с играта Го и БГА. 
 
Първо българско участие на European Go Oza Championship (31 януари - 3 февруари 2008), който се проведе в Амстердам (Холандия). Нашият участник Александър Савчовски (1к) се класира на 55-то място (от 58-ем възможни).
 
Със съдействието на BMST (Body Mind & Soul Training) Йони Лазаров проведе серия от презентации на Го  в шест русенски училища, които се проведоха в три дена, както следва: 20.02.2008 - Училище за Европейски езици и Математическа гимназия "Баба Тонка",  21.02.2008 - Училище по текстил и Училище "Възраждане". Презентациите бяха отразени в регионалните медии.
 
На 25 и 26 февруари 2008 г. в 18 СОУ ”Уилям Гладстон” – София се проведе Първи турнир по Го за деца от ВЕРИГАТА ГО М-ТЕЛ 2008 г. Първите две места заеха Магдалена Младенова (11к) и Деметра Димитрова (19к), които, съпроводени от ръководителя на Шах-Го Клуб "В. Топалов" Емил Иванов, участваха на ХIII Европейски младежки шампионат по Го в град Микулов, Чехия от 7 до 9 март, 2008 г.

Проведе се Петият Български Го Шампионат (8-9 март 2008 г.), с което се пренаредиха за пореден път най-силните ни играчи в нашата топ-листа. Участваха 16 състезатели от Велико Търново, Долни Дъбник, Елин Пелин, Русе, Свищов и София. Първите три места заеха, както следва: Николай Александров (София), Александър Савчовски (Елин Пелин), Боян Александров (София). Като най-добре представилата се жена на турнира се отличи Мая Савчовска. След БГШ’2008 се проведе дискусия между членовете на БГА за актуалното състояние на българското Го и възможните перспективи, изгладиха се някои неясни въпроси и мероприятието премина като един конструктивен и креативен диалог между българските го-играчи.

Със съдействието на Емил Иванов и Георг Георгиев от 18 СОУ в София се откри го-клуб на площад “Македония”. Първата сбирка бе на 20 март 2008 г. Това увеличи възможностите за срещи на го-играчите.

Създаване на вейци-портал Вейкиландия на 1 май 2008, сайт, ориентиран към изследване на културните и философски аспекти на играта Го. Новият сайт намери своите приятели от България и чужбина.
 
На 15 май 2008 (15.00 ч) по програма "Христо Ботев" на БНР се излъчи предаването "Лабиринти на познанието", в което бе интервюиран на живо Боян Александров, който представи на радиослушателите играта Го и БГА.

Константин Байрактаров и Йони Лазаров проведоха демонстрация по Го в Деня на японската култура на 17 май 2008 в Свищов в Студентския дом на културата при СА “Д. А. Ценов” – Свищов.
 
На 27 май 2008 (14.30 ч.) в СОУ "Цветан Радославов" - Свищов поетесата Стефания Цанкова проведе интерактивен урок, в който представи  книгите на доц. д-р Радослав  Радев (ВТУ) "От Иван Вазов до българското предвечерие" и "От калпака до цървулите", написана съвместно с поета-учител Божидар Богданов (Белене). Презентирана бе и поетичната книга "Демиургически упражнения" (2007) на Божидар Богданов, от която основно се постави ударението върху стихотворението "Партия Го". Споменатите автори гостуваха и активно участваха на това културно събитие и проведоха с публиката беседа, част от която бе посветена на играта Го. Събитието бе отразено по свищовския тв-канал “Видеосат”.
 
Станислав Трайков (1к) се представи с 3 победи на 29th World Amateur Go Championship, Токио, 28-31 май 2008 (68 участника) и се позиционира на 52-ро място.

Демонстрация по Го в Деня на японската култура на 31 май 2008 във Велико Търново в Аулата на ВТУ “Св. св Кирил и Методий”. Демонстрацията проведоха Константин Байрактаров и Йони Лазаров, в събитието също присъстваха и участваха членовете на БГА – Александър Иванов, Жанет Коюмджян, Валерия Генчева.
 
На 11 и 12 юни 2008 година в 18 СОУ “Уилям Гладстон”  се състоя (четвърти) турнир от веригата „Го–М-тел-2008”. Участваха осем деца. С игровите си умения се откроиха участничките в тазгодишното XIII Младежко европейско първенство по Го в Микулов – Чехия – Магдалена Младенова и Деметра Димитрова. Заслужена и убедителна победа постигна Магдалена Младенова. Турнирът ръководи и организира Емил Иванов – „Шах и Го клуб” при 18 СОУ “Уилям Гладстон” - София. 
 
В две поредни излъчвания по БНТ в предаването "Яко", съответно на 22-ри и 29-ти  юни 2008 г. (08.00 ч)  Боян Александров и Георг Георгиев запознаваха тв-зрителите с играта Го.  
 
На 3 юли 2008 Бранимир Събев, който миналата година ни зарадва с първия крими-разказ за Го - "Арлекин", издаде първия си сборник "Хоро от гарвани" (изд. "Фабер"). Това е успех за писателя-играч! Smile  Използвам случая да отправя поздравления също и към поетите Оля Недкова (Разград), Божидар Богданов (Белене) и Стефания Цанкова (Свищов).

Участие на Евро-турнира на 52-я Европейски Го Конгрес в Лександ, Швеция (26 юли – 9 август 2008) отбеляза Ст. Трайков, който със 7 победи от 10 възможни се класира на 195 място при 718 участника. В рамките на този конгрес се проведе и симпозиум на тема “Историята на Го и присъствието на Го в литературата и изкуствата” (29-31 юли), в който взеха онлайн участие със свои разработки Йони Лазаров и Константин Байрактаров.

В Свищов на 1.10.2008 г. стартира проект за извънкласни дейности “Портокалова къща “Озарение” - работилница за таланти и психологическа работа с изкуства”, който включва десет извънкласни форми и една от тях е Шах-Го Клуб “Мандарин”. Съобразно идеята на проекта играта Го се представя като изкуство. Занятията по Го се провеждат в СОУ “Николай Катранов” – Свищов. Ръководител на клуба е Константин Байрактаров, а клубен инструктор е Йони Лазаров. До момента са проведени три турнира (28.11.2008, 12.12.2008, 19.12.2008)

Отбелязаха се участия на Йони Лазаров, Евелина Керчева, Теодор Недев на пресконференции във връзка с предстоящото представяне на България на Първата Световна олимпиада по интелектуални игри – София (25.09.2008 г.) и Русе (29.09.2008 г.).

На Първата Световна олимпиада по интелектуални игри (1st World Mind Sports Games, WMSG) в Пекин, 3-18 октомври 2008 г. България се представи с отбор по Го от седем играча, в състав както следва: Йони Лазаров (капитан), Магдалена Младенова, Даниела Младенова, Евелина Керчева, Валерия Генчева, Теодор Недев и Станислав Трайков.

Александър Савчовски (1K) представи България на 3rd Korea Prime Minister Cup International Baduk Championship на 9-11 ноември 2008 в Goyang (68 участника) и се класира на 57-мо място.

Участие на Йони Лазаров на The 5th International Conference On Baduk (ICOB), Корея, Сеул 2008, организирана от Korean Society for Baduk Studies, Dept. of Baduk Studies, Myonji University (10-11 ноеври 2008). Изследването на Й.Лазаров, "Скритата символика на логическите игри" (Hidden symbolism of logic games), е публикувано в сборника от конференцията ICOB’2008, а България се нарежда сред малкото страни в света с наличие на го-учени. Безспорно това е събитие не само за българското Го, но и за световното. Материалът е публикуван в сайта на БГА и в сайта Вейкиландия и всеки може да се запознае с него (на български и английски).

По инициатива и с организацията на Свилен Павлов и със съдействието на Йони Лазаров в Пазарджик се проведе демонстрация по Го на 9 декември 2008 в рамките на Деня на японската култура. В рамките на дните на японската култура в Пазадрджик гостуваха седем японски скулптори от „Култура на камъка” и „Музей на камъка” от община Сакурагава. Целта на демонстрацията беше да се обърне внимание на пазарджишката общественост, че съществува и друга „култура на камъка”, а именно - Го.

Демонстрация по Го в Свищов на 10 декември 2008 в ПБЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови” във връзка с представянето на проекта Портокалова къща “Озарение”. Демонстрацията се проведе от Константин Байрактаров и негови ученици от Шах-Го Клуб “Мандарин”.
 
Йони Лазаров спечели два шах-турнира в Свищов, които се проведоха в клуб Dizma, съответно на 16-ти  ноември и на 21-ви декември. След турнирите той проведе демонстрации на играта Го сред шахматистите.
 
В момента на двама го-играчи им предстои да завършат магистърското си обучение с разработки, свързани с играта Го. Това са: Християн Табаков, следващ магистратура, специализация Роботика в Технически Университет София, работи върху магистърски проект на тема: "Изследване на използваните похвати при компютърното Го, в частност в програмта GNU Go и предложения за подобрение"; и Константин Байрактаров, семестриално завършил курса по специалност Философия във ВТУ “Св. св Кирил и Методий”, подготвя магистърската си теза с работно заглавие: “Стратегическото мислене, игрите шахмат и Го, и философия на общуването”. През 2009 г. предстои защитата на споменатите два магистърски проекта, които са в полза на изследователското Го. Да им пожелаем успех! Laughing

И не на последно място, трябва да се спомене, че е създаден и първия календар с мотив за Го, проектиран и реализиран от Евелина Керчева (Русе). Информацията за това я има и във форума. За българските го-играчи би било хубаво да го имат вкъщи или в офиса си за през новата 2009-а година.

Честита Нова 2009-а Година!


И за много години, Приятели!

Наздраве!
Smile
 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Weiqiland.net

Кой е тук?

В момента 2 госта онлайн
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация