НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация
Български деца на XIV Европейско младежко първенство по Го Печат Е-мейл
Автор Емил Иванов   
21.03.2009 г.
От 5 до 8 март 2009 година в гр. Баня Лука – Босна и Херцеговина се състоя 14 Европейско първенство по Го за младежи. За втора поредна година България бе представена на първенството, в което взеха участие представители от 15 европейски страни с дългогодишни традиции в играта Го.

Официални гости при откриването бяха посланикът на Япония в Босна и Херцеговина , Министърът на спорта на Сърбия и официалният представител на ръководството на Европейската Го Федерация Олег Гаврилов.
Седемте най-добри деца от турнира получиха право да участват на Световното първенство за младежи през юли 2009 г. в Китай. Тази година България бе представена с три деца от Клуб „Шах и Го” към 18-то СОУ в София. Трите български деца се представиха отлично! Те постигнаха общо 14 победи от 18 изиграни партии!

  • Магдалена Младенова от 7а клас на 18-то СОУ постигна 4 от 6 победи и раздели трето място в своята група.
  • Кристиян Яшов от 4г клас също на 18-то СОУ победи в 5 от 6 игри и се класира втори в групата на дебютантите.
  • Павел Викторов от 135-то ОУ също постигна 5 от 6 точки.
Последните двама получиха призове за резултатите си в съответните групи – до 12 и до 18 години при първото си участие, а Магдалена Младенова догодина ще се състезава в групата на най-силните и ще се бори да се класира за световно първенство!

И тримата ни участника очакват с нетърпение новите си рейтинги в Европейската ранг листа!


Кристиян Яшов учуди всички в залата като изрази от името на участниците в турнира благодарността и уважението към японския посланик в Босна на чист японски език и му подари българска мартеница за здраве.

С играта си той остави най-силно впечатление – до последният шести кръг бе постигнал 5 победи! В последният шести кръг той срещна младата надежда на авторитетната румънска Го школа , която има вече 55 годишна история и опит. В много оспорвана партия с голямо напрежение и обрати загуби и остана втори в тази група.

След успехите постигнати миналата година още при първото си участие на Европейското първенство в Микулов – Чехия, българските деца показаха пред Европа и света, че България е уникална страна със своите млади таланти! Можем с увереност да кажем, че пред българските деца, играещи Го се очертават бъдещи успехи и постижения, каквито постигат нашите млади сънародници в области като математика, информатика, физика и др.

Шампионатът завърши като Али Джабарин от Израел спечели първо място, следван от Артем Качановски - 2 място и Никола Митич от Сърбия - 3 място

 Изказвам благодарност към ръководството на училището за създадените условия, при които български ученици имат възможност да покажат пред Европа и света какво могат и какъв потенциал имат в играта Го и очаквам и други институции да се включат в идеята Го в българското училище!

Изразявам благодарност към г-н Любомир Яшов, който осигури личната си кола за участието ни на първенството.


Емил Иванов - ръководител „Шах и Го”клуб 18-то СОУ СОФИЯ
21 март 2009 год.

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Weiqiland.net

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация