НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Коледен турнир в СОУ “Н. Катранов” - Свищов
Коледен турнир в СОУ “Н. Катранов” - Свищов Печат Е-мейл
Автор Константин Байрактаров   
05.01.2007 г.
На 21.12.2006 г. в СОУ “Николай Катранов”-Свищов се проведе коледен турнир по Го. Участниците в това мероприятие, членове в училищния го-клуб, премериха силите си в древната стратегическа игра. Го-клуб “Сенте” съществува от 15.09.2006 г. и негов ръководител е Константин Байрактаров, преподавател по информационни технологии. Названието на клуба означава “инициатива”, което е термин от играта Го. Възможността играта Го да се развива в СОУ “Николай Катранов” се реализира благодарение на Община Свищов, Междуучилищен център-Свищов и ръководството на училището. Според директорът на СОУ “Н. Катранов” Генади Иванов игри като шахмат и Го имат място в българското училище, защото приучват младите хора да развиват своите творчески способности и интелект.

СОУ “Николай Катранов” помни и други прояви, свързани с Го, от близките години. Още през 2001 г. К. Байрактаров съвместно с доброволката от JICA Рицуко Уои е провеждал неведнъж представяния на играта Го и оригами, което се възприемаше с възторг от децата. Известен с инициативата си за популяризирането на Го сред децата е библиотекарят на училището Йордан Енчев. Гост на настоящия коледен турнир беше Йони Лазаров – президент на Българска Го Асоциация (www.bggo.org), който изнесе кратка лекция и приветствени окуражителни думи към го-играчите от СОУ “Николай Катранов”. Ще припомним, че г-н Й. Лазаров представи достойно България за първи път в този вид интелектуален спорт на международните шампионати в Ю. Корея и Япония т.г.

Началото на Коледния турнир бе открито от К. Байрактаров, който пожела успешно представяне на осмината участници. И в четирите кръга, през които състезателите мереха силите си, емоционалният градус не намаляваше. Първите две места заеха Цветомир Георгиев от Xб и Любен Вицелов от XIа. Двете момичета от IXб клас – Йоанита Гъркова и Николета Тодорова, станаха сответно на трето и четвърто място, като имаха реалния шанс да превземат челните позиции. Останах много доволна от турнира - споделя Николета, и се надявам да има други такива събития и смятам, че успехите на нашия клуб са въпрос на престиж за нашето училище. На 5-то и 6-то място съответно са Цветелин Борисов и Борислав Боянов, двамата от IXб, които със своя спортен дух и етично поведение даваха примери за спортсменска игра. На 7-мо и 8-мо място са Красимир Крумов (Xб) и Ивайло Иванов (IX б), които показаха ентусиазъм и воля за игра.Накратко за същността на играта може да се каже, че целта е да се загражда територия като се поставят по дъската черни и бели пулове. Който загради по-голяма част от дъската, става победител в играта. Въпреки простите си правила се счита, че Го е играта на XXI век.

Ръководството на МУЦ-Свищов винаги е считало и оказвало подкрепа, - споделя директорът К. Видов, за развитието не само на физическите, но и на умствените способности на младите. Играта Го идва от древността, а ние имаме да научим много от древните за живота и света. Интелектуалните игри развиват не само ума, но и способстват за изграждане на положителни нравствени качества. От турнира всички останаха доволни и никой не остана без награда. Наградният фонд от художествени книги и оригинални DVD-дискове с нашумели филми бе предоставен от Българска Го Асоциация и Междуучилищен център-Свищов. Играта Го е известна в цял свят и се преподава в училища и университети. Свищовската инициатива отпреди години за популяризиране на Го сред младежта вече не е само от местно, а и от републиканско значение. Следващият турнир се предвижда за края на януари, следващата година и се очаква с нетърпение от учениците на СОУ “Николай Катранов”. Да пожелаем успех на играта Го сред младите!

БГА

в-к “Дунавска Зора”, бр. 1, год. XV, 5.01.2007, Свищов, стр. 8

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

В момента 1 гост онлайн
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация