НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow 13-ти Бункасай във Велико Търново
13-ти Бункасай във Велико Търново Печат Е-мейл
Автор Владимир Байрактаров   
07.06.2010 г.

 Демонстрация на играта Го на Бункасай 2010

 На 29.05.2010 г. се проведе за тринадесети пореден път Денят на японската култура във Велико Търново. В Аулата на ректората на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" си дадоха среща почитателите на Япония. Както обикновено, бяха представени балансирано традиционните и модерните аспекти на японската култура. Утвърдилият се Бункасай в Старопрестолния град е една приятна възможност, макар и веднъж в годината, да се докоснете до духа на източната екзотика и модерност. Не е въпрос, че веднъж видели демонстрация по сумо, айкидо, икебана, калиграфия, играта Го и прочие, е достатъчно,  а  просто - възможността да видим отново това определено зарежда с енергия, вдъхновение, емоции и остават хубави спомени от този празник, някои от които биват отразени и във фотоси.

За разлика от свищовския Бункасай, великотърновският е по-мащабен, но да се правят количествени сравнения не е много уместно като се вземе предвид добрата организация на тези мероприятия и неподправената празнична атмосфера. Както е в Го: може да се играе и на малка, и на голяма дъска. Въпреки разликите на дъските, Го запазва своето очарование и дух. Така Бункасаите в Свищов и Велико Търново са вълнуващи и интересни културни събития, които по възможност не трябва да бъдат пропускани.

На 13-я Бункасай играта Го бе представена от Константин Байрактаров и Валерия Генчева. От играта се заинтересуваха много от присъстващите. Някои играеха за първи път, а имаше и такива, които играеха в годината само веднъж, т.е. в деня на Бункасая. Демонстрационните игри се провеждаха основно на дъска 9х9, но желаещите можеха да се пробват и на 13х13. Валерия продемострира едно опримерно развитие на партия Го за дъска 19х19.  Проявилите интерес получиаваха брошури, а на някои бяха подарени буклети с първите комиксни правила на играта Го на български език. На събитието дойдоха и някои великотърновски играчи.

Една госпожица попита: "Принципът в Го не е ли 'разделяй и владей'?", на което Константин отговори, че по-скоро е 'заграждай и владей' и се позова на китайския йероглиф за държава - гуо (го), в който има елемент, указващ за заграждане на територия. Играта е създадена в Китай, но е традиционна също за Корея и Япония. Смисълът на 'заграждай и владей' е в това, че борбата на дъската се заключава в поделянето на територията между играчите, а не в тоталното унищожаване на противника. В резултат всеки от играчите има накрая своя територия, владее определени пространства и заградените зони на дъската са като териториите на две държави.

Понеже комплектът за Го е идентичен с този на играта рендзю, т.е. пет-в-линия, имаше интересуващи се и от тази игра. Рендзю се нарича още и го-моку. Целта на тази игра се заключава в подреждането на пет камъка в линия, това е аристократичния роднина на познатият ни "морски шах". Любителят на рендзю Иво Шалаверов от Велико Търново донесе ксерокопие от статията "Какво е това рендзю?" от в. "Борба " от 1981 г. Цитат от статията: "Рендзю на японски означава наниз бисери. Днес под името "пет в ред", "японски шашки" и други играта е известна в цял свят. [...] Състоя се кореспондентно световно първенство с участието на рендзисти от седем страни. Световен шампион стана В. Сапронов от СССР, а българският представител Константин Коцев се класира четвърти". Впечатляваща информация от 1981 г. за тази игра.

Останалите демонстрации от Бункасая също бяха интересни. Особено зрелищно беше представянето на кендо, а чайната церемония и икебана излъчваха ритуалистичен и творчески дух.  Заедно с оригами, калиграфия, кимона, аниме и манга, играта Го и т.н. се подрежда пъзела, разкриващ пред присъстващите една цялостна картина за японската култура. В рамките на възможното, разбира се... Студентите-японисти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се справиха чудесно с организацията на празника.

 

 Източник: Weiqiland.net

 

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация