НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Защо играя Го?
Защо играя Го? Печат Е-мейл
Автор Пламен Георгиев   
03.10.2001 г.

 Пламен Георгиев

Първите ми срещи с играта датират от преди две години и половина – лятото на 1998г., когато ми беше показана от К.Байрактаров (съответно запознат с нея от Й.Лазаров – пионерът на Го-то в Свищов).  

Отначало, да си си призная, не ми направи особено впечатление, още повече, че като начинаещ все губех за разлика от други игри, примерно табла; а и начинът на игра не се учи отведнъж за разлика от правилата, които са относително прости. Впоследствие влязох в ритъма на играта и от тогава насам губя все по-рядко като неуспехите не ме отчайват, а по-скоро сочат слабите ми страни в играта. Пък и разбрах, че не да спечелиш е най-важното, по-важно е удоволствието от самия процес на игра и взаимодействието с партньора. Не с “противника”, а с “партньора” – подчертавам това, защото при Го отношението между играчите е по-скоро допълване, отколкото противопоставяне.

В играта Го ми харесва балансът между интелектуалното и естетичното: колкото се завладява територия, толкова се и рисува картина. В този смисъл играта въздейства цялостно и хармонично, превръщайки се от логическа игра в изкуство, съчетаващо правилата с творчеството и красотата.

Считам тази нова за България игра като едно наистина достойно за свободното време на всеки занимание и желая на всички настоящи и бъдещи фенове успех в постигането на майсторство и много, много радост в Го-общуването.

Свищов, 10.03.2001. 

 
< Предишна

Последно във форума

Кой е тук?

Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация