НачалоБГАГоПубликацииТурнириПрепраткиФорумEnglish
Българска Го Асоциация arrow Публикации arrow Моята Го-история
Моята Го-история Печат Е-мейл
Автор Калина Атанасова   
01.12.2007 г.
С играта Го се запознах съвсем случайно в една есенна вечер през 1999г. По това време бях студентка в ЛТУ, София и с колегите ми често играехме през почивките на 5-в-линия. Ние, обаче, познавахме тази игра погрешно под името Го (както разбрах по-късно). И така тази есенна вечер аз се престраших най-сетне да опитам да поиграя в интернет! Много от колегите ми разказваха какви ли не истории за игрите в интернет, а и беше много на мода да се обменя стратегическа информация за "Counter Strike" например! Когато влязох в MSN и отворих списъка с игрите, играта Го веднага привлече вниманието ми, защото аз мислех че е същата на която играехме с колегите (според мен е по-лесно да започнеш с нещо познато). Можете да си представите изненадата ми, когато пуловете ми започнаха да изчезват! После разбрах, че не е същата игра, прочетох правилата и така се запалих по истинското Го. През първите два-три месеца често играех, но тъй като естествено основно губех, започнах все по-често да наблюдавам игрите на по-добрите играчи и понякога да решавам Го-проблеми. Около половин година по-късно разбрах за съществуването и на другите Го-сървъри като KGS, IGS, yahoo, NNGS и т.н. От тогава се преместих да гледам и играя на KGS, който беше сравнително нов сървър и тогава имаше не-повече от 500 - 600 регистрирани играчи. На този сървър ученето беше по-лесно отколкото на MSN, а и ми беше забавно да помагам на администраторите да откриват грешки в програмата.

Година и половина по-късно се запознах с Йони Лазаров. Един от колегите ми, който знаеше, че съм запалена по Го ни запозна. За съжаление, тъй като тъкмо тогава започнаха едни от най-трудните ми години в ЛТУ не ми оставаше почти никакво време за Го, но все пак успях да отида на нянолко от срещите на сформиращия се Софийски Го-клуб и дори участвах на Втория български турнир по Го. Това беше през 2004-та, събитието се проведе в Художествената академия и гости бяха Абе Юшитери (9 дан) и Юки Шигено (2 дан).

В последните две години съм член на Го.клуба на Гент, Белгия макар и да играя все по-рядко. Надявям се за вбъдеще да имам повече време за Го, и особено за "Ренго", което ми липсва най-много.

Понастоящем, когато се случи да играя в KGS съм между 20к и 13к в зависимост от деня и противника.

Пожелавам на всички любители на Го много приятни и интригуващи партии с интересни противници.

 
< Предишна   Следваща >

Последно във форума

Кой е тук?

В момента 1 гост онлайн
Член на Международната Го федерация Член на Европейската Го федерация