НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow 30 WAGC 2009
30 WAGC 2009 Печат Е-мейл
Автор Теодор Недев   
16.06.2009 г.
На общото събрание на IGF китаец и руснака Виктор Богданов станаха вицепрезиденти на IGF. Научих, че Богданов е претърпял удар, но се е съвзел с времето и отново отдава усилията си за развиване на Го, което е достойно за възхищение. Отчете се 1st World Mind Sports Games, всички бяха съгласни, че това е голям успех. За всички други мероприятия се каза текущата подготовка: 4th KPMC (където за първи път ще има допинг контрола за играещите) и най-интересното следващото 31st WAGC 2010 ще бъде в Китай (изрази се увереност, че Китай ще се справи с подготовката). Ще има копие на 1st World Mind Sports Games – Guangzhou Asian Games (12-27 November 2010). Даден ни беше финансовия отчет на IGF (1 януари – 31 декември 2008), предоставил съм го на Йони Лазаров, за тези които проявяват интерес – могат да си го преснимат от мен или него.

Самото състезание. Победител стана китаеца Ху (Yuging Hu, 8d), който за втори път става шампион на WAGC. За него казват, че е най-силният аматьор в света; след турнира той победи най-силния профи на Какегава, префектура Шизуока.

Имам две мои партии записани; имам и на други състезатели – ще ги предоставя на тези който проявяват интерес. Резултатът, който направих е 2 победи от 8. Ако имах късмет, можеха да са 3 от 8. Загубих на турнира от аржентинеца Табарес 3d, филипинеца Гареро 1k, костариканеца; и в трите партии имах своите шансове, а на приятелските мачове, които разиграхме след това победих аржентинеца с 2:0 и филипинеца с 3:0. Победих аутсайдера на турнира непалеца, уговорихме се когато отида в Непал, да направим нещо за развитието на Го в родината на Сидхарта Гаутама. За отбелязване е играта срещу моя приятел Багиров от Азербайджан, с който се познавам от 1st WMSG. Преди партията той ме попита шеговито, готов ли съм да го науча на Го, аз отговорих, че щом настоява – ще покажа това-онова. Играта започна с предимство за Багиров, в мителшпила обаче той надцени шансовете си и се образуваха две ко-борби. По цялата дъска възникна невероятна каша, имаше публика от около 15 човека, които се забавляваха също. В крайна сметка победих.

От американския профи Майкъл Редмън 9р получих ценни съвети за играта си и идеи за нейното подобряване. Слабостта ми е, че не познавам добре джосеки.  Редмън посочи разликите между дебютните стратегии на черните и белите – черните могат да си позволят да играят за влияние и мойо, белите е добре да играят териториално и в даден момент да редуцират (или инвазия) мойото на черните. Съдиите на турнира, които са силни играчи, също даваха съвети и коментарии по партиите.

В културна програма през последния ден ни заведоха групово в дзен манастира Kasuisai. Там всички имахме възможността да медитираме срещу стената. Демонстрира се удар с тояга по рамото, за тези, които се унасят в сън при медитирането.

 

Осигурил съм пет малки предметни награди, закупени от Япония, за предстоящия VІ БГШ 2009 в Институт Конфуций - София. 

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация