НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Почина Йони Лазаров
Почина Йони Лазаров Печат Е-мейл
01.05.2010 г.

ПОЧИНА ПИОНЕРЪТ НА БЪЛГАРСКОТО ГО- ЙОНИ ЛАЗАРОВ

 На 22.04.2010 г. скоропостижно почина Пионерът и Лидерът на българското Го – Йони Петров Лазаров. Роден в гр. Свищов, 19.01.1963 г. Той беше забележителен и ерудиран човек, с изключително разностранни интереси, със задълбочени познания в историята и философията. Човек с проникновена мисъл и с творческо въображение. За приятелите си беше незаменим събеседник. Учил е в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност Математика и информатика. Ще бъде запомнен с усилията и постиженията си в областта на интелектуалните игри. Звание: Майстор на спорта по шахмат. Клубен треньор по шахмат и активен участник в шахматния живот (1983-1998 г.). В следващите години насочва част вниманието си и към други шахматни варианти като китайския (сянци) и японския шахмат (шоги). Специално за японския шахмат трябва да се отбележи, че той провежда първото му представяне в България в Деня на японската култура в Свищов – 2001 г., а в 2007 г. участва на приятелски турнир с известни европейски играчи във Виллах, Австрия и е демонстрирал сила на игра 2-ри дан. Но основното му внимание от 1998 г. насам е насочено към играта Го, в която той има 1-ви дан.

В областта на интелектуалните игри той ще остане известен най-вече като популяризатор на играта Го, която той разбира като „Игра на стъклени перли”. Той се стремя да направи известна тази игра в България и неговите инициативи бяха отразявани в медиите и могат да бъдат проследени през годините и. В 1999-2000 г. той ръководи клуб по Го към Първо българско читалище „Е. и К. Д. Аврамови” в Свищов. В 2001 г. ръководи клуб по логически игри към Националния дворец на децата в София. За 1999-2003 г. провежда десетки представяния на играта Го в училищата в Свищов, София, Плевен и др. градове. В 2003 г. организира първия републикански шампионат в София, организатор е и на следващите шампионати (2004, 2005, 2007, 2008, 2009). В 2004 г. основава Българска Го Асоциация, на която той e първия й председател (2004-2009 г.). Като спортист той е трикратен шампион в този нов за България интелектуален спорт (2003, 2004, 2005). На международната сцена е първият български състезател на Световни шампионати, един път в Япония (WAGC, 2006) и два пъти в Корея (KPMC, 2006, 2007). В 2008 г. е капитан на българския отбор на Световната олимпиада по интелектуални спортове (WMSG) в Китай. Представя България също така и на Европейски Го Конгреси (EGC): 1) Мамая, Румъния 1998 г.; 2) Прага, Чехия 2005 г.; 3) Вилах, Австрия 2007 г.

Но той ще бъде запомнен не само като спортист. През 2005 г. под негово начало се появи първото ръководство „Как се играе Го?” с адаптация на терминологията на български. Той също така е автор на статии с изследователски характер. През 2006-2008 г. редовно публикува материали, които не са само за игрите, във в-к „Телескоп” на Астрономическа асоциация – София. В 2008 г. се представя с изследването си „Скритата символика на логическите игри” на Международна научна конференция по Го в Корея (ICOB). В 2009 отбелязва участие също и в България на национална научна конференция „Китай – традиция и съвременност” в София с доклад за „Играта Го - модел на Вселената”. Има над 100 авторски публикации в Интернет, повечето от които са достъпни на сайта „Вейкиландия” (www.weiqiland.net), който е създаден по негова идея. Негови статии са били публикувани и в чужбина. През годините е провел и немалко представяния на играта Го в лекционен формат пред студенски аудитории в някои университети. Като популяризатор е участвал през годините на фестивали на японската култура в Свищов, Велико Търново, София, Варна, Пазарджик и др.

 В 2009 г. е клубен инструктор по шахмат и Го по проекта за извънкласни дейности на община Свищов – Портокалова къща „Озарение”. В края на 2009 се проявява и като автор на първата българска философско-историческа книга за играта Го – това е сборникът статии „Вейкиландски манускрипти за играта Го”. Екземпляри от книгата са изпратени към библиотечните фондове на страната, най-важните от които са Свищов, Велико Търново, Русе, Варна, Пловдив, Народна библиотека София, Библиотека на Софийски университет, Библиотека на БАН и др.

 Една от мечтите на Йони Лазаров е да се създаде един просторен и уютен клуб в родния си град Свищов. Той напусна този свят, оставяйки светлата диря на своята деятелност. В историята на играта Го в България той е първопроходецът, популяризаторът, мечтателят, писателят, изследователят, Играчът на стъклени перли...
 

Първите винаги се помнят!


Източници: Вейкиландия и Weiqiland Journal, issue 2, BG, 27.04.2010

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

В момента 2 госта онлайн
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация